A kois tavak 5 legáltalánosabb problémája

Az 5 legáltalánosabb probléma egy kois tóban, és a megoldások lehetőségei.

Ha van egy kois tavunk, ez nem csak a kert látványát gazdagítja, de segít hogy a környezetünket fejlesszük, és annak karbantartását magunk végezzük el. Egy Kois tó számos problémával néz szemben működése folyamán. A következő 5 probléma a legáltalánosabb:

 

Vízminőség

Ez a vezető oka egy tóban, a halak pusztulásának. Ez nagyban függ a halak melléktermékeitől, és konkrétan az ammoniától. Sajnos sok tó tulajdonos nem ismeri fel ezt a problémát, egészen addig, amíg a halak kopoltyú lemezeit meg nem égeti az ammónia, vagy a nitrit.
Használhatunk gyors megoldásként vegyszereket az ammónia semlegesítésére, de a végső megoldás a hatékony biológiai szűrés és a hasznos baktériumok számának elégséges szintje.
A nitrogén ciklus folyamán a tóban a halak mellektermékei ammoniát juttatnak a vízbe, ami a biológiai szűrés folyamán nitritre, majd nitrátra bomlik. Fontos megérteni legalább az alapjait ennek a folyamatnak, hogy a későbbiekben hatékonyan be tudjunk avatkozni, ha valami gond lenne a vízzel.
A nagyon magas és nagyon alacsony pH szint is hozzájárulhat a halak pusztulásához. A tóban a pH 6.8-8.2 elfogadható szint, de az ideális az a 7.0-7.5. Tudni kell hogy a pH szintnek van egy napi természetes változása, ettől nem kell megijedni.
pH csökentőkkel vagy növelőkkel tudunk rajta változtatni, amennyiben az szükséges.

A tóvíz minőségéről itt olvashatsz részletesebben. 

 

Betegségek

A külső vagy belső parazitàk nagyon nehezen azonosíthatók be szabad szemmel, mert azok túl kicsik. Ehhez mikroszkópos vizsgálat szükséges.
Baktériumok mindenhol vannak a természetben, a halas tavunkat is beleértve. Vannak hasznos baktériumok, és káros baktériumok. Ha a hal stresszes környezetben él, könnyebben támadják meg a káros baktériumok, különösen ha még sérülések is vannak rajta.
A megfelelő vízminőség ( ez nem biztos hogy kristály tiszta vizet jelent! ) alapvető fontosságú a betegségek megelőzése érdekében.
Ha valami probléma van a vízminőséggel, legelőször a szűrés hatékonyságának javítására koncentráljunk megfelelően méretezett UV lámpa beiktatásával ( az uv lámpa nem csak az algákat öli meg, hanem gyéríti a káros baktériumokat, vírusokat és gombákat is ).   

 

Algásodás
Ha azt vesszük észre, hogy elkezdett zöldülni a vizünk, ami csökkenti a halak láthatóságát, van pár módszer arra nézve, hogy kezelni tudjuk a helyzetet.
Az alga növekedés problémájának központjában szintén a vízminőség áll. Az algáknak 4 fő összetevőre van szüksége hogy szaporodjon: fényre, vízre, tápanyagokra, CO2-re ( szén-dioxid ). Ha ezek közül az egyiket vagy többet elveszünk tőlük, pusztulni kezdenek.

Az algásodás okairól itt olvashatsz bővebben. 

 

A tó túltelepítése halakkal
A koik telepítése esetében a “kevesebb több” elvet kövessük. Higgyük el, nem leszünk boldogabbak 30 db hallal, mint 10 megfelelően kiválasztott koival. Tartsunk a tó méretének megfelelő csapatot, ezzel elkerülhetünk számos potenciális problémát, olyanokat mint a túl sok melléktermék keletkezése, alacsony oxigén szint miatti problémák, vagy a túltelepítés miatti stressz okozta betegségek megjelenése.
Minél több halunk van, annál több lesz a jövőben.  Mivel a halak szaporodnak ezzel az állomány mérete hirtelen meg tud nőni.

Hogy hány halat telepíts a tavadba, arról itt olvashatsz. 

 

 

Ragadozók
A ragadozók nagy probléma tud lenni a halas tavakban, főleg az éjszakai órákban. Macskák, ragadozó madarak, vidra, mind mind meg tudják ritkítani az állományt.
Ha ezt tapasztaljuk, háló illetve villanypásztor kihelyezésével tudjuk a problemàt kezelni. Egy megfelelő kutya beszerzése is megoldás lehet a ragadozók ellen.

Összeségében a tó és a halaink gondozása egy folyamat, amit meg tudunk tanulni, és egyre jobbá tudunk válni benne. Ha a vízminőségünket profi módon ellenőrizzük és kezeljük ha szükséges, a tó és a halak egészségesek maradnak.

Hogy milyen állatok élnek a tóban és környékén, arról itt olvashatsz bővebben.

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

Forrás: koi-care.com