A jó minőségű koi tápok előnyei

Röviden: a jó minőségű koi tápok elősegítik a halak növekedését, javítják a színek és mintázatok kialakulását, illetve nem utolsó sorban támogatják az immunrendszer működését.

A koi tartás egyik legfontosabb része, a lehető legjobb tápanyagok biztosítása a halaink számára. A vad ponttyal ellentétben, a díszhalként tartott koi generációkon keresztül történő tenyésztése fantasztikus szín és minta variációkat hozott létre, viszont sajnálatos módon, ez az erőltetett tenyésztés legyengítette a halak immunrendszerét.

Szóval a legfontosabb feladatunk az az, hogy lehetőségeinkhez mérten, megtaláljuk a legmegfelelőbb tápot a halainknak. Az alacsony minőségű tápokkal való etetés, – ami esetleg nem tartalmazza az alapvető tápanyagokat -, számos problémához vezethet, úgy mint: növekedési problémák, az immun rendszer gyengülése, szín problémák, stb.

A jó minőségű haltápok néhány előnye                                

 
Jobb növekedési ráta

A koiknak szüksége van mind fehérjére,  mind pedig zsírra a növekedésükhöz, ahhoz hogy egészséges felnőtt hal váljon belőlük. Az alultáplált kis koi nem fogja elérni a normál felnőttkori nagyságát e két tápanyag nélkül. A fehérjéknek mindenképpen vízi kultúrákból kell belekerülniük a tápba, és ezeket nem helyettesíthetjük növényi fehérjékkel. Szóval a koinak hal és/vagy rák húsra van szüksége.

 
Szebb színek és minták

A kiegyensúlyozott táplálkozás szebb színeket, határozottabb mintákat eredményez. Még hogyha a szín és a mintázat kialakulása genetikailag meghatározott tényező is, a táp minősége nagyban hozzájárulhat annak tökéletes kialakulásában. Egyre több táp tartalmaz színfokozó összetevőket, amik a napsugárzással együtt hatva, még erősebb színeket, és mintákat hoznak létre. Ezek az összetevők nem ártelmasak a halakra, de nem is kötelezően adandóak. A tó tulajdonostól függ, hogy használja-e őket.

 
Erősebb immunrendszer

A díszhalként tartott koinak gyengébb az immunrendszere a vad pontyhoz képest, szóval mindenképp olyan tápokat kell választanunk, amik beindítják és szinten tartják az immunrendszer megfelelő működését. A legtöbb kiváló minőségű koi táp tartalmazza azokat a fontos összetevőket, ami ehhez szükséges.

A koi tápok összetevői – mit keressünk?

Ha a legjobb tápot keresed a koidnak, az első amit megnézel, az az összetevőket tartalmazó kis címke a csomagon – de mit is keressünk valójában?

Az alábbiakban néhány fontos és illetve kevésbé általános összetevőt mutatunk be.

A fehérjék eredete és százalékos mennyisége a tápban
 
Állati fehérjék

A koik alapvetően mindenevők, és a természetes vizekben minden ehetőt megesznek, ami az optimális fejlődésükhöz szükséges. Amikor megnézzük a kis címkét a csomagoláson, meg kell hogy találjuk a fehérje forrását ( állati vagy növényi eredetű ) illetve a százalékos arányát a tápban. Nekünk olyan táp kell ami vízi forrásból származik, úgy mint, hal- vagy rákhús. Ez az elsődleges összetevője egy tápnak. Az állati fehérjékhez minden esetben adnak esszenciális aminósavakat is, mivel azt az állat nem tudja önmaga előállítani, és a növényi fehérjék sem tartalmazzák.

Azt javasoljuk, hogy a fehérje tartalom valahol 30 és 45% között legyen a tápban. Több fehérjét nem tud a hal megemészteni és csak terheljük vele az emésztő rendszerét. Az a gond a túl magas fehérje tartalmú tápokkal ( 45% < ) hogy drágák, és teljesen felesleges adni a halaknak, az előbb említett okok miatt.

 

 
Növényi fehérjék

A növényi fehérjék sokkal olcsóbbak mint az állati fehérjék, de normális esetben az a jó, ha mindkettő jelen van a tápban. Ha például a táp tartalmaz első összetevőként hal húst, második összetevőként búza csírát, az úgy teljesen rendben van, ez egy jó minőségű táp. A halhús biztosítja a halnak a fő növekedési faktort ( izomnövekedés ), a növényi fehérje biztosítja a másodlagos fehérje forrást, és az energiát. Tehát ez a kombináció tökéletesen kielégíti a koi fehérje és energiaigényét.

Meg kell említenem újra, hogy a növényi fehérjék nem tartalmaznak létfontosságú aminósavakat,  szóval hogyha olyan tápot választunk amiben növényi fehérje az elsődleges összetevő, mindenképp kell lenni benne valamennyi állati fehérjének is.

Azokat a tápokat mindenképp kerüljük, amelyekben nincs állati fehérje és csak növényi fehérjék felsorolása van a címkén! A csak növényi fehérjéket tartalmazó táp olcsó, viszont rossz a koinak, mivel az állati fehérjét nem tudjuk növényivel helyettesíteni.

 

 
Zsírszázalék

Egy másik fontos összetevő a tápban a zsírtartalom. A zsír forrása nem olyan fontos tényező, mint a fehérje forrása.  Alapvetően elmondható, hogy ha kis halaink vannak, nekik lehetőség szerint magasabb zsír százalékú tápot adjunk. A téli pihenő után is jó hatású lehet a magasabb zsír százalékú táp etetése. A meleg nyári napokon viszont alacsonyabb zsír tartalmú tápot válasszunk. Fiatal koinak 6-12%, kifejlett halnak 3-6% zsírtartalom ajánlott.

 
Vitaminok, ásványi anyagok, immunerősítők

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk őket, pedig nagyon fontos összetevői a tápoknak: a vitaminok és ásványi anyagok. A vitaminok többek között segítik a színek kifejlődését, a látást, az emésztést, a növekedést. Az egyik legfontosabb vitamin a koik számára, a C-vitamin. Ez a vitamin segít a halaknak harcolni a vírusokkal és baktériumokkal szemben és segíti a porcok fejlődését is. Szóval amikor tápot választunk, C-vitamin mindenképp legyen benne!

A C-vitamin mellett fontos vitaminok még az A, B, és K. Ezek hozzájárulnak az egészséges pikkelyek kialakulásához, segítik az emésztést, a vérképző szervek működését, és fenntartják a szövetek egészséges állapotát. Ezek a másodlagos vitaminok a táp fehérje és zsír tartalmából származnak. Szóval vitaminoknak mindenképp kell lennie a kis cédulán, a csomagoláson. Ha nincs, akkor felejtsük el azt a tápot!

Egy másik összetevő csoport, amit a koi tápok tartalmazhatnak, azok az immun rendszer „boosterei”( beindító, lendületbe hozó ), ezek lehetnek mesterségesek és természetes eredetűek is. Korábban említettem a C vitamint, ezt a legtöbb minőségi táp tartalmazza, mint immunerősítő. Ilyen immunerősítők például a Aloe Vera, Inulin, Spirulina, búzacsíra, A, D, E  vitaminok, halhús, halolaj, élesztő. Ilyen tavaszi immunerősítő táp, a jól ismert MALAMIX.  

 
Természetes és szintetikus színjavítók

Egy másik összetevő csoport a színjavítók. Ezek nem tartoznak a tápok alapvető összetevőihez, de gyakran kívánatosak, ha élénkebb színeket, és szebb mintázatot szeretnénk elérni. A színjavítók lehetnek természtes eredetűek vagy szintetikusan előállítottak.

A két legismertebb ilyen színjavító a spirulina alga, és a rákolaj.A spirulina nagyon általános színjavító, a legtöbb jó minőségű táp tartalmazza. A spirulina önmaga nem fog drasztikus színjavulást eredményezni a halakon, de más szintetikus összetevőkkel összedolgozva, szép eredményeket érhetünk el.

A szintetikus színjavítók sokszor tartalmaznak Canthaxanthint és Astaxanthint. Mindkettő hozzájárul a a halak maximális színeinek kifejlődéséhez.

 
Hamu tartalom

Az utolsó összetevő a kis címkén valószínűleg a hamu tartalom. Ez a gyártás során képződik általában a táp ásványi anyag és szén tartalmából. Ez tulajdonképpen hulladék, és annál jobb minél kevesebb van belőle a tápban!

 

És akkor jöjjenek a haltápok!

 

 

Forrás: https://pondinformer.com/best-koi-food/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás