A tó szűrése – szűrő fajták, szűrő választás

A koi-tartás reneszánszát éli szerte a világon. A tavak lehetnek, mélyek, sekélyek, természetesek, mesterségesek,  de lehetnek bármilyenek is, egy dolog biztos,  hogy univerzális szűrő rendszer van mindbe építve, a halak hosszú távú egészsége érdekében.

A koi folyamatosan “szemetel” maga után a tóban, amit így osztályozhatunk: fizikai és kémia hulladék.  Ezért logikusnak tűnik, hogy olyan szűrő rendszert igényel a tó, ami mindkét szennyeződéssel elbír. Tehát a két szűrő rendszer, amire szükségünk van, az egy mechanikai és egy biológiai szűrő. A biológiai szűrő végzi a nitrifikálás folyamatát, amelynek során az ammóniából, nitrit, majd nitrát lesz. A fizikai szűrés értelemszerűen a fizikai szennyeződéseket szűri ki, mint az ürülék, elhalt, levelek, elhalt algák, rovarok, stb.

A tó műszaki betelepítése

Speciális műszaki berendezések szükségesek ahhoz, hogy biztosítsuk a tó vizének a hosszú távú tisztaságát, egészséges voltát. Mielőtt elmerülnénk a részletekben, meg kell ismerkednünk a tó egyes összetevőivel és a beépítés céljával, a különböző szűrési megoldásokkal.

Mechanikai szűrés

A hal termel folyékony és szilárd halmazállapotú szennyeződést is a tóban. Ezek fizikai illetve kémiai megterhelést jelentenek a víz számára.  Ennek megfelelően a tó tulajdonosnak mindkét fajta szennyeződést el kell távolítania a vízből. Természetesen vannak még más szennyeződések is, melyek a tavat terhelik: esővíz, belemosódó kerti föld, elpusztult rovarok, lehullott levelek, pollen, stb. Ráadásul ezek különféle nagyságúak, ezért olyan mechanikai szűrésre van szükség, ami megfelelően szelektálja a különféle nagyságú szennyeződéseket. Először el kell távolítani a durva szennyeződéseket, majd a maradék, durván szűrt víz megy a biológiai szűrőbe. Mechanikai szűrő pl: ülepítő szűrő, vortex szűrő.

Egy fontos jó tanács!

Soha ne kössük be az esővíz csatornánkat a kerti tavunkba! Miért? Gondoljuk csak meg hogy mennyi szennyező anyag por, szmog, stb.. kerül a tetőre, amit majd az eső lemos. Mi meg ezt be akarjuk juttatni a kerti tavunkba? Nem szabad! Egyébként is van elég gond, amikor nagymértékű esővíz kerül a kerti tóba. Egy nagyobb zápor esetén a partról bemosott szennyeződések és a magával hozott szennyező anyag mind a kerti tavunk tisztaságát rontja.

Biológiai szűrés

A biológiai szűrés folyamán a hasznos, nitrifikáló baktériumok, átalakítják a káros nitrogén vegyületeket, ártalmatlan, a növények által felvehető nitrogén vegyületekké. Amikor a hal ürüléket termel, akkor ammónia keletkezik. Ha nem megfelelő a tavunk biológiai szűrése, akkor a toxikus anyagok felszaporodhatnak a vízben,  és végső soron megölhetik a halakat. A biológiai szűrés nagy részben aerob ( oxigén jelenlétében folyó ) folyamat. Az ammónia első körben nitritté alakul. Az aerob baktériumok másik fajtája a nitritet, nitráttá alakítja. Kis mennyiségben a nitrát ártalmatlan a halakra nézve, bár havonta 10% vízcsere hasznos lehet az egészséges vízminőség fenntartása érdekében. Vízcsere után érdemes a pH szinteket ellenőrizni a tóban.

A biológia szűrés egyik sarokpontja a nagy szűrő felületű anyagok hozzáadása a szűrődhöz, ezek: porózus kövek, lávakő, kerámia gyűrűk, bio gömbök, vagy más műanyag kütyük, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy elképesztő módon megnövelik a hasznos baktériumok számára a letelepedésre szolgáló helyet.  Néhány baktérium telep jól szűri a vizet, de SOK baktérium telep sokkal jobban. Ezzel a felületnöveléssel elképesztő mértékben meg tudjuk növelni a biológiai szűrésünk hatékonyságát.

A biológiai szűréssel oxigénben dús, és káros nitrogén vegyületekben szegény  vizet akarunk a halainknak biztosítani. Hogy ezt elérjük, nagy vízfelszínre van szükségünk, illetve számos olyan eszközre, ami plusz oxigént szállít a vízbe, ilyenek: vízesés, szökőkút, csobogó, vízi növények, víz alatti diffúzorok.

Amikor hatékony biológiai szűrésről beszélünk, azt kell észben tartanunk, hogy úgy méretezzük a tó/szivattyú nagyságát hogy a szűrő rendszer legalább 2 óra alatt megforgassa a teljes vízmennyiséget (igazából törekednünk kell az 1 órára! ).  És most ezen alapelvek megismerése  után, nézzünk, milyen szűrők közül választhatunk.

Szűrő  típusok, szűrési megoldások

Alsó leeresztő cső/idom fontossága

Magyarországon még nagyon kevés kerti tóban van beépített alsó leeresztő cső/idom, míg a fejlettebb tavas kultúrával rendelkező országokban már nem is építenek olyan kerti tavakat, ahol ez a technológia ne lenne alkalmazva. Sokan arra panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelő szakembert egy alsó leeresztő  cső beépítésére. Nem kell félni a beszereléstől, nem olyan bonyolult és időigényes munka, mint ahogy azt gondolnánk. Az első lépéseknél kell figyelnünk rá, amikor a medret ássuk ki, hogy a kerti tó meder legmélyebb pontjába kell elhelyeznünk. Erre a pontra lejtsen a tó minden része. A beépítése minden tófóliához könnyedén alkalmazható. (beszerelő video)

Előnyei:

  • Az alsó leeresztő használatánál többé nem kell a tószivattyút a kerti tóba rakni.
  • A szivattyút a kerti tó mellett a tó vízszintje alatt egy külső aknába kell elhelyezni, aminek így bármikor könnyebb a karbantartása.
  • Az aknába a szivattyúhoz akár szkimmert is csatlakoztathatunk pvc idomok és pvc csapok segítségével, így egy szivattyúval meg tudjuk oldani az alsó és felső tisztítást.
  • Nem kell többé a csöveket elrejteni a tóba, nem lesz zavaró a látványuk.

Az alsó leeresztő használatánál nem kell attól félnünk, hogy az eldugul, vagy a halak beleszorulnak.

Az alkalmazásával és a beszerelésével kapcsolatban nyugodtan keressetek bennünket, szívesen segítünk.

info@fekete-koi.com

Szkimmerek

Az alsó leeresztő cső/idom, mint a neve is mutatja, a tó aljáról szívja el a koszt, míg a szkimmer, a felszínről. A szkimmer a tó mechanikai szűrője. A szkimmer a tó felszínéről szívja el a víz felszínére hullott szennyeződéseket, és továbbítja azt a szűrőbe, ahol végső soron, biológiai szűrés is történik. A szkimmer lefölözi a tófelszínről a vízben nem oldott szerves anyagokat is. Így ha nincs szkimmer a tóban, akkor előbb utóbb olajos filmszerű hártya fogja a tavat borítani, ami akadályozhatja a légköri oxigén vízbe jutását a vízfelszínen keresztül, és nem is túl szép látvány. A szkimmerek lehetnek vízen úszóak, vagy fixen telepítettek. A szkimmereknek mindig van egy levél gyűjtő kosaruk, amiben a durva szennyeződés gyűlik össze. Ezt a szennyeződést nekünk kell kitakarítanunk így ezzel sem terheljük a hozzákötött szűrőket. Míg az úszó motoros szkimmereket nem tudjuk összekötni semmilyen tószűrővel addig a mechanikus álló vagy beépített szkimmereket közvetlenül a szűrőrendszerekkel kötjünk össze. Az úszó szkimmereket kisebb tavaknál használjuk, vagy olyan nagyobb tavak esetében ahol esetleg pangó részek vannak. A beépített mechanikus szkimmereket alkalmazhatunk nagyobb kerti tavakhoz, vagy úszó tavakhoz.

Még egy nagyon fontos dolog hogy miért használjunk szkimmert főleg a nagyobb kerti tavak esetében. A szkimmerek a felső vízréteget mozgatják meg és ha ehhez párosul egy alsó leeresztő cső, vagy akár a tó vizében elhelyezett tó szivattyú, akkor a kerti tó vizének alsó és felső rétege összekeveredik a szűrőberendezésben. Az így összekeveredet, két vízréteg megakadályozza a felső réteg felmelegedését és ezzel is megakadályozhatjuk az algásodást a kerti tavunkban.

Három az egyben ( 3 in 1 ) tószűrők

Ezek a legegyszerűbb szűrők, ahol a víz alá merített szűrőben, mechanikai, és biológiai komponensek, UVC szűrő és szivattyú, mind egyben van. Ezeken általában egy kihúzható nyaka van a víz felett, ahol a tiszta víz egy szökőkút formájában hullik vissza a vízbe, ráadásként oxigénnel is dúsítva azt. Ezeket a típusokat kisebb tavaknál érdemes használni 1-3m3 közötti disztavak esetében.

Gravitációs kertitó szűrők

Ezek a szűrők a tó partján vannak elhelyezve, és elég egyszerű felépítésűek. Adott egy műanyag doboz, több rekesszel, különféle szűrő anyagokkal. Ezek a szűrők általában UV lámpával szereltek, ahol a bejövő víz először ezzel találkozik. Ezután általában durva szivacs jön a nagyobb szennyeződések kiszűrésére, majd a fimon lyukú szivacs következik a finom szennyező anyagok kiszűrésére. Általában minden ilyen szűrőben vannak bio gömböcskék is, a nitrifikáló baktériumok számára. Ezen szűrők tisztítása egyszerű ( szivacs kimosása ) illetve ezek alján általában van egy leeresztő nyílás, az összegyűlt iszap számára.

A gravitációs szűrők királya a Vortex szűrő, ami tulajdonképpen egy többkamrás  szűrő, az elején egy  ülepítő aknával, amiben forgó mozgást végez a víz, ezáltal segítve a szilárd szennyeződések szeparálását. leülepedését.  Ezek a szűrők nagyon kevés karbantartást igényelnek, de erről majd később.

Külső, nyomásalatti kertitó szűrők

A külső nyomásalatti szűrők tipikus képviselői a mai halastavaknak. 

  • A nyomás alatti szűrőknek az a lényege, hogy nagyobb nyomás alatt képesek áramoltatni a tó vízét.
  • Ennek következtében nagyobb a teljesítményük és nagyobb szökőkutak, vízesések, patakok, csobogók és egyéb vízi célra lehet őket felhasználni.

Itt a szivattyú általában a tó fenekén van, ahonnan a vizet a nyomásszűrőbe továbbítja. Sokféle kialakítású nyomásszűrő van, általában mechanikai szűréssel / szivacsokkal  találkozik először a víz, itt történik a mechanikai szűrés, majd az itt megszűrt víz megy a bio labdákhoz, ahol megtörténik a biológia szűrés.  Ma már majdnem minden nyomásszűrőbe beépített UVC lámpa található. A szűrőből a víz általában egy vízesés formájában kerül vissza a tóba. Ezek a szűrők könnyen elrejthetők a tó körül. A szűrőket a belső nyomás segítségével takarítjuk, nem kell szétszedni őket, csak nagyon ritkán.

A Vortex szűrő

Vortex szűrő tartalmaz egy előszűrő kamrát, amibe a víz, – speciális kialakítása révén, forgó mozgást végez, – ezáltal a szilárd üledéknek van ideje leülepedni a kamra aljára. Ez az üledék a későbbiekben könnyen eltávolítható egy alsó csap segítségével. Ennek a szűrésnek az egyik nagy előnye épp az, hogy ez a szilárd réteg  bármikor eltávolítható a rendszerből, az egész berendezés takarítása nélkül is. 

A Vortexet nagy tavakhoz ajánljuk, a kisebb tavak tulajdonosai számára inkább nyomás szűrőket, vagy egyszerű átfolyásos szűrőket ajánlunk a költségek minimalizálása érdekében.

Nyomás alatti dobszűrők

dobszűrő viszonylag új megoldás a nagyobb kerti tavak szűrésére. Az elv az az, hogy a szűrőbe épített forgó dob időről időre kiszűri a mechanikai szennyeződéseket a vízből, mielőtt az a biológiai szűrő részbe kerülne. A dobot automatikusan nagynyomású vízsugár tisztítja. Ez nagyban lecsökkenti az egész rendszer karbantartási, és tisztítási idejét. Az eredmény kristály tiszta víz, minimális karbantartási igénnyel. 

Egyéb szűrőfajták

Bakki zuhany-szűrő

A Bakki zuhany-szűrő eléggé új megközelítése a kerti tó szűrésnek az USA-ban, Japánban és már Angliában is. A Bakki szűrők nagyon hasonló elven működnek, mint az akvarisztikában jól ismert csepp-szűrők, de azért vannak különbségek. A Bakki szűrők tipikusan mély és nagyméretű  acél tartályokat tartalmaznak a szűrő anyag befogadására. Erre engedik rá a szennyezett tóvizet, keresztül csepegtetve a szűrőanyagon ( nedves-száraz szűrés ), ráengedve a következő tálcára. A tálcákból a tiszta víz visszakerül a tóba, és a folyamat újraindul. 

A Bakki szűrőt Japánban találták ki és védték le szabadalommal ( Momotaro Koi Farm – MTK )

A Bakki szűrők kifejezetten nagy tavak, szaporító medencék szűrésére szolgáló drága berendezések.

Ionos  szűrés

Ez egy még újabb technológia, mint az UVC lámpa. Kompakt, könnyen telepíthető eszköz, ami megöli a fonalas algákat, vírusokat, baktériumokat.  Az elv, amellyel dolgozik, a következő: adott egy zárt kamra két anóddal egymással szemben (  egy hosszú négyzet alakú  fém blokk ). Az anódok rézből, ezüstből és cinkből készülnek. Amikor elektromos töltés éri az anódokat, milliárdnyi pozitív töltésű ezüst és réz ion szabadul fel. Mivel az algák, gomba spórák, vírusok, baktériumok negatív töltésűek, hozzákötődnek a pozitív ionokhoz, ezáltal elpusztulnak. A rézion megsérti a sejtfalat, az ezüst ion pedig bejutva elpusztítja a sejtmagot és így a sejtet is. Mivel nagyon pici az áramütés ereje ezért nagyon olcsó a készülék működtetése. Az anód az áramütések miatti kopás miatt évente cserélendő.

Ózonos  szűrés

A víz sterilizálása ózonnal már a késő 1800-as évekre tehető, ezért nem meglepő megjelenése az akvarisztikában, végső soron pedig a kois kerti tavakban is. Az ózon a világ egyik legerősebb oxidáló szere, ezáltal a leghatékonyabb baktérium és vírus ölő.  50-szer erősebben öl mint a klór, és igen, az algák sejtjeit is megöli.  Az ózon esetében sem kell számítanunk semmiféle maradék anyagokra a vízben, a víz kristály tiszta lesz, sőt oxigénnel is telítődik, hiszen az ózon ( O3 ) vízben oxigénné ( O2 ) alakul. Megemlítendő hogy csak az ózon tudja bontani az olyan szénhidrogén származékokat, mint az olaj és a földgáz. Levegőt vezetünk keresztül az ózongenerátoron ahol elektromos áram hatására ózon gáz képződik, ez keveredik a vízzel egy speciális kamrában. Ebben a kamrában történik a patogének pusztulása majd az ózon azonnal visszaalakul oxigénné. A halak soha sem találkoznak az ózonos vízzel, mivel az ózonnal telített víz csak a speciális kamrában van, és ott fejti ki hatását.

Szűrőtó

A szűrési módozatoknak egy különleges fajtája a szűrőtó, amikor egy, már meglévő tó mellé, vagy fölé egy kisebb tavat építünk. Ez a tó az eredetinek mintegy 25-30%-a kell hogy legyen a megfelelő szűrési hatékonyság elérése érdekében. Ebben a tóban kavicságyba ültetünk növényeket, amelyek elvégzik a szűrés folyamatát. A kavicsokon megtelepedő baktériumok végzi a nitrogén ciklus folyamatait ( ammónia > nitrit > nitrát ), a növények pedig azonnal felveszik a nitrogén vegyületeket és beépítik a testükbe. Az eredmény éhező algák, tiszta víz, és minimális karbantartási igényű “szűrő”, amit végsősoron az anyatermészettől “lopott” a tavas társadalom. 

Pár szó a szűrőanyagok tisztításáról

Nagyon fontos a különféle tavi szűrőkben megtalálható szűrő anyagok megfelelő állapota. Nem mindegy hogy milyen állapotban vannak, hiszen ezek a szűrők fő elemei, ezek végzik a biológiai szűrést. Érdemes időben cserélni a már elhasználódott elemeket. 

Amikor szükséges a szivacsok cseréje:

  • A szivacsoknál figyeljünk arra, hogy ha már teljesen le van vízkövesedve (úgy vesszük észre, hogy nem lehet kimosni, kiszáradás során apró fehér por hullik belőle) akkor megérett a cserére.
  • Elöregedett, szétfoszlik, hiányos, már nem jó, az eredetinek megfelelő méretű csere szükséges. Azoknál a szűrőknél ahol az ilyen eseteknél nem cseréljük a szűrő szivacsokat, nagyon sokban befolyásolhatjuk a tavunk vízminőségét. Az eltömődött, elöregedett, vízköves szivacsok szerkezete teljesen másképpen szűri a vizet, a baktériumok már nem tudnak nagy számban megtelepedni rajtuk, így már nem várhatjuk el tőlük az eredeti tisztító hatást.

Nem feltétlenül új tavi szűrőben kell gondolkoznunk, legtöbb esetben egy új szűrőbetét-csere is jó megoldás lehet. Arra figyeljünk, hogy ne cserélhetjük fel sem méretben, sem pedig szűrőszerkezetben a gyárilag felszerelt szűrők szivacsait, tehát a szűrőnek pontosan megfelelő szivacsot vásároljuk, ha eredi, ha utángyártott.

 Tavi szűrők  és szkimmerek a Fekete Koi kínálatában:

Egyéb, a tó szűréséhez használt anyagok:

info@fekete-koi.com

Fordította és szerkesztette Fekete Róbert és Gulyás Tamás