A tóban oldott oxigén

A halaknak oxigénre van szüksége!

Az oxigén vagy annak hiánya az egyik legszembetűnőbb paramétere a tóvíznek. Az oxigén-szint sokszor alulértékelt paraméter a tóban ( „biztos elég van a vízben” ), ez nagy halveszteségeket okozott már a tavakban lévő állományokban. Épp ezért jó ezt az értéket  időről időre ellenőrizni.

Mi okozhat alacsony oxigén-szintet egy tóban – kérdezhetjük. Sok faktor befolyásolja a szintjét a vízben.  És nem csak a hal betelepítés sűrűsége. Az atmoszférikus nyomás, a hőmérséklet is befolyásolja az oldott oxigén szintjét. A halürülék és az aljzaton lévő szilárd hulladék is oxigént von el a vízből, a bomlása során. A hasznos ( nitrifikáló ) baktériumok is sok oxigént fogyasztanak az ammónia bontása folyamán. Az sok lebegő alga illetve vízi növények is sok oxigént tudnak elfogyasztani az éjszakai fotoszintézis során, ezért hajnalban a legalacsonyabb az oxigén szint. Nappal ez a folyamat fordított. Ha a halak, növények, algák, baktériumok együttes oxigén igénye nagyobb mint a tóban lévő oldott oxigén, akkor a halak előbb-utóbb szenvedni fognak.

A meleg víz például nem tud annyi oxigént szállítani, mint a hideg. Nyáron ezért  is szoktak a tó aljára süllyedni a halak etetés után: az emésztés nagyon sok oxigént igénylő bio-kémiai folyamat! A tó alján gyűlik össze a hideg, felül pedig az oxigénben szegényebb meleg víz.

A minimális vízben oldott oxigén szint a tóban 6 mg/liter kell hogy legyen, de ideálisabb ha magasabb ez az érték. A kívánatos szint 7 mg/ liter, és ha efölött van, az az igazán tökéletes.

Vízben oldott oxigénszintek a hőmérséklet függvényében

0 C fok   – 14,6 mg/l

5 C fok    –  12,8 mg/l

10 C fok – 11,3 mg/l

15 C fok – 10,1 mg/l

20 C fok   – 9,1 mg/l

25 C fok   – 8,3 mg/l

30 C fok   – 7,6 mg/l

Ez annyit jelent, hogy a víz az adott hőmérsékleten maximum ennyi oxigént tud oldott állapotban tartani ( tehát nem föltétlenül van is ennyi O2 oldva a vízben )!

Mik az alacsony oxigén-szint jelei a kois tóban?

A halak a vízesések illetve a vízbefolyó helyeknél gyűlnek össze, amikor az oldott oxigén a komfortos 6-7 mg/l alá süllyed. Extrém esetekben ez a sint 3-4 mg/l is lehet, ekkor a halak már „pipálnak” és elhullanak ha ez az oxigén-szint tartósan megmarad.

Fontos tudni, hogy először a nagy halak fognak szenvedni és elpusztulni, mivel nekik fajlagosan nagyobb az oxigén igényük, mint a kicsiknek!

Mi a jó oxigén-szint a tóban?

A megfelelő oxigén-szint a tóban 7-9 mg/l.

A vízesések dúsítják oxigénnel a tóvizet?

Igen, a vízesések hasznosak és segíthetnek oxigénnel dúsítani a tó vizét. Egyébként a 120 cm, vagy annál mélyebb tavaknál már erősen ajánlott egy diffúzor kővel ellátott légpumpa használata. Ezt a tó legmélyebb pontjára illetve akár több helyre is helyezhetjük a tómeder aljára ( több kivezetéses lég kompresszorok ).

Forrás: http://www.koihealth.info/oxygen.html#

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás