Az algásodás okai a kerti tóban


A tótulajdonosok folyamatosan harcolnak az alga ellen, mindenhol a világon. Vagy a lebegő algák ellen, vagy a fonalas algák ellen, az eredmény ugyanaz: ez a gyönyörű oázis rémálommá válik.

 

Három fő oka van az algásodásnak:

 

  • Magas tápanyag tartalom

Minden élőlény tápanyagot igényel az életben maradásához. Nincs ez másképp az algák esetében sem.  Két fő tápanyagra van szüksége az algáknak a jólétükhöz: foszfátra és nitrátra.

Foszfátok

A foszfátok  foszfort tartalmaznak és nagyon sokféle forrásból kerülhetnek bele a tavunkba. Ha megnézel egy növény, vagy fű műtrágyát, a foszfátot ott fogod találni az összetevők között, mint a 3 fő összetevő egyikét ( a másik kettő a nitrogén és a kálium ).

Ez az egyik fő oka annak, hogy az algák szeretik a foszfátokat, mivel a foszfátok kitűnő növényi tápanyagok. Szerencsére a foszfátok mennyisége viszonylag kezelhetőek a tóban, mivel a forrásuk eléggé  behatárolt mennyiségben van jelen.

A legfontosabb foszfát-források a tóban a következőek:

1.     A tó feltöltésére használt víz

A városi vízcső rendszerekben viszonylag alacsony a foszfát szintje, mivel a csapvíz folyamatos kezeléseken megy keresztül. A kút vize is tartalmazhat alacsony vagy közepes mennyiségű  foszfátot, mivel a talajvízzel keveredik/ keveredhet.

2.     Pázsitról befolyt ásványi anyag tartalom

Ha a tavad mélyebben van mint a kert szintje, akkor az erős tavaszi vagy nyári esők alkalmával a víz bemoshatja a foszfátokat a tóba. A fű műtrágya nagyon sok foszfátot tartalmaz.

3.     Halak

A halaid szintén igen jó foszfát források a tavadban. Foszfát található sok haltápban is illetve a halak ürülékében is, szóval a halak etetése nagyban hozzájárul a magasabb foszfát tartalom kialakulásában.

Nitrátok

A nitrátok kiváló növényi tápanyagok és a tóban való kordában tartásuk is problémásabb mint a foszfátok esetében. Bár ritkán, de ők is benne lehetnek a tófeltöltésre használt vízben illetve a kertből a tóba folyó vízben is mint a műtrágyák fő alkotó része. Egyébként a nitrogén fő forrása maga a tó. Mégpedig az egyik legalapvetőbb biológiai folyamat részeként, ez pedig a biológiai bomlás folyamata.

A nitrogén körforgás az elsődleges forrása a nitrátoknak a tóban.  Ahhoz hogy megértsük az egész körforgás lényegét, látnunk kell hogy mi táplálja ezt a folyamatot.

 

 

A nitrogén körforgás összetevői, illetve amik táplálják azt:

1.     Növényi maradványok amik rothadásnak indultak illetve a tavalyról tóban maradt algák, vízbe hulló falevelek, fűnyesedék, stb…   

2.     A halak ürüléke, a megemésztetlen haltáp illetve maga az ammónia ( NH3 ) amit a halak a légcseréjük alkalmával bocsájtanak a vízbe a kopoltyújukon keresztül. Ez az elsődleges oka annak hogy ne telepítsünk túl egy tavat halakkal.

3.     Más organikus vegyületek. Bármi más ami élőlényként beleesik a tóba és elpusztul – bogarak, kis állatok, hal- és növényi maradványok, – növelik a nitrát tó szintjét, és ez elősegítik az algák elszaporodását.

Lehetetlen minden foszfát és nitrát forrást eltávolítani a tóból. Az igazság az hogy nem lehet, és nem is akarjuk eltávolítani ezeket az elemeket a tóból, mivel ezek részei a ökoszisztémának és alapvető tápláló elemei a szép és egészséges növényzetnek. Célunk egy olyan tó létrehozása, ahol az állatok és a növények harmóniában élnek és ezen tápanyagok nincsenek veszélyes túlsúlyban, ahol optimális a tápanyag szint és ahol az algák fejlődése is vissza  van szorítva.

Kiegyensúlyozatlan ökoszisztéma

Az anyatermészet próbálja kijavítani ezt a hibát, mármint a magas ásványi anyag szintet és az algákat. Ez okozza a kiegyensúlyozatlanságot. A természet az egyensúlyt  szereti, és meg is próbál mindent megtenni ennek érdekében, mármint hogy visszaállítsa azt. Az algák nagyon hatékonyan eltávolítják a foszfátot és a nitrátot a tó vizéből és közben szaporodnak. Nagyon gyorsan szaporodnak és nőnek és közben eltávolítják az összes tápanyagot a vízből. Ezért is gyakran mikor algavirágzás idején víztesztet csinálunk, nem találunk foszfátot vagy nitrátot a vízben, de ez hamis következtetéshez vezethet, mégpedig arra, hogy nem magas a tó nitrát és foszfát tartalma, pedig  de! Ez egy ördögi kör. Ez azt jelenti hogy az agresszív alganövekedéssel az algák olyan gyorsan el tudják fogyasztani a káros foszfátot és nitrátot, ahogyan az keletkezik a tóban ( a még több alga még több tápanyagot tud elfogyasztani )!

Az ökoszisztéma egyensúlyát a következő dolgok tudják felborítani:

1.    A túlzott ásványi anyag feldúsulás, a tóban hagyott rengeteg szerves anyag miatt.

2.     Kevés növény a tóban. A szép és kívánatos tóban elég növény kell hogy helyet kapjon. A kulcs: a megfelelő növény mennyiség, versenytársat jelent az algák számára a foszfát és nitrát fogyasztása szempontjából. Magyarul : a növények beépítik a testükbe ezen tápanyagokat az algák elől !

3.     Nem elégséges természetes baktérium és enzim a tóban. A tóban vannak olyan természetes baktériumok és enzimek, amelyek biztosítják azt, hogy a nitritek és foszfátok ne legyenek felvehetőek az algák számára. Ez időt vesz igénybe illetve elősegíthetjük ezt a folyamatot az üzletekben kapható különféle termékekkel.

  • Túl sok fény

Bár még mindig sok a vita arról hogy az algák növények vagy állatok, az egyszerűség kedvéért tekintsük őket növényeknek. És mint más növényeknek is, a növekedésükhöz fényre van szükségük. Minél több fény éri a nap folyamán a tavat, annál nagyobb mértékű algásodásra számíthatunk.

A túlzott napfény két fő oka:

1.     A tó fizikai pozíciója

A tavadat úgy helyezed el a kertben hogy a legtöbb fényt kapja a nap folyamán. Árnyékolhatod a tavadat fákkal, bokrokkal vagy épületekkel is.

2.     Túl kevés növény a tóban

Helyezz el a tavadban fényfogó/árnyékoló  növényeket illetve olyanokat, amelyek nagy tömegüknél fogva „eleszik” a tápanyagokat az algák elől.

  •  
  •       Stagnáló víz

A harmadik általános oka az algásodásnak a stagnáló ( álló ) víz. Ez általában magas CO2 szintet és alacsony O2 szintet feltételez a vízben.  A CO2 szintén alapvető fontosságú az algák gyors növekedése szempontjából. A túl magas CO2 szint, a stagnáló vízzel párosítva, garantálja az algák gyors elszaporodását a tóban. Ha a víz nem mozogt a tóban, biztos lehetsz benne hogy az algák elszaporodnak a tóban, mindaddig, amíg nem változnak meg a körülmények.

Az egyik fő oka az álló ( nem eléggé mozgó ) víznek a víz nem elégséges cirkulációja a tóban. Ennek 2 oka lehet:

1.     Alulméretezett szivattyú

Alapvető szabály hogy olyan szivattyút kell választanunk a tó szűréséhez, ami minimum 2 óránként legalább egyszer átforgatja a tó teljes vízmennyiségét ( tehát egy 10m3-es tóba 5000 l/h-ás szivattyú ajánlott ). Ez a minimum elvárás ahhoz hogy tó CO2 és O2 szintje megfelelő szinten legyen. Ez a cirkuláció nem csak az algák kordában tartása miatt szempontjából fontos, hanem a tó teljes ökoszisztémája miatt is. Ne értékeld alul a vízmozgás jelentőségét a tóban! Kereshetsz mindenféle egyéb okot is az algásodásra, de ha nem mozgatod megfelelően a vizet, folyamatosan szenvedni fogsz! Tapasztalataim szerint ez az egyik legfontosabb és leginkább alábecsült oka az algásodásnak a kerti tavainkban!

2.      Alacsony  vízfelszín-mozgás

Elképzelhető,  hogyha még megfelelően is méretezted a tavadhoz a szivattyút, meglehet hogy a tó oxigén hiányban szenved. Szóval mozgasd folyamatosan a vízfelszínt! Építs vízesést, patakot, használj szkimmert, vagy bármit, ami mozgatja a vízfelszínt. Ez elősegíti hogy a CO2 távozzon a vízből illetve hogy O2 mosódjon be a vízbe.

Végkövetkeztetés

Bár ez elég irritáló dolog, de az algavirágzás időről időre bármikor visszatérhet a tavunkba, ez nem egy titokzatos dolog. A megértés a dolog nyitja, hogy tudjunk ellene védekezni. Megtudni az alga képződés okait, és beavatkozni, megtenni az első lépést  a kristály tiszta tó felé.

 

Ezeket a tényezőket vegyük figyelembe az algásodás szempontjából, és ha kell változtassunk rajtuk!

  • magas tápanyag tartalom a tóban>csökkentsük! 
  • a tó feltöltésére használt víz minősége>ellenőrizzük vízteszterekkel! 
  • pázsitról befolyt vagy beleesett anyagok, szerek>gátoljuk meg a beleesést! 
  • a halak melléktermékei ( légzés, ürülék )>csökkentsük a mennyiségüket!
  • növényi maradványok a meder alján>távolítsuk el pl. tóporszívóval! 
  • kevés a tavinövény a tóban>ültessünk még többet!
  • sok a hal a tóban>csökkentsük a számukat a tóban! 
  • túl sok fény éri a tavat>árnyékoljuk a tavat, akár növényekkel is!
  • stagnál a víz a tóban>mozgassuk a vizet jobban, például légpumpával!
  • alulméretezett a szivattyúnk>vegyünk erősebb szivattyút! 
  • nem mozog eléggé a vízfelszín a tóban>mozgassuk a vízfelszínt jobban!
  • használjunk árpaszalma granulátumot az alga ellen!
  • használjunk megfelelően méretezett UV-C lámpát!

 

Lebegőalga-kontroll a Fekete Koinál:

 

 

Forrás: www.homesalive.ca

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás