Szűrőtó építése a tiszta tóvízért

Javíthatjuk a szűrő rendszerünket és a vízminőségünket egy szűrőtóval, ami elsőre furának tűnhet, de pontosan ez az, amit a szűrőtó tesz. A bioremedáció ( biológiai módszerek alkalmazása szennyező anyagok eltávolítására ) elveinek alkalmazásával a tószűrés során, különböző vízi növények ültetésével, el tudjuk távolítani a keletkező nitrogén vegyületeket a vízből ( ammónia, nitrit, nitrát, nitrogén, foszfor vegyületek ). Minimális technikai igénnyel tudunk egy alacsony karbantartási igényű szűrő rendszert építeni. És a legjobb, hogy szemben a hatalmas hagyományos szűrőkkel, a szűrőtavat nem kell elrejtenünk a kíváncsi tekintetektől, sőt szívesen mutatjuk a buja növényzetet a látogatóknak. Nézzük meg, hogy ez a valóságban hogy néz ki.

Az ábrán az látható, hogy a szivattyú áttolja a vizet a szűrőtóba, ahol a kavicságyban lévő diffúziós csőrendszeren át felfelé áramlik a víz,  közvetlenül a növények gyökreihez, ahol megtörténik a tápanyagok felvétele. A tiszta tóvíz visszaáramlik a nagy tóba.

 

A képen a diffúziós csőrendszer egy megoldása látható. A csonkokon keresztül egyszerűen visszamosható a rendszer.

 

Mi is az a szűrőtó?

A szűrőtó egy olyan tó, amit tavi növényekkel sűrűn beültetve ( 10 tő / m2 ), a tóvíz szűrésére használunk.  Ez egy kisebb tó a nagy mellett – általában 20-30%-a a fő tó felületének. A szűrőtó elhelyezkedhet a nagy tavon belül is, és mellette is, leginkább fölötte.  Bárhol is helyezzük el, a szűrőtónak folyamatos kapcsolatban kell lennie a nagy tóval. A folyamatos vízáramlást egy megfelelő méretű szivattyúval tudjuk elérni. A nagy tóból a szivattyú átemeli a szennyezett vizet a szűrőtóba, ahol a baktériumok és a növények elvégzik a biológiai szűrést és a salakanyagok semlegesítését. A tiszta víz pedig visszafolyik a nagy tóba.

A szűrőtó működésének alapelve

Röviden, a szűrőtó a tó természetes „szennyvíz” tisztító rendszere. Egy hatékony biológiai szűrő rendszer, ami a növényekre támaszkodik a nitrogén és foszfor vegyületek elbontására. Az eredmény tisztább és egészségesebb tóvíz.

Ami megkülönbözteti a hagyományos tavi növény beültetésekkel szemben az az, hogy a szűrőtóban a növényeket meghatározott méretű kavicságyba ültetjük, ami tápanyag szegény környezet számukra. Ez a módszer a növényeket arra készteti, hogy a tápanyagokat a vízben „keressék meg” és onnan vegyék fel, ne az ültető közegből! A hagyományos módon ültetett tavi növények a tápanyagokat passzívan szívják ki a táptalajból, és minimális mennyiségű tápanyagot szűrnek ki a tó vizéből.

Továbbá a szűrőtóban a szivattyú és a csőrendszer ( nálunk sokan nem így építik ) a tápanyag dús vizet közvetlenül a növények gyökeréhez juttatja. Ez a diffúziós rendszer a szűrőtó alján helyezkedik el és, a „feláramlás” elvén működve ( a víz alulról felfelé mozog a kavics ágyban ) a növények gyökér zónáját folyamatosan tápanyagban gazdag vízzel mossa át. Ez a módszer nem csak a vízáramlást növeli a növények gyökerénél, hanem további mechanikai szűrést is végez ( ez azonban gyorsan eltömődéseket okozhat a rendszerben).

Hogyan építsünk szűrőtavat?

Az egyik fő előnye a szűrőtó építésének, a viszonylag egyszerű felépítés. Mint említettem korábban, építhetjük a tóba és a tó mellé is. Bárhová is építjük, kell majd egy szivattyú, ami a vizet a fő tóból a szűrőtóba juttatja, lehetőleg 1-2-szer óránként megforgatva azt. Kell majd egy vízvezeték rendszer is a kavics ágy alá, ami szép lassan áramoltatja a vizet a növények gyökérzete körül.

A diffúziós rendszer lehet például egyszerű PVC cső is, kis lyukakkal a teljes hosszában,  8-10 centiméterenként. Megjegyzem, hogy az eltömődés megakadályozására a lyukak kisebbek legyenek, mint a használni kívánt kavics átmérője. Könyököket és egyéb csatlakozókat használva tudunk építeni egy H-alakú ( vagy bármilyen egyéb alakú ) csőrendszert. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a csőrendszerünk vége le legyen zárva, így a víz csak a kifúrt lyukakon tud kiáramolni.  Fontos, hogy a csőrendszert a szivattyúnk teljesítményéhez megfelelően méretezzük, mivel a szűk cső lecsökkenti az egész rendszer teljesítményét. A szűrőtónak nem kell 40-50 cm-nél mélyebbnek lennie, viszont az ennél sekélyebb víz gyorsan felmelegszik.

Fontos, hogy a szűrőtó mindig magasabban helyezkedjen el, mint a nagy tó, ezzel a gravitáció is be fog segíteni a szivattyúnak!

A szűrőtó végső beállítása

Miután a szűrőtavat tökéletesen beállítottuk, a diffúziós csőrendszert fektessük le a tó aljára. Helyezzük a tófóliára lyukakkal felfelé, és rakjunk rá 20-30 cm vastagon, 10-15 mm-es kavicsokból ágyat ( ez vita tárgya, hogy ezek-e a megfelelő számok)! Vegyük ki a növényeket a tartójukból, és ültessük őket közvetlenül a kavicságyba. Ültessünk 10 db növényt négyzetméterenként. Miután ez megtörtént, indítsuk el a szivattyút, és a szűrőtó ezennel kész!

A szűrőtó vízszintjét úgy állítsuk be, hogy a növények töve 6-8 centiméteres vízben álljon.

A szűrőtó-tápláló szivattyút a tó ellentétes oldalára helyezzük el, a szűrés hatékonyságának növelése érdekében.  

A szűrőtó beindításakor önhetünk bele szűrő baktériumokat, a biológiai szűrés gyorsabb beindításának támogatására.

A megnövekedett növényeket vágjuk vissza illetve ritkítsuk meg időről időre, a szűrés hatékonyságának növelése céljából. A visszavágott növényzet ugyanis arra ösztönzi önmagát, hogy megnövelje a vízből felvett tápanyagok mennyiségét.

 

Megfelelő növények lehetnek a szűrőtóba a következő növények:

  • hínár-félék
  • tavirózsa
  • sellővirág
  • nyílfű-félék
  • vízi pálma
  • írisz-fajok
  • gyékény
  • sás

 

Összegzés

  • a szűrőtó a  fő tó felületének legyen 20-30%-a
  • a szűrőtó mélysége ne legyen 40-50 cm-nél se több se kevesebb
  • a kavicságy mélysége legyen 25-30 cm
  • a kavicsok átmérője legyen 10-15 mm
  • ültessünk 10 db növényt négyzetméterenként ( a tartójukból vegyük ki őket)
  • növények töve 6-8 cm-es vízben álljon a szűrőtóban
  • a szűrőtó-tápláló szivattyú mozgassa meg az egész tó vizét legalább 2 óránkét 1x
  • vágjuk vissza és ritkítsuk meg a növényeket a szűrőtóban időről-időre

 

A szűrőtó építéséhez a Fekete Koi a következőket ajánlja:

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

Forrás: https://iwgs.org/filtering-the-pond-with-a-bog-garden/

 

Ajánlott cikkek