Szűrőtó építése



Mindig nagyon izgatott leszek az ötlettől, amikor a szennyező anyagokat forrásként használjuk fel a természetben, és pontosan ez történik a szűrőtavakban is. A halak által folyamatosan kibocsájtott szennyező anyagokat, a növények trágyázásra használjuk fel.  Ez a növényi tápanyag hasznosul a szűrőtóban, ahol a növények növekedésükhöz használják fel azokat. Ennek a folyamatnak tiszta víz és nagyon alacsony tó karbantartás lesz az eredménye.

Ha létrehozunk egy olyan környezetet a vízben, ahol maximáljuk a szerves anyagok lebomlását és a tápanyagok azonnali hasznosulását ( a növények beépítik magukba a nitrogén vegyületeket ), akkor éhezni fognak az algák a tóban ( végső soron elpusztulnak ) és az eredmény egy csodálatos tó lesz!

Elégedett megrendelők

Amerikában egyre többen építtetnek / építenek a kertépítő cégek szűrőtavakat, aminek egyszerű oka van : mégpedig az, hogy, soha nem érkezett még  negatív visszajelzés a szűrőtavak használatáról! Nem panaszkodnak, mivel kevesebb, olcsóbb eszközzel megvalósítható a tó szűrése, és mivel ezen tavaknak rendkívül lecsökken a karbantartási ideje. Több idő jut a tó élvezetére, kevesebb munkával.

A zöld víz oka

Tisztázzuk hogy miért zöldülnek be a vizek. Természetesen a milliárdnyi lebegő, egysejtű algától. Csak úgy mint a növényeknek, az algáknak is a következő összetevőkre van szükségük az életben maradáshoz : napfény, CO2 ( szén-dioxid ), víz, tápanyagok. Ha ezek közül csak az egyiket is megvonjuk tőlük, elpusztulnak. A szűrőtó, extrém hatékony a tápanyagok eltüntetésében.

Ez a folyamat úgy történek hogy a tó vizét a szűrőtóban elhelyezett kavicságyra vezetjük. A kavics ágy biztosítja a helyet a nitrifikáló baktériumok telepei számára. Ezek a baktériumok alakítják át az ammóniát  nitritté, majd nitráttá, amelyet már fel tudnak használni, a szűrőtóban lévő növények.  A baktérium és növények által megtisztított víz visszakerül a tóba, immár tápanyagok nélkül. Az algák tehát éheznek, majd elpusztulnak.

A szűrőtó ötlete nem új. Az anyatermészet már évmilliók óta használja, pl víztározókban, vagy a mocsarakban.  A NASA is évek óta használja ezt a megoldást az ürülék feldolgozására az űrállomásokon.  A tóépítésben a 90-es évek elejére tehető az elterjedése. Pár éve találkoztam olyan halásszal, aki ennek a technikának köszönhetően több pénzt csinált az így termesztett növényekből, mint a halakból.

Tanultunk a hibáinkból

A szerző közel 20 éve épít és használ szűrőtavakat,és elismeri hogy számos hibát követtek el a múltban, de tanultak belőle. A saját hibáikból illetve a nagyközönség visszajelzéseiből.  Például, eltávolítani a földet a kavicságyba  ültetendő növényekről, mielőtt elültetnénk őket, logikusnak tűnik, de ne tegyük!  Vagy pl ha egy kevés kavics jól szűr, akkor sok kavics biztos még jobban szűr, igaz? Nos, bizonyos mértékig igen. Aranyszabály, hogy 30 cm-nél mélyebb NE legyen a kavicságy, mert a rendszer nem fog jól működni. A nagy felület a kulcsszó : minél nagyobb a szűrő felület, annál jobb a szűrés hatékonysága! 

Itt vannak a legnagyobb hibák, amiket egy szűrőtó építésénél elkövethetünk :

1.Túl mély a kavicságy

Ez a legtöbbször elkövetett hiba. 30 centis kavicságyra van szükséged, se többre, se kevesebbre.

2.Túl kicsi a szűrőtó

Vízi kertekhez 10-15%, kois tavakhoz 25-30%-a legyen az eredeti tó felületéneka szűrőtó.

3.Rossz kavics nagyság.

Használjuk  10 mm átmérőjű  kavicsokat. Ennyi és nem több. A víz könnyen áthalad rajta, nem tömődik el könnyen a rendszer.

4. Nincs elég növény ültetve a szűrőtóba.

Ültessünk 10 növényt négyzet méterenként. 

5.Rossz növényeket ültetünk.

Van néhány agresszív fajta, ami rendkívül gyorsan eltömíti a visszavezető csövet, illetve kinövi a szűrőtavat.

6.Lemossák a földet az ültetendő növényekről

Ne tegyétek! Nincs elég tápanyag az újonnan telepített szűrőtóban, ami táplálhatná az újonnan betelepített növényeket. Csak ültessétek el a növényeket földdel együtt. Ígérjük a föld nem fogja megfertőzni a tavunkat.

7.Nem veszik ki a növényeket a tároló edénykéjükből

Ez behatárolja a növények további szaporodását, illetve a szabad tápanyag felvételt. Vegyük ki a tartó edénykéjükből a növényeket, és úgy ültessük el őket.

8. Éheznek a szűrőtó növényei

Ez pl akkor történhet meg, ha előszűrőt teszünk a szűrőtó elé. Ez nem csak a szivattyúnak okozhat gondot, hanem az egész koncepció célját torpedózza meg azzal, hogy elfogyasztja az előszűrő a tápanyagokat, mielőtt még a szűrőtóba érne a víz. Itt most egy „rendes” mechanikai előszűrőről beszélünk, amiben szivacs van ( tehát baktérium telepek is ). A szivattyút természetesen védhetjük a durva szennyeződésektől.

9.Nem építünk a rendszerbe tisztító csövet/csöveket  a tó aljára.


 

Szűrőtó építése

Egy szűrőtavat sokféleképpen építhetünk meg. Legyen itt pár példa rá, ahogyan mi építünk szűrőtavakat:

Részleges szűrőtó: a szűrőtó a nagy tó része, egyben vannak, porózus kövekkel elválasztva.

Megemelt szűrőtó: a szűrőtó a mások mellet és fölött van elhelyezve, a tiszta víz vízeséssel van visszavezetve a nagy tóba

Határ-szűrőtó

A tó szélén van, abból leválasztva kövekkel. A porózus  kövek azért kellenek hogy a 30 centi kavicságyat megakadályozzák, hogy a nagy tóba hulljanak. Ez a fajta tó, lehet a tó közepén is kialakítva, mint egy sziget.

Cserép-szűrőtó

Készíthetsz egy elég nagy cserép edényből is szűrőtavat. Ezek a cserép szűrőtavak, kiválóak a kis tavakhoz vagy kiegészítő szűrésként a nagy tavakhoz is.

 

Részleges szűrőtó építése

Kezdjük ugyanúgy a tó kialakítását, mintha egy normál, fóliás tó lenne. Kalkuláljuk bele a méretbe, hogy a szűrőtó kb 30%-a legyen a nagy tónak. Fontos, hogy a szűrőtó oldalán, nem kell, csak 30 centi mélyre ásnunk. Használjunk különféle köveket, téglát a szűrőtó elszeparálására a főtótól.  A szivattyút a szűrőtóval ellentétes irányba helyezzük el a tóban, ezzel elérhetjük hogy meginduljon a víz megfelelő körforgása a tóban. Olyan pumpát válasszunk ami a tó vizét  1-3 óra alatt megforgatja teljesen.

Növények ültetése

Ezután már készen állunk rá, hogy elterítsük a 30 centinyi kavicsot ( 10 mm átmérőjűt ) a szűrőtóban. Azt javasoljuk hogy először csak a felét, 15 centit terítsünk szét.

A legtöbb kavics nem túl tiszta, amikor megvásároljuk, így azt javasoljuk hogy mossuk át, mielőtt szétterítjük. Ne aggódjunk, mert eleinte nagyon homályos lesz a vizünk, de hamarosan le fog tisztulni. Ezek után ideje elkezdeni a növények beültetését. Azt javasoljuk hogy először osszuk el hogy mit hova szeretnénk ültetni. Előre az alacsony növényeket, hátra a magasakat ültessük. Vegyük ki őket a szállító edényükből és ne mossuk le a földet a gyökerükről semmiképp ! Amikor elhelyeztük őket a területen, óvatosan kezdjük el feltölteni a maradék kavicsot. Úgy kell beállítani a kavics réteg és a víz szintjét, hogy pont elérje azt vagy picit alatta legyen. Ez azt jelenti, hogy ne legyen állóvíz a kavics rétegen. Kapcsoljuk be a szivattyút és készen is vagyunk. Élvezzük munkánk gyümölcsét ! :))

Forrás: http://www.pondtrademag.com


Fordította és összeállította Gulyás Tamás