A koik – élő ékszerek a tóban

A koik az egyik legfeltűnőbb szimbólumok a Japán és a Kínai kultúrában és történelemben. Ezek a halak világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek, gazdag történelmük van és mély szimbolikus jelentőséggel bírnak. 

Ez a cikk megpróbálja körbejárni ezeknek a halaknak a történelmét és szimbolizmusát. Szintén beszél a modern koikról, amik mára elterjedtek az egész világon.

A koi szimbolizálja az erőt, a szerelmet, a bátorságot, az elkötelezettséget – a Kínai vagy Japán mítoszokban, művészetben, vagy akár a feng-shuiban vagy a tetováló művészetben.

Akkor merüljünk is el a részletekben!

 

Mi is a koi?

A koi egy hidegvérű édesvízi hal, amelyet megszámlálhatatlanul sokféle szín változatban tenyésztenek szerte a világon. Ezeket a halakat leginkább kerti tavakban tartják szimbolikus ( feng-shui ) vagy dekorációs célokból.

Néha élő drágaköveknek is nevezik őket, a koik a szépség , a szerelem és a gazdagság szimbólumává váltak.

 

A koi szó jelentése

A koi szó japánul pontyot jelent. Japánban a koi szó egyrészt a vad pontyra utal, ami széles körben megtalálható az egész országban, illetve a színes tavi pontyra is, amit koi néven ismernek a nyugati kultúrákban.

A koi szó Japánban hasonlít a szerelem és gondoskodás szavakhoz, a barátsághoz, és a szerelemhez is társítják a Japán kultúrában. Egyébként sokan hívják a koit Japánban Nishikigoi-nak, ami a pontyra utal általában.

 

A koi története

A koi eredeti élőhelye közép Európa és Ázsia volt, ahol hosszú századokig tenyésztették étkezési céllal. Ez a hal nagyon ellenálló és hidegvíz-tűrő, ami nagyon ideális volt a tenyésztéséhez. Feljegyzések szerint a koit már időszámításunk előtt 500 körül fogyasztották Kínában.

A koik egész Ázsiában elterjedtek, Japánt is beleértve, ahol az ellenálló képessége miatt ideális étkezési hal volt sokáig. Ezeket a halakat tehát étkezési céllal tenyésztették, tökéletes zsírsavaik és egészséges húsuk miatt. A koik jelenléte a Japán rizs termelő farmokon nem követelt meg külön földterületeket, mivel a farmerek azokban a tavakban nevelték fel a halakat, amelyekben később a rizst termesztették.

A koi eredetéről, és történelméről itt egy kis olvasnivaló.  

 

A koik színeinek az eredete

Japánban az 1800-as évek elején a farmerek elkezdték tenyészteni a vad pontyokból a színes halakat: arany, piros, kék, zöld, sárga, fekete, fehér stb színekben. 1914-ben a japán császár Hirohito koikat helyezett el a császári palota várárkában, és ettől fogva töretlen volt a koi térnyerése az országban.

Amikor 1920-ban Tokióban egy kiállításon bemutatták ezeket a halakat, elképesztő igény keletkezett ezekre a halakra a következő időkben. A japán zen kertek elképzelhetetlenek lettek kois tó nélkül, és ezeknek a halaknak a népszerűsége végigsöpört az egész világon.

 

A korai koi tenyésztése

Bár a fő színvariánsok alapjainak letétele már az 1800-as években megtörtént, a koi kedvelők és főleg a tenyésztők, hatalmas utat jártak be addig, amíg kialakultak a mai modern koi fajták. A koi típusok standardját Japánban fektették le, ezek a standard koik, a nishikigoik, vagy hagyományos koik. A Nishiki „gyönyörű színű”-t jelent Japánul, és a ma is létező kimono ( ruha ) színpompás selyem övére utal.

 

Pillangó,vagy fátylas koik

A pillangó koit vagy sárkány pontyot, a hagyományos koi, és egy ázsiai hosszú úszójú ponty keresztezéséből tenyésztették ki. A körültekintő és hosszadalmas tenyésztési folyamat során, néhány generáció után kialakult a mai pillangó vagy fátylas koi. Néhány szakember ezeket a halakat nem is tartja igazi koinak.

A fátylas koi történetéről itt olvashattok egy részletesebb cikket.

Tükör ponty

Messze Ázsiától, a német farmerek kitenyésztettek egy úgynevezett tükör pontyot, ami arra utalt, hogy az oldalukon nagy, páncélszerű, nagy pikkelyeik voltak, amelyek úgy néztek ki, mint a kis tükrök.

Amikor ezeket a halakat Japánba importálták étkezési céllal, az 1900-as évek elején, a Japánok elkezdték őket keresztezni a saját, hagyományos koijaikkal. Ekkor egy új fajta jött létre: a Doitsu. A Doitsukrol itt egy részletes cikk.

 

A koi jelentése a legendákban és mitoszokban

Mind a Kínai és Japán kultúrában, a koit az erővel, a kitartással, és az elkötelezettséggel azonosítják. Mindkét nép kultúrájában csodálatos mítoszok legendák és szimbólumok kapcsolódnak ehhez a halhoz.

 

nai kois legendák

 

A koi és a vízesés legendája

Van egy híres legenda a kínai mitológiában, amit a koival hoznak összefüggésbe. A legenda szerint, valamikor réges régen, egy nagy csapat csillogó koi úszott felfelé a Sárga folyón Kínában. Lassan úsztak az árral szemben, hogy erőt gyűjtsenek a további útjukhoz. Csillogó pikklyeiktől úgy ragyogott a folyó mintha aranyból lett volna. 

Utazásuk során egy hatalmas vízeséshez érkeztek, amely túl magas volt ahhoz, hogy áthaladjanak rajta. Ez a vízesés Hunan tartományban van, és a Sárkányok kapujának is nevezik.
A legtöbb koi feladta a próbálkozásokat, és hagyta magát visszasodorni az árral. De néhányan megpróbáltak felugrani a vízesésen, és folytatni az útjukat.
Ezek a halak újra és újra megpróbáltak felugrani a vízesés tetejére, dacolva a szembe folyó víz erejével.
A környéken tanyázó gonosz szellemek érdeklődve figyelték a halak minden próbálkozását, és gúnyolódva nevettek a halak minden sikertelen próbálkozásán.
100 év elteltével is folyamatosan próbálkozott ez a maroknyi hal feljutni a vízesésen, de mindig kudarcot vallottak. De minden próbálkozás picit megerősítette őket. Mindig egy picit előbbre jutottak. Még egy picit. És még egy picit…
A démonok továbbra is kinevették őket, gondolván hogy sosem jutnak a vízesés tetejére.
Aztán az egyik nap az egyik csillogó koi leúszott a mélybe, hatalmas lendületet vett, és szinte repült felfelé a vízesésen, figyelembe sem véve a gonosz szellemek üvöltését és a rohanó vizet. Uszonyainak végső erejét is felhasználva végül elérte a vízesés tetejét és folytatta útját a folyón felfelé.
A gonosz szellemeket elnémította a kis koi sikere, az istenek azonban felfigyeltek rá, hogy milyen erőt és kitartást mutatott útja során.
Jutalmául az istenek nagy arany sarkannyá változtatták a koit. A kínai kultúrában az arany sárkány az erő és kitartás szimbóluma. A vízesés pedig a Sárkányok Kapuja nevet kapta a történet alapján.

Sárkány Kapu

 

 

A koi és a taoizmus

A jin-jang szimbólum egy nagyon híres taoista szimbólum, amiben egy fehér és egy fekete szimbólum kergeti körbe egymást. A két szín reprezentálja a világban az egyensúlyt, és a mindenség harmóniáját.
Az idők folyamán a művészetek összekapcsolták a jin-jang formáját a koikkal és létrehozták a jin-jang minta kois változatát. Ebben a dizájnban a koik tovább erősítik a „minden mindennel összefügg” elvét, és a természetben levő anyagok folyamatos áramlását.

 

Japán kois legendák

A Japán kultúrában és mítoszokban a koikat más legendákkal és mítoszokkal hozzák kapcsolatba, mint a Kínaiban.

 

Szamuráj harcosok

Az egyik legismertebb összehasonlítás Japánban a koik szamuráj harcosokkal való azonosítása. Ezek a harcosok bátrak, erősek, és elszántak. A koi felúszik a vízesésen, elszánt és odaadó, mint a szamurájok.
A továbbiakban még azt is mondják róluk, hogy ha egy koit kifognak a vízből, nem fog csapkodni, menekülni, nyugodt marad, és erős. Még ha a halász kése lecsap is rá, akkor is mozdulatlan marad és elfogadja a sorsát – úgy mint a szamurájok.

 

Buddhista hagyományok

A Japán buddhista hagyományok szerint, a koi a bátorságot képviseli.

 

A koik a kínai kultúrában

A feljegyzések szerint Kínában, Konfucius fia kapott egy szép pontyot Shoko Ro királytól, amit megtartott magának, hogy gyönyörködhessen benne. Ez a hal aztán sok műalkotás és szobor tárgya lett és a jólét szimbólumává vált.

 

A szerelem és a koi

Mivel a koik szeretnek párban úszni, ezért a szerelem természetes szimbólumává váltak. A tény, hogy a koik nagy kedvvel párosoknak tavasszal, szintén a házasság és a szerelem szimbólumává tette őket.
Továbbá az a tény hogy a koi több ezer ikrát rak le az ívás folyamán, új szintre emelte mint szerelmi szimbólumot.

 

Koik a japán kultúrában

A koik Japánban a szerelmet, barátságot, erőt és a bátorságot jelképezik. Harcos halként ismerik őket, és nagyon férfias szimbólumok ezért a japán kultúrában.
Minden évben van egy fesztivál, ahol zászlókra tűzik ezeknek a halaknak a mását, hogy had ússzanak szabadon a levegőben ezek a színes halak.
Ezeket a zászlókat koinobori-nak hívják, és azt a reményt szimbolizálják, hogy a felnövő fiú gyermekek olyan erősek és egészségesek lesznek, mint a koik. 

Koinobori, a kois zászló

Koinobori, a kois zászló

 

A koik száma és a Feng Shui

Egy feng shui tóban általában összesen 9 db koi található. 8 db normál színezetű hal, és egy fekete. A fekete koi reprezentálja a balszerencsét, a 8 db egyéb színű a szerencsét. Ez az arány azt mutatja, hogy a szerencse legyőzi a balszerencsét.

A kínai művészetben sok helyen fellelhető ez a színpaletta. Itt egy példa rá. 

 

 

A koik színeinek a jelentése

Minden koi színnek pozitív jelentése van a feng-shuiban. Viszont minden színnek más és más a jelentése,  szimbolikája.

A fekete koi

A fekete koi a férfiasság jelképe, az apaságot, az erőt és a kitartást jelképezi.

A piros koi

A piros koi a nőiességet, az anyaságot és a gondoskodást jelképezi.

A kék koi

A kék koi jelképezi a békét és a nyugalmat. A vízben úszó kék hal nyugalmat áraszt, és a gyermekkorra utal.

Az arany koi

Az arany koi szimbolizálja a jólétet, a gazdagságot. Ha jólétet szeretnél magadnak, mindenképp legyen pár arany szinű koi a tavadban.

 

A koik a tetováló művészetben

A koik világszerte elterjedt szimbólumok a tetováló művészetben. A koikat gyakran varratják a hátra, vagy a felkarra, és a színek a fent említett irányelveket tükrözik. A jin-jang koi szimbólum is gyakran feltűnik, és gyakran fekete fehér színekben.

Mivel a koi a szerencse, az erő és a bőség jelképe, tökéletes választás egy pozitív hangulatú tetkóhoz.

Végkövetkeztetés

Az egész világon a koi hal jelentése a szeretet, a bőség, az erő, a bátorság és az elszántság pozitív szimbóluma. Mindezek a tulajdonságok kiváló inspirációs források, következésképpen a koi-imázs gyakran megtalálható a műalkotásokban, a tetoválásokban és hasonlókban.

Bár valószínűleg a legnagyobb inspiráció maga a koi, így a legjobb amit tehetünk, hogy tartunk a tavunkban egy csapatot ezekből az úszó drágakövekből!

 

Koik a Fekete Koi kínálatában, Mezőhegyesen!

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

Forrás : www.outsidemodern.com