A kerti tó árnyékolása

 

A nyár a tavazás fő szezonja, ekkor kel életre igazán a tó, a virágok és a tavi növények teljes pompájukat mutatják, a halak nagyon aktívak, a napfény hívogatóan játszik a víz felszínén.

Apropó napfény…

A túl sok napfény gondot is okozhat a tavi élővilágnak. Ha a tóvíz folyamatosan ki van téve a sugárzó nap fényének, az olyan problémákat okozhat, mint az algavirágzás, a csökkent oxigén szint a vízben, illetve összességében boldogtalan, és frusztrált halak. Ezek a problémák főleg a meleg égövi éghajlaton, kis tavakban jelentkezhetnek, ahol sekély a víz, és így gyorsan felmelegszik. A koi és az aranyhal sem szereti a túl meleg vizet és az fölösleges stresszt okozhat nekik.

Ha a tavunkat pár órás napsütés éri, illetve legalább részben árnyékban van, akkor ez megfelelő a halaknak és a tónak. Nem lehet gondunk. Ha viszont kis tavunk van halakkal, illetve erősen telepített a tavunk, akkor nagyon megfontolandó, hogy árnyékoljuk le legalább pár órára a direkt napfény elől a vízfelszínt. 

Az árnyékolás előnyei

Lassítja az alganövekedést

Az alganövekedés főleg nyáron lehet intenzív, amikor gyakran etetjük a halainkat és sok napsütés éri a vizet. Az árnyékos tóban is lehet algásodás, de közel sem olyan mértékű, mintha nem lenne árnyék. A túl sok alga oxigén ellátási problémákat okozhat a tóban, ami a halaknak is, és a hasznos baktériumoknak is rossz hír. Alga bumm idején olyan mértékűre csökkenhet az oxigén szint, hogy az elhulláshoz is vezethet.

Javítja a víz oxigén szintjét

A magas hőmérséklet csökkenti a víz oxigén felvevő kapacitását. Hideg vízben ennek épp a fordítottja az igaz. Ez azt jelenti, hogy a legmelegebb nyári hónapokban mindenképp árnyékolnunk kell a tavat és levegő kompresszorral biztosítanunk kell a megfelelő oxigén szintet a tóban. Az árnyékolás segít picit csökkenteni a víz hőmérsékletét a tóban, így az több oxigént tud a vízben oldva tartani.

A halaknak jobb közérzete lesz

Mind az aranyhalnak mind a koinak az ideális vízhőmérséklet a 18 és 24 C fok közötti terület. A melegebb vízben megnő az ammónia mérgező hatása ( toxicitása ), ami nagyon veszélyes is lehet a halakra nézve. Főleg akkor, ha a bőséges etetés után keletkező ammónia nagyon meleg vízzel társul. Kis tavaknál ez hatványozottan igaz. Azokat létszükséglet leárnyékolni, mivel a kis víztömeg és mélység miatt szinte megfőnek a halak az egész nap napfénynek kitett tóban.

 

Árnyékolási lehetőségek

 

Vízi növények

 

 

Az egyik legtermészetesebb módja a tófelszín árnyékolásának a tavi növények telepítése. Ezek a növények ugyanakkor nem csak árnyékolják a tavat, de – biológia szűrőként működve -, tisztítják is a vizet. Tehát duplán hasznosak!

Ilyen vízfelszínt takaró növények a következők lehetnek:

  • tavi rózsa
  • lótusz
  • kagyló tutaj
  • kolokán
  • sárga vízitök
  • vízi rucaöröm

 

Árnyékoló vitorlák

Ezek a vitorlák akár teljes árnyékolást is adhatnak a kisebb tavaknak. Nagyobb tavakban árnyékos foltokat hozhatunk létre vele, ahol a halak el tudnak bújni a napsütés elől. Ezek a vitorlák általában UV-álló anyagból készülnek, és az UV hullámok 90%-át kiszűrik. Kevéssé ismert tény, hogy a sokáig napsütésen lévő halak is le tudnak „égni”, rózsaszín foltok lehetnek rajtuk, főleg a fehér halak testén.

 

Árnyékoló hálók

Ezek a hálók hasonló elven működnek, mint a vitorlák. Megszűrik a közvetlen napfényt, és nem engedik hogy a víz túlságosan felmelegedjen. Védenek bizonyos ragadozók ellen is.

 

Fák, bokrok, kerítés, stb

Árnyékolhatjuk a tavak fákkal bokrokkal, vagy telepíthetjük úgy, hogy az meglévő kerítés, ház, stb takarásában legyen. A fák ültetése a tó mellé sokakban kérdéseket vet fel a későbbi tógondozás miatt. Sok fa ugyanis időről időre „szemetel”, és ez terheli a tó vizét. Ez igaz, viszont az előnyei talán túlszárnyalják a hátrányait, mégpedig hogy a fák takarásában a tó kevésbé algásodik, a halak nyugodtabbak az árnyékos területen, a tó vize nem melegszik fel annyira nyáron, így több oxigént tud tárolni a halaknak. Egy jó szkimmerrel egyébként tökéletesen kordában tartható a vízfelszín tisztítása.   

 

Hasznos termékek az árnyékolás témakörben:

 

 

Összeállította és szerkesztette  Gulyás Tamás