A tószűrés alapelvei

A tószűrés alapelvei

A tavunkhoz tökéletesen illő szűrőrendszer megválasztása alapvető fontosságú. Ehhez figyelembe kell vennünk a rendelkezésre álló pénzösszeget, a tó nagyságát, a haltelepítettség mértékét és egyéb tényezőket. A tökéletes tervezés tiszta és egészséges tóvizet, és alacsony karbantartási igényű szűrőt fog eredményezni.

Az első lépés az kell hogy legyen, hogy meg kell vizsgálnunk az adott szűrő működési elvét, az előnyeit és ha vannak, a hátrányait is. Amikor szűrő rendszert választunk, akkor mechanikai, biológiai, kémiai, UV szűrésről, és ezek keverékéről beszélhetünk. Nekünk kell eldöntenünk az ezek közti arányt, a tó és a halak nagysága és mennyisége ismeretében. Minden tónak többcélú szűrésre van szüksége, így minden szűrő-típusnak megvan a maga feladata. Mérlegelnünk kell még a szűrő hatékonyságát, a karbantartási igényt és a költségeket, a szűrő megjelenését, megbízhatóságát, és egyáltalán a szűrővel szemben támasztott követelményeinket is.

Szűrési típusok

A mechanikai szűrés alkalmával a víz áthalad a szűrő anyagon, és kiszűri a vízből a mechanikai szennyeződéseket. A szűrőanyagok ( pl szivacs ) különböző lyukmérete, különböző méretű anyagok kiszűrésére alkalmasak. A szivattyúnk átfolyási rátája ( az átfolyó vízmennyiség egységnyi idő alatt, például 1 óra alatt ) alapvetően meghatározza azt, hogy milyen sebességgel halad át a szűrő médián a víz. A tökéletes és hatékony szűrés a szűrő média és a vízátfolyás tökéletes megválasztásából adódik.  A mechanikai szűrők alapvetően vagy nyomás alatt ( nyomás szűrők ), vagy átfolyásos elven ( átfolyásos, gravitációs szűrők ) működnek.

A biológiai szűrés alapvetően a nitrogén-cikluson alapszik, amelynek során a hasznos baktériumok a mérgező ammóniát átalakítják a kevésbé mérgező nitritté és nitráttá. A biológiai szűrés nagyrészt oxigén-dús környezetben zajlik,  ezért nagyon fontos az oxigén folyamatos pótlása. A biológiai szűrés körülbelül 4-6 hét alatt alakul ki az új tóban, de ez a folyamat felgyorsítható hasznos baktérium kultúráknak a szűrőbe telepítésével.

Az UV-C lámpa használatával csökkenthetjük a lebegő algák mennyiségét a vízben. A megsérült illetve elpusztult algák tömegeit a szűrőnk fogja kiszűrni. Az UV lámpát beilleszthetjük egy már meglévő szűrő rendszer egy új tagjaként is, illetve gyakran ezek már be vannak építve a gyári szűrőkbe is.

Kémiai szűrés történhet például zeolittal, ami az ammóniát kémiailag köti meg, semlegesíti a vízben. Ezt helyezhetjük egy hálóban a szűrőbe is, vagy akár a tóba is. A zeolit használatáról itt olvashattok bővebben.


A másik kémiai szűrő anyagunk az aktív szén, ami nagy fajlagos felülete miatt képes egyes anyagok kiszűrésére a vízből, ilyenek például: permetező szerek, gyógyszerek, stb. Az aktív szén használatáról a tóban itt találtok bővebb információkat.

 

 

Szűrő rendszerek

A kis tavakba ( 3-4000 liter ) vízbe süllyesztett szűrőket használhatunk, amelyek együtt tartalmazzák a szivattyút, a mechanikai szűrőt, a biológiai szűrőt és esetenként UV-C lámpát is. Ezeket a kis teljesítményű szűrőket egyszerű beüzemelni, viszont fontos tudni hogy csak kis tavakhoz illenek és nem szabad elmulasztani a folyamatos karbantartásukat sem.

A „szkimmer és vízesés” rendszerek szintén a szűrési rendszerek egy fajtája, ahol a szkimmer leszűri a vízfelszínen úszó szennyeződéseket, majd a tó másik végében lévő vízesés egységhez továbbítja azt egy csövön keresztül. Ez egy multifunkcinális összeállítás, ahol mechanikai és biológiai szűrés is folyik párhuzamosan, illetve a visszafolyó víz oxigénnel is dúsítja a vizet.

Ennek a rendszernek az a hátránya, hogy időről időre mind a szkimmert, mind a vízesés egységet ki kell tisztítani. A másik hátránya a rendszernek, hogyha a szkimmer eltömődik a sok beszívott szennyező anyag miatt ( például falevelek ), akkor a vízáramlás leállhat a vízesés felé, sőt akár le is éghet a szivattyú motorja.   

Egy másik szűrési típus a nyomás alatti szűrők, ahol a szivattyú nyomás alatt nyomja át a vizet egy zárt szűrőrendszeren. Ezután a megszűrt víz visszakerül a tóba. Egyik előnye ennek a rendszernek az az, hogy a nyomás miatt ez a szűrő tud táplálni magasabban elhelyezkedő vízesést, vagy akár patakot is. Egy másik előnye ezeknek a szűrőknek az az, hogy részben be lehet süllyeszteni őket a földbe, így jobban beleilleszkednek a tó környezetébe. A nyomás alatti szűrők szűrő anyaga alapvetően a szivacs. Tartalmazhat beépített UV-C lámpát is. Bio-gömbökkel tudjuk a hasznos baktérium telepek számát növelni.

A szűrőtó egy új megközelítése a tóvíz szűrésének, amelyben a nagy tó közvetlenül kapcsolódik a szűrőtóhoz, ahol a szűrés tulajdonképpen megtörténik. Egy szivattyú átemeli a vizet a szűrőtóba ( ami magasabban helyezkedik el mint a nagy tó ), ahol a gravitáció miatt átfolyik a szennyezett víz a szűrő kavicsokon és a növények gyökerei között, majd a tiszta víz visszafolyik az eredeti tóba. Általában egy perforált csövet süllyesztenek a kavicsok közé, ami így a szennyezett vizet közvetlenül a kavicsok és a növények gyökerei közé nyomja a vizet. A kavics rétegen hasznos baktériumok milliárdjai végzik az ammónia bontását, míg a növenyek gyökerei azonnal fel is tudják használni a keletkező nitrogén vegyületeket. Az egyedüli hátránya ennek a rendszernek, az időszakos takarítás, ami igencsak megterhelő tud lenni, a felhalmozódott rengeteg iszap miatt.

A szűrőtó építéséről itt és itt olvashattok.

Végül, de nem utolsó sorban itt vannak a rendkívül népszerű gravitációs szűrők, amelyek a gravitáció erejét használják fel a víz átfolyatására a szűrő anyagon keresztül. Az alapelv az az, hogy egy szivattyú beletolja a vizet a szűrő dobozába ( ez különböző méretű és formájú lehet ), ahol a különböző szűrőanyagokon áthaladva, a víz megtisztul ( mechanikailag és biológiailag is! ). Egyeik hátránya ennek a rendszernek hogy a szűrődoboz elrejtése eléggé nehézkes.

A tó igáslova – a szivattyú

A szivattyú szállítja a vizet a szűrőrendszerbe. A szivattyúk eltérő működési elven működnek és különböző teljesítményűek, ezért nagyon fontos a megfelelő szivattyú választás, az adott tóhoz és az adott szűrőrendszerhez.

A szivattyú választásról itt olvashattok részletesen.  A szivattyúkhoz illő megfelelő csőválasztásról pedig itt.

A tószűrő-választásról és a tóvíz szűréséről részletesen ez a cikk beszél.

 

Ebből is látszik, hogy rengeteg lehetőség és kombináció állítható össze a nekünk legjobban megfelelő szűrő-rendszer kiválasztása során.

 

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

Forrás: https://www.pondtrademag.com/fundamentals-water-filtration/