A tó őszi és téli gondozása

Teljes képernyő rögzítése 2018. 09. 10. 183155

Ahogy a nappalok hossza és a hőmérséklet is lecsökken, van néhány lényeges feladatunk, amiket mindenképp meg kell tennünk a tavunk érdekében, hogy felkészülten várhassuk a hosszú holt szezont, a telet, és biztosak lehessünk benne, hogy egészséges halak fognak minket várni a következő tavasszal. Legyen itt pár tipp arra nézve, hogy hogyan téliesíthetjük a tavunkat megfelelően.

 Őszi tófelkészítés

A koi és az aranyhal is nagyon edzett halfaj: képesek a jég alatt 0 C fokhoz közeli hőmérsékleten is áttelelni a vízben, mindaddig amíg a tó nem fagy be fenékig, megfelelőek a vízminőségi mutatók, és van elegendő oxigén a vízben. Hogy biztosítsuk a halaknak a megfelelő életfeltételeket, kövessük a következő pontokat:

  • Etessünk alacsonyabb fehérje tartalmú tápokat ( wheat germ alapú ) a halakkal, ha a vízhőmérséklet tartósan 18 C fok alá csökken. Úgy kezdjük az őszi etetést, hogy először keverjük a nyári tápot az őszivel, és fokozatosan álljunk át az őszi tápra. Amint a vízhőmérséklet tartósan 15 C fok alá esik, már csak az őszi táppal etessünk. Folyamatosan csökkentsük az adagokat is, ahogy a hőmérséklet csökken. Álljunk le a halak etetésével amint a vízhőmérséklet 9-10 C fok közelébe ér. Nagyon fontos, hogy ne etessük a halakat 9-10 C fok alatt, mert az emésztésük nagyon lelassul, – sőt gyakorlatilag le is áll. Ha mégis etetünk, az a halaknak később komoly bélproblémákat, vagy akár elhullást is okozhat. Kivétel ez alól a szabály alól a tok és a víza. Nekik folyamatosan biztosítanunk kell jó minőségű süllyedő toktápot a tél folyamán is. 
  • Távolítsuk el a szerves hulladékokat a tómeder aljáról. Nagyon fontos eltávolítani a leveleket, az elhullott algák tömegét, a halak ürülékét, stb, mert ha ez a meder alján marad, elkezd szép lassan lebomlani a tél folyamán, ez a bomlás oxigént fogyaszt el a vízből, és összességében rontja a vízminőséget. Használhatunk a levelek védelméretóhálót vagy a meder tisztításához tóporszívót is. Tóporszívót egyébként lehet a legtöbb kereskedőnél bérelni is.   
  • Adjunk a tóvízhez őszi – hideg vízi – hasznos baktérium kultúrát és iszapfalókat. Ez a mix hasznos baktériumokat és különféle enzimeket ( az enzimek gyorsítják a tóban lejátszódó kémiai és biológiai folyamatos sebességét ) tartalmaz. Az iszapfalók lebontják az iszapot, a maradék leveleket, az elpusztult algákat, és egészséges vízminőséget biztosítanak a tél folyamán. A jó vízminőség a záloga az egészséges halaknak.
  • Adjunk a tóvízhez sót, mert ez hasznos a halak számára. Több haszna is van: egyrészt serkenti a halak nyálkahártyáját egy védőréteg kialakulására és megtartására, másrészt segíti az ozmózis nyomás kiegyenlítését a víz és hal között, ezáltal a halak veséje tehermentesítve van. Harmadrészt csökkenti a nitrit mérgező hatását a vízben. Szokásos adagja 0.5-1.0 kg só / víz m3.
  • Az általános vélekedéssel ellentétben a halak sokkal inkább ki vannak téve bakteriális és egyéb parazita fertőzéseknek télen, mint bármikor máskor. A hibernáció alatt a koi nem eszik, legyengül, és az immun rendszere gyakorlatilag leáll. Ha a halak télen megbetegszenek, tavasszal nagyon nagy gondjaink lehetnek velük. Azt javasoljuk hogy a várható hibernáció előtt 2 hónappal kezeljük le a halakat külső paraziták ( pl. kopoltyú féreg, pontytetű ) és baktériumok ( aeromonas, pseudomonas ) ellen. Az őszi tófertőtlenítés a tó méretének megfelelő mennyiségű FMC-vel is történhet. 
  • Tartsunk folyamatos léket a tóban a tél folyamán! A léken át oxigén jut a tóba, és szén-dioxid és egyéb gázok távoznak a tóból. Tófűtő vagy léktartó a legjobb megoldás erre a feladatra. Egy ideig, amíg nincs nagyon hideg, egy légpumpa is tudja tartani a léket, a légbuborékok mozgása miatt. A levegőztető követ ne tegyük 30-40 cm-nél mélyebbre, mert ha mélyebbre tesszük, az felkeveri a lenti melegebb vizet, a felszíni hidegebbel, amit nem szeretnénk. A levegőztető követ hungarocell lappal kombinálva magunk is készíthetünk házi léktartót. Nagy hidegekben viszont mindenképp léktartó eszközre van szükségünk. A légpumpát egész évben tartsuk folyamatosan a tóban. A legjobb eredmény érdekében egy fűtőszálat egy jégtelenítőt és egy légpumpát használjunk.

 Téli növényápolás

 Tavirózsák és lotusok

A növények őszi ritkítására tökéletes szerszám a multifunkciós tavi olló!

A tavirózsa nagyon könnyen teleltethető, csak vágjuk vissza az elsárgult leveleit és merítsük minimum 60 cm mélyre, oda ahol már biztosan nem fagy meg.

A lotusok hasonlóan teleltethetőek mint a tavi rózsa. A lotus egészen addig túléli a telet, amíg a gumói nem fagynak meg teljesen.

Tóparti növények

A legtöbb edzett növény akkor is túléli a telet és kihajt következő tavasszal, ha teljesen átfagy, ezek maradhatnak a tó partján. Elég visszavágni őket a tövükig. Ilyenek az íriszek, káka, különböző füvek, hibiskusok, vízi lófark, stb. Ezek lehetnek a tó alján is, de fel is nőnek gyakran a felszínre.

Részben edzett növények is átvészelhetik a telet, de csak akkor, ha nem fagy el teljesen a gumójuk. Ilyenek a süllő virág, vízi gyömbér, különböző hínár fajok.

trópusi növények  nem élik túl a telet a kertben. Bár sokuk szépen nő bent a házban. Tegyük őket vízzel teli tároló edénybe, és kapjanak sok fényt. Ilyen növények a legyező pálma, papyrus, különféle lilomok, taró, stb.

Téli szivattyú karbantartás

A legjobb ha télire kivesszük a tóból a szivattyúnkat. Tisztítsuk le, szárítsuk ki, és tegyük el tavaszig. Ha olyan szivattyúnk van ami direkt meghajtású ( nem elektromágneses vagy aszinkron szivattyú ), azt hagyjuk a víz alatt a tóban. Ez segít a tömítéseket nedvesen tartani, így nem száradnak ki. Az egyéb szivattyúinkat tároljuk télire szárazhelyen.

Szűrők és UV lámpák karbantartása

Az átfolyó jellegű szűrők esetében a legjobb kimosni a bio-szűrőanyagot, kiszárítani és eltenni tavaszig. A nyomás alatti szűrőkből le kell ereszteni a vizet és szárazon tárolni tavaszig. A szűrő anyagot itt is tisztítsuk ki, és tegyük vissza szárazon a szűrőházba.

Az UV lámpát szedjük ki a házából, tisztítsuk le, és tegyük vissza a lámpa házba, vigyázva hogy az üvegbúra ne törjön, vagy repedjen el. Tavasszal cseréljük ki az izzót egy újra, mivel egy szezon alatt elhasználódik.

 A vízesés felkészítése a télre

Bár néhányan járatják télen is a vízeséseiket, nem ajánlom a használatát. Vegyük ki a szivattyút a tóból és tároljuk száraz helyen. Nagyon hidegben megeshet hogy úgy fagy meg a víz, hogy a  jég gátat képez a víz előtt és gyakorlatilag kivezeti a vizet a tóból, és kiürül a tavunk, úgy hogy észre sem vesszük. Azért sem jó ha télen megy a vízesés, mert egyrészt nyugalomra van szüksége a tónak és a tólakóknak is, nem az állandó vízmozgásra, illetve a víz állandóan érintkezik a nagyon hideg vízzel, ami nincs jó hatással a halakra.

Mi a teendő ha befagy a tó ?

Először is ne essünk pánikba, a tó télen be fog fagyni, és a halak nem fognak megfulladni, ha folyamatosan tartjuk a léket. Amit tilos, járkálni a jégen és éles szerszámmal feltörni a jeget! A vibrációtól a halak pánikba eshetnek és akár el is pusztulhatnak. Ha mégis befagyna a lékünk, ne essünk pánikba, tegyünk forró vízzel teli edényt a jégre, ami lassan át fog olvadni, és újra lesz lékünk.

Ha hó van tó a jegén, az gond ?

A hó a tó jegén nem okoz gondot, viszont a halaknak szüksége van télen is a napfényre, ezért ha túl sokáig van hó a jégen, távolítsuk el óvatosan a felét egy lapáttal vagy söprűvel.

További téli kiegészítők itt találhatók!

 

Fordította és összállította Gulyás Tamás

Forrás: https://www.pondexperts.ca/pond-advice-tips/how-to-winterize-your-pond/