Patak építése kerti tavakhoz

Teljes képernyő rögzítése 2019. 01. 25. 180924

A patakok elképesztőek egy kertben – például magukhoz vonzzák az állatokat a környékről. Egy patak hangjai különböznek, minden a tóban lévő egyéb hangtól: egyedülállóan megnyugtató, ugyanakkor játékosan csörgedező, folyamatosan bugyborékoló.  A patak a vadon élő állatokat is odacsalogatja:  madarak isznak belőle, pillangók repkednek felette, gőték élnek a kövek között.

Egy patak nem csak esztétikai célokat szolgál, hanem biológiai szűrőként is funkcionálhat. Ha például elhelyezünk a meder alján zeolitot vagy lávakövet, akkor az ezeken megtelepedő baktérium telepek segíthetik a biológia szűrés folyamatát ( nitrogén ciklus ) a tóban.  

A patakok egy speciális formája a szűrő patak, vagy csatorna. Itt biológiai szűrő táblákat, zeolitot ( zsákban ), láva követ ( végig a tómeder alján ) és tavi növényeket használhatunk a biológiai szűrés támogatásához, illetve a megfelelően méretezett szűrő patak vagy tó, önmaga is elvégzi a biológiai szűrés teljes folyamatát ( nem kell külön biológiai szűrő ).

Hogyan építsünk tökéletes patakot?

Az igazi kérdés ez kellene hogy legyen: hogyan építhetek egy,  a kert adottságainak tökéletesen megfelelő patakot? A jó válasz az az, hogy úgy építhetek, hogy figyelembe veszem a kert természetes lejtését ( már ha van ), elhelyezkedését,  a rendelkezésre álló helyet, az ott élő növényzetet, és esetleges köveket. Olyan patakot kell építenünk, ami természetesen simul a meglévő kertünkbe, és ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy megfigyeljük a természetes patakokat, hogy azok hogyan kanyarognak és hogy alakítják a medrüket az idők folyamán. Minél inkább ismerjük a természetes patakok, folyók viselkedését, annál jobban fogjuk majd tudni azt lemásolni a saját kertünkben.

Minden pataknak van egy kezdő pontja, egy csörgedező része és vége. A patak építésekor értelmet, célt és karaktert kell adnunk az építménynek: tehát hogy hol és miért létezik, mi lesz a funkciója.

Teljes képernyő rögzítése 2019. 01. 25. 180342

A kezdet és a vég

Az első eldöntendő kulcskérdés az kell, hogy legyen, hogy a kertben hol kezdődjön a patak folyása és hol végződjön. Lehet hogy vízeséssel kezdődik majd és egy kis medencébe folyik bele a vize, majd egy teraszon átbukva folyik tovább, mint csörgedező, kanyargó patak. Vagy egy magasabb tóból esik alá egy másikba, egy széles vízesésen keresztül egy nagy kois tóba. Ha nem tó lesz a patak végállomása, akkor is meg tudjuk oldani a folyamatos áramlást egy medencében lévő pataktápláló szivattyúval.

Mint látjuk rengeteg lehetőség van, és a különféle változatoknak csak a képzeletünk és a kert adottságai szabnak határt.

Használjuk ki a terep adta adottságokat

Víz folyik le a hegyről – nem is lehetne egyszerűbb! Ha lejt a kertünk, használjuk az ki. Minden pataknak más és más az esése, de ökölszabályként, adjunk minimum 15-20  cm esést neki 3 méterenként. Ekkor lesz szép természetes a víz útja, se nem túl meredek, se nem túl lapos. Ne feledjük, hogy a patakban csörgedező víznek hangja és speciális látványa van. El kell döntenünk hogy milyen magasról essen például egy peremről a víz, milyen széles legyen a perem, és hány perem és medence legyen mire a tóba ér a víz. Például hogyha 50-60 cm-ről hullik egy peremről a víz, az alatta lévő medencébe, sokkal szebb lesz a látvány, viszont nagyobb zajt is csap a víz. Ezeket mind-mind vegyük figyelembe.

A tervezésnél azt is vegyük figyelembe, hogy pontosan hova akarjuk hogy a víz essen. Ha például köveken folyatjuk le a vizet, az magasabb hangot generál mintha egy medencébe folyatnánk bele. A medence mélysége is befolyásolja a hang tónusát. Kísérletezzünk: ideális esetben többféle tónus széles skálája lesz hallható a patak környékén – gördülő hullámok, magasba csapó cseppek, gurgulázó buborékok hangjai.

Teljes képernyő rögzítése 2019. 01. 25. 180452

A víz ereje

A patakhoz választandó szivattyú méretezése igazodjon a szükséges átfolyó vízmennyiségen: a vízesés magasságán és szélességén. Ez trükkös feladat lehet, mivel nem lehet túl kis teljesítményű sem ( ekkor alig van víz-játék a patakban és a vízesésen ) a szivattyú, de túl nagy sem ( ekkor a víz túlzottan ömlik át a patakon és vízesésen ). 

Vannak már változtatható teljesítményű patak és vízesés szivattyúk is, mint például ez

Legyen itt pár szivattyú méret a vízesés magassága, és szélessége ismeretében:

  • 50 cm magas / 50 cm széles – 6000 l/h patakszivattyú
  • 75 cm magas / 75 cm széles – 9000-12.000 l/h szivattyú
  • 100 cm magas / 50 cm széles – 9000-12.000 l /h patakszivattyú
  • 200 cm magas / 50 cm széles – 16.000 l/h patakszivattyú

Természetesen ezek közelítő adatok, mindenkinek saját magának kell kikísérleteznie a számára tökéletes megoldást.

Válasszunk okosan köveket

A kőválasztás kiteljesítheti a patakunk működését, látvány világát, vagy el is ronthatja azt. Olyan köveket válasszunk amelyek a környezetünkben is megtalálhatóak. Ha például egy gleccser táplálta hegyi patakot akarunk építeni, akkor a kövek inkább kerekebbek legyenek, mint laposabbak. Ha mészkő az adott hely köve, akkor ott a köveknek laposnak és egymásra rakódottnak kell lennie. Nézzünk körül a lakhelyünkön, mielőtt eldöntenénk, milyen kövek lesznek a patakban, a vízesésben.

Kicsit művésznek kell lenned, amikor eljön a kövek elhelyezésének az ideje a patakban és a vízesésekben. Ez az egyik legfontosabb momentum a patak építésében, mivel ez fogja meghatározni a víz folyásának irányát, és a víz/kő képezte hangokat is. Ezernyi megoldás létezik a kövek elhelyezésére, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy hogy helyezi el őket a patak mederben illetve a vízesést hogyan építi fel. Ha elégedettek vagyunk a látvánnyal, ragasszuk le ragasztóval a köveket fixen egymáshoz, vagy a fóliához. Fő a biztonság!

Teljes képernyő rögzítése 2019. 01. 25. 180434

A támogató sereg

Egy természetes patak nem csak kövekből áll. Nagy szerephez jutnak az uszadék fák és a tavi növényekhasználata a természetes hatás elérése érdekében. Az uszadék fák nagyon szépen mutathatnak ha jól helyezzük el őket. Egy természetesen elhelyezett farönk például nagyot dobhat a látványon. A növények mindenhol megélnek: egy patak partján is vagy épp a sekély vízben. Érdemes megtörni a patakban elhelyezett kavics és kövek monotóniáját növény beültetésekkel. Itt is figyeljünk arra hogy a természetben hol van az adott növénynek a termőhelye. Ne feledjük hogy természetes patakot szeretnénk építeni, így az építésnél mintegy integráljuk a patak partot az őt körülvevő környezettel. Ne legyenek éles határok a patak és a kert között. Elhelyezhetünk a patakparton, madár itatót, világítást és akár odaillő szobrokat is. Spot lámpák okos elhelyezésével a sziklák vagy a vízesések alá, meghosszabbíthatjuk a patak élvezetét az esti órákban.

Végül pedig élvezzük munkánk gyümölcsét

A kezdő ponttól a végpontig a víz táncol a kövek között, hogy aztán lehulljon egy gyűjtőmedencébe, majd újra felfrissülve hallassa örömteli frissítő csobbanásait. Új állat és növényvilágot szolgál ki, és mindenekelőtt mosolyt csal az arcokra, gyönyörű hangzásával és fiatalító jelenlétével békességet hoz a szívekbe, megnyugtatja a lelket.

Gyakorlati lépések

  • A terület kiválasztása
  • a talaj minősége – ha puha a talaj magunk is kiáshatjuk a medret, mivel csak 25-30 cm mélység szükséges.
  • lejtés – 10-20 cm, 3 méterenként ( irányszám )
  • méret – tervezzük meg a patak és a vízesések méretét, hogy meghatározhassuk a szivattyú kapacitását
  • hang – nyüzsgő patak hangzáshoz 8-10 cm-es vízesés magasságot, az utcai zajok elnyomásához 30 cm-es vízesést használjunk, minél magasabb és több vízesés van a patakban, annál hangosabb lesz
  • helyszín – a patak és a vízesések helyszíne lehet a kedvenc kiülő helyünk vagy a terasz, bizonyosodjunk meg róla hogy a szivattyú közelében van elektromos csatlakozás, variálhatjuk a vízesések magasságát és szélességét, szintúgy a patak szélességét is
  • Rendeljük meg a köveket
  • Jelöljük ki a patak helyét és kezdjünk el ásni
  • Fektessük le a tófóliát és állítsuk be a vízesés nagy köveit
    • hagyjuk kb 50 cm-rel túllógni mindenhol a fóliát
    • rakjunk a nagy kövek alá plusz fóliát és támasszuk ki őket kaviccsal, amit tömörítsünk is
    • a tófóliát megfelelően védjük alulról ÉS felülről is geotextillel, mivel ha szakadás történik a fólián, a teljes vízmennyiséget elveszíthetjük pár óra alatt!
    • a nagy vízszintes köveket és a vízesést is vízszintezzük ki, úgy lesz szép a látvány
    • töltsük ki a hézagokat közepes méretű kaviccsal
    • építsük meg a vízeséseket, a köveket ragasszuk le a fóliához és támasszuk ki kavicsokkal a biztonság kedvéért
    • végül teljesen fedjük be a patak medret apró kaviccsal, hogy eltakarjuk a fóliát
    • takarítsuk ki a patak medret tóporszívóval a fölösleges hulladékoktól
  • Indítsuk el a szivattyút és nézzük meg, hogy sehol sem folyik el a víz

Kész a patakunk!

Teljes képernyő rögzítése 2019. 01. 25. 180411

Forrás: https://www.familyhandyman.com, https://www.pondtrademag.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás