A koik színei, és színvesztése

Miért vesztik el a halaim a színüket, és hogyan kezelhetem a problémát ?

Mielőtt ebbe belekezdenénk, nézzük meg, hogy honnan kapják a színeiket a koik.

A válasz egyszerű: a kromatofórákból. Ezek a pigment tartalmú fényvisszaverő sejtek adják a koik fantasztikus színeit. A kromatofórák pigmentjeit a koik a táplálékkal töltik fel. Minél jobb és kiegyensúlyozottabb a táplálék, annál több a pigment. A kromatofórák a hal bőrének különböző rétegeiben helyezkedhet el, és ez adja a különféle színeket, árnyalatokat, mintákat. Többféle kromatofóra létezik, ezek felelősek a halak különböző színeiért, ezek a következők: Erythrin (piros szín )
Xanthin (sárga szín ) Melanin (fekete és barna szín ) Lipochroma (narancssárga ) Leucophora ( fehér szín ), Cyanophora ( kék szín ). A bőr különböző rétegeiben lévő pigmentek 3D hatású foltokat is eredményezhetnek a halon.

A bőr különböző rétegeiben levő kromatofóra sejtek visszaverik a fényt, amit különböző színeknek látunk.

A halak színezetét egyébként az állat hormonális és idegrendszere együtt szabályozza.

Kromatofóra sejtek egy hal bőrében

A koik egyik legfontosabb tulajdonsága, ami megkülönbözteti őket az ősi pontytól, az a fantasztikus szín paletta és mintázat, amivel rendelkeznek ezek a halak. Ellentétben más édesvízi diszhalakkal, a koik nem csak bizonyos színekkel és mintázattal rendelkezhetnek, hanem gyakorlatilag végtelen a lehetséges variációk száma. Épp ez a tulajdonsága a koiknak inspirál sok hobbistát arra, hogy belefogjon ebbe a gyönyörű hobbiba.

A koi tartás fő célja az az, hogy hosszú ideig egészségesek maradjanak a tóban a halak, és ez egyben biztosítja számunkra azt is, hogy hosszú életük során vibráló színekkel örvendeztetnek meg bennünket.

Sajnos néha történnek olyan dolgok, vagy események, amiktől a koik elvesztik a színüket, vagy színük egy részét. A szinvesztés sokszor indikátora annak, hogy a halak nem jól érzik magukat, valami gond van a vízzel.

Néhány ok, ami a koik színvesztéséhez vezethet:

  • általában a gyenge vízminőség
    • gyenge minőségű táp
    • stressz
    • ragadozók támadása
    • sérülés, külső paraziták vagy más betegségek 
    • vízhőmérséklet változás
    • vizkeménység változás
    • só a vízben
    • antibiotikus vagy más gyógyszeres kezelés
    • ívás
    • gyenge genetikai örökség
    • kor
  •   túl sok napfény
  •   túlzott mértékű növekedés

Bár a koik sokszor külső környezeti tényezők miatt vesztik el színük egy részét, megesik az is, hogy természetes módon történik ez meg, amin nincs mit javítani. Például a korosodó halak színe általában fakul, így színük nem annyira vibráló már, mint a fiatal, növekedésben levő halaknak. Hasonlóan, az ivásban részvevő nőstény halak színe is kifakulhat az extrém stressz miatt amit az ívás okoz nekik, de ez általában visszatér, ha egyébként a hal egészséges.

Ha a halunk nem öreg, vagy nem ívik épp, és a szín változás gyors, akkor el kell kezdenünk az okok felderítését, mielőbb meg tovább romlana a helyzet.

Vizkeménység

A kemény víz és a benne levő sok kalcium és magnézium só kedvez a fekete szín kilakulásának. A kemény víz például fekete pöttyöket hozhat ki, az amúgy hibátlan Kohakun. A lágy víz kedvez a piros és narancssárga szín erősödésének.

Só a vízben

Mivel a kromatofórák elágazó sejtek, a só a vízben koncentrálja ( egy helyre tömörülnek a pigment sejtek ) ezeket a sejteket és ez gyengíti a színt.

A bal oldali sejtben a pigment sejtek egyenletesen vannak elosztva a kromatofóra testekben. Ez a normális állapot, ekkor a szín határozott, sötét. A jobb oldalon valamilyen hatás éri a halat ( só, stressz, betegség, adrenalin, stb ), és a pigmentek egy helyre tömörülnek. Ekkor a szín kifakul.

Genetika

A gyenge genetikájú halak színe sokszor kiszámíthatatlanul megváltozik. Amennyiben lehetséges válasszunk pedigrés halat, ami drágább ugyan, de hosszú távon kifizetődhet.

Vannak halak, amelyeket átalakuló művésznek is nevezhetnénk, ilyen hal például a Kumonryu. A Kumonryu szezonról szezonra, évről évre változtatja a színeit, a foltjait az élete folyamán. A feketét fehérre, és vice versa.

 

Napfény

Ha nem szeretnénk nemkívánatos piros vagy rózsaszín árnyalatokat a fehér halon, gondoskodjunk árnyékolásról a víz felszínen, növényekkel, vagy egyéb árnyékoló alkalmatosságokkal.

Túlzott mértékű növekedés

A halakat nem szabad erőltetett növekedésre ösztönözni, mivel ekkor megvan rá az esély, hogy a későbbiekben nem tudja a színrétegek növekedése követni a hal növekedését. A foltok például széteshetnek a halon, és úgy is maradhatnak.

Változik a hal színe, ahogy nő?

Igen! Sok Koi tartó el van bűvölve a fiatal koik extra vibráló szineitől, de ez nem garantálható a hal teljes élete során. A hal korosodásával a színek fakulnak, a foltok átalakulnak, és az addig foltos hal teljesen egyszínűvé is válhat. Ez természetes folyamat, ezt nem tudjuk befolyásolni, maximum megpróbáljuk a hal őseinek vérvonalát követni, és úgy vásárolni. Csak 3-4, vagy még több év múlva fogják a halak mutatni a kifejlettkori színüket és mintázatukat.

Éppen ezért azt szoktuk javasolni, hogy idősebb halat vegyünk, ha ragaszkodunk egy-egy szinhez, vagy mintázathoz, mert egy fiatal hal vásárlása ebből a szempontból sokszor lutri. Ha van alkalom rá, vegyük közelről szemügyre a leendő hal vervonalát, mivel a gyengébb génekkel rendelkező halak színe jobban fakul az idő folyamán.

Színesebbek a halak hidegebb vízben?

Igen! Amerikában a nagyobb Koi showkat általában nyáron tartják. A még nagyobb és legfontosabb Koi showkat Japánban viszont télen tartják. Nem véletlenül – a hideg víz javítja a halak színét. A hideg víz vibráló színeket hoz elő: intenzívebb lesz a fehér és a piros, és mélyebb a fekete!

A hidegebb vízben a halak kevesebbet esznek, és ez jobban felszínre hozza a színeket. Ez a szabály igaz a Showa, Sanke, Kohaku, Shiro Utsuri, egyéb halakra is. Tehát ha nyáron az egyébként vibráló színű halaink fakóbbak, az a vízhőmérséklet kontójára írható.

 

Hogyan javíthatunk a halaink színén?

  1. Csúcs minőségű tápokkal. Az egyik legáltalánosabb hiba, a nem megfelelő minőségű táp adása. Általában Japánból hozzuk a halainkat ( USA ), és ha nem követjük a japán kollégák táp etetési szokásait, a halak veszítenek a színükből. Ha viszont gyakorlatilag ugyanazt kapják mint otthon, akkor nagyobb az esélyünk rá, hogy a hal idősebb korában nem veszít a színéből.

Ha a halunk még fiatal ( 5 évnél fiatalabb ), akkor jó eredményt érünk el, ha magas minőségű fehérjéket, zsírokat, és extra mennyiségű vitamint adunk a halainknak. A zsírok segítenek a halnak testtömeget növelni, ezáltal könnyebb lesz a téli telelés. A fehérjék segítik az izom növelést. A kifejlett hal kevesebb zsír és alacsonyabb fehérje tartalmatú tápot igényel ( 30-40%), és jó, ha ezek nagy része vízi élőlényekből származik.

Az olcsó tápok egyik hibája, hogy alacsony a fehérje és egyéb ásványi anyag tartalma, kevés a vitamin benne, és a fehérjék főleg növényi eredetűek, ami nem ideális a koik számára.

Az olcsóbb tápoknak magasabb a hamutartalma, ami több felesleges anyagot juttat vissza a tóba. A kitűnő táp fehérje tartalmát rák és hal hús adja, a zsírtartalma 5-10% közötti, hamu tartalma 10% alatti. Ez a táp támogatja a legjobban a halak fejlődését.

Adjunk színfokozós tápot a halainknak!

Vannak ellenzői, de a világon mindenhol használják ezeket a tápokat, természetesen Japánban, a koi őshazájában is.

A szinfokozós tápok egyik fő összetevője a karotin. A karotin elősegíti a pigment sejtek termelődését, főleg a piros színét. A karotint az állat nem tudja előállítani, ezért a táppal kell azt bevinnünk. A karotin képes az állatok szöveteiben ( bőr, ikra, szaporító szervek, szem, úszók ) felhalmozódni, és fokozatosan kioldódni onnan. A spirulina a másik fő összetevő, ami segíti a pigmentek fejlődését. Az astaxanhtine egy karotin pigment, ami a koik mély piros színéért felelős. Ha azt látjátok, hogy Astaxanthint tartalmaz a táp, jó úton jártok. A paprika szintén javítja a hal színét, főleg a narancssárgát. A paprika a körömvirág és a sárgarépa tartalmú táp erősíti a halak sárga színét.

A szinfokozós tápok adása segíti elő a színek fokozatos fejlődését ( a színrétegek egymásra rakódását ) az évek folyamán. Ha kihagyjuk ezt az időszakot ( július, augusztus ) akkor elszalasztunk egy fontos esélyt a koik színrétegeinek kialakulása szempontjából.

Összességében elmondható, hogy a színfokozós tápok tehát hosszútávú eredményt adnak a halak végső színezetét illetően!

Túl sok ilyen táp adása azonban színhibákat, nem kívánt elszíneződéseket okozhat, szóval bánjunk csínján az adásával!

 

      2. Teszteljük és javitsuk a vízminőséget

Lehet akár kristály tiszta is a vizünk, ez meg nem jelent szükségszerűen jó vízminőséget. Teszteljük le a vizünket, főleg akkor, ha színvesztést, vagy furcsa viselkedést látunk. Színvesztést észlelhetünk például ph változás, vizkeménység változás, vagy ammónia feldúsulás esetén is. Ezekbe vízminőség problémák főleg kora tavasszal és késő nyáron lépnek fel, így ezen időszakokban végezzünk sűrűbben teszteket. Ez főleg azon tavakban fontos, ahol sok koi van a tóban.

A jó víztesztek elég széles spektrumát mutatják a tóviznek, így megállapítást nyerhet, hogy a szinfakulás vagy vesztés, vízminőségbeli probléma-e. Ha a teszt magasabb ammónia ,vagy nitrit szintet mutat, próbáljunk javítani a szűrésen, hasznos baktériumok hozzáadásával, az iszap manuális eltávolításával, zeolit behelyezésével a tóba ( kémiailag megköti az ammoniat ). A gyors ph változás veszélyesebb a halakra, mint a stabil magas vagy alacsony ph a tóban. Optimalizáljuk a szűrést és a levegőztetést a tóban

Valami ami általánosan javítja a vízminőséget, az a szűrésünk optimalizálása. Gyenge minőségű szűréssel romlik a halak általános közérzete. Ennek oka lehet például a túl kicsi szűrő doboz a tó méretéhez viszonyítva, sérült vagy hiányos szűrő anyagok, hasznos baktériumok hiánya a szűrő felületen, stb. A koitartás elsődleges prioritása a tó tökéletes szűrése kell hogy legyen! Ha a szűrő doboz elég nagy, és mégis alulműködik a szűrés ( ammónia kerül vissza a tóba ) próbáljuk meg növelni a szűrő anyagok mennyiségét és főleg felületét. A nagyobb felületen több hasznos baktérium tud megtelepedni, és hatékonyabb lesz a szűrésünk.

A szűrésen túl, az optimális szín és egészség fenntartásához elegendő oxigént is kell juttatni a vízbe. Az alacsony oxigén szint egyik jele, a fakó színek. Ha nincs vízesésünk, vagy patakunk a tóhoz, használjunk legkompresszort a levegő tovizbe juttatásához.

 

       3. Csökkentsük a halak stressz szintjét minimálisra.

Stresszt okozó tényezők lehetnek: vízminőség változás, ragadozók jelenléte, új halak a tóban, környezeti tényezők változása, betegség stb. A koik igen érzékenyek a változásokra, szeretik a kiegyensúlyozott, nyugodt tavi életet.

Stressz esetén alkalmazhatunk nyugtató tápokat illetve egyéb a halak közérzetét javitó folyadékokat is.

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

Forrás: koi.com, koiphen.com, nextdaykoi.com

 

Különféle tápok a Fekete Koi kínálatában, Mezőhegyesen!

Tápok 

Színfokozó táp 

Immunerősítő haltáp stressz ellen