Aktív szén használata a tóban

Aktív szén

Az aktív szén egy kémiai szűrő anyag. A ‘kémiai’ elnevezés azt jelenti, hogy azokat a káros anyagokat, amelyeket a biológiai vagy mechanikai szűrés nem tudja eltávolítani, az aktív szén kémiailag megköti, és eltávolítja. Az aktív szénnek mikro porózus a felszíne ezért hatalmas a felülete. Megvan az a fantasztikus képessége, hogy szilárd, folyékony és légnemű szennyező anyagokat is meg tud kötni.

Melyek ezek az anyagok?

Először is, az aktív szén eltávolítja a rovarölő szereket a vízből. Ha a szomszéd permetezi a fáit, vagy a rózsáit, véletlenül is átszállhat a permet a tavunkba. A rovarölő szerek megölhetik a koikat! Vagy például ha légi permetezést végeznek a szúnyogok ellen, az is megölheti a halainkat. Az aktív szén használatával legalább tehetünk valamit ezen mérgezések ellen.

Hirtelen mérgezés esetén 1,5 kg aktív szenet kell 5000 liter tóvízbe tenni. Általános használatra pedig 0.5 kg aktív szén kell  5000 liter tóvízhez!

A második ok, amiért érdemes aktív szenet használni a tóban, az a koik növekedésének elősegítése. Az aktív szén eltávolítja a tóból azokat a  feromonokat ( hormonok ) amelyek gátolják a koik növekedését.

A harmadik ok : az aktív szén eltávolítja a víz sárgás színét okozó anyagokat a tóból.  Hatékonyan távolítja el a levelek bomlásából származó tannint és a halak ürüléke által besárgult vizet kitisztítja.

A negyedik ok : eltávolítja a tóból a habos szennyeződéseket.

Az aktív szén szintén eltávolítja a vízből a klórt és az esetleges szagokat, illatokat.

Ezeket a problémákat máshogy is meg lehet oldani ( aktív szén alkalmazása nélkül is ) de néhány szituációban, az aktív szén jobb megoldás mint például egy teljes vízcsere.

Ha aktív szenet használunk, mindenképp távolítsuk el azt a vízből, mielőtt gyógyszeresen kezeljük a halainkat, mivel az aktív szén megköti a gyógyszer molekulákat is!

Az aktív szenet mindenképp mozgó vízbe (szűrő befolyás a tóban, vagy a szűrő belseje ) kell tenni, mert ez növeli a hatékonyságát!

Sokan előmossák az aktív szenet, mondván koszos. Én nem teszem, mivel az átmeneti feketeséget a szűrőrendszer nagyon gyorsan megszünteti.

Az aktív szenet pár hetente, de havonta mindenképpen cseréljük ki, mivel a szűrés alkalmával megtelnek a pórusai, és már nem képes ellátni többé a feladatát.

Mit nem tud megkötni az aktív szén?

Ammónia, nitrit, nitrát, algák

Forrás: www.koiphen.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás