Asagi

 

Ez az egyik  legrégebbi  koi fajta. Az Asagi biztosítja sok más későbbi variáns alapját, úgy mint a Kohaku,  Goromo,  Matsuba,  Goshiki,  Komunryu, stb…Az Asagi hátát  kék/fehér  hálóminta fedi, a fej ideális esetben világos-kék, tiszta és hibátlan. A has, a hasi úszók és pofa alja mély narancs-sárga, vagy piros. Két fontos típusa van : Konjo Asagi  ahol a sötét kék hálóminta majdnem fekete és a Narumi Asagi,  aminek középkékek a pikkelyei.

Az Asagi alfajai

Mizu Asagi : vagy Akebi Asagi  világos-kék/szürkés pikkelyek ( a legvilágosabb kék asagi )

Taki Asagi : fehér sávok vannak a kék hát és a piros has között

Asagi Sanke : a hát halvány-kék, a has alja fehér, a fej és a fel has piros

Hi Asagi : a piros szín a hastól kiindulva, túlér az oldal vonalon, néha teljesen befedi a mellúszókat is.

Asagi
Az Asaginak piros a teste az oldal vonaltól lefelé, néha piros mindkét  mellúszó, illetve a piros feljön alulról és befedi a kopoltyúkat, illetve a hal száját is. Kék színű az oldalvonaltól felfelé. A kék szín az egészen világostól, az egészen sötétkékig terjedhet, vérvonaltól függően. A Narumi vérvonalnál a világosabb árnyalat a preferált. A kék színt minden pikkelynél körülveszi egy világosabb gyűrű a pikkely szélén, ami nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz a halnak, illetve a pikkelyeknek egyenes vonalban kell haladniuk. Ez utóbbi tulajdonság nagyon fontos az Asagi megítélésénél, bírálatánál.
Szintén fontos, és nagyon nehéz  tiszta fejű halat találni, és ez szintén nagyon fontos értékelési tulajdonság. Az Asagi már 160 éve dokumentálva van illetve ennyi ideje volt, hogy kifejlődjön a mai modern Asagi. Az Asagi teljesen pikkelyes hal.
Mivel az Asagi nagyon hasonlít a Magoi-ra, néhány kezdő tavas nem is tekinti igazi Nishikigoi-nak. Három-féle Magoi van – Tetsu ( vas ) Magoi, Doro ( sár ), Magoi, és Asagi Magoi. Ez utóbbiról mondják hogy a mai modern Asagi elődje.
Az Asagi Magoi-nak kék a háta, világos kék vagy fehér, hálószerű mintázattal. Néhány pikkelynek homályos a megjelenése. A piros szín megjelenik a mind a két pofán,  a hal oldalán és a mellúszókon is.  

Két alap típus van a Konjo  Asagi és a Narumi  Asagi.  Az előzőnek sötétkék a háta, hasonlóan a Magoi-hoz. A Narumi Asaginak a pikkelyeinek a közepe sötétkék, a széle pedig világoskék.
A Konjo Asagi illetve a Tetsu Asagi feketés halakat szokott létrehozni, olyanokat mint az Aka Matsuba, Ki Matsuba, és a Ki-Goi.   
A Narumi Asagi  viszont  fehéres halakat hoz létre, olyanokat mint a Kohaku, a Taisho Sanshoku, a Siro Bekko, a Goshiki,   az Ai Goromo, a Budo Sanshoku, és  a Shusui. Az Asagi  típusok közé tartozik még a Konjo, és a Narumi, plusz az Asagi Sanshoku, és ott van még az Akedi  vagy  Mizu, és a TakiAsagi is.

Ami a mintákat illeti,  kívánatos a makulátlan fehér vagy  világoskék fej. Az esetleges foltok a fejen, gyorsan leminősítik a halat. Minden kék pikkelynek  a háton jól láthatónak kell lennie. A fehér és világoskék hálómintának kontrasztosnak, éles határvonalúnak és jól elkülöníthetőnek kell lennie. Szintén alapvető követelmény az hogy a piros szín a Hi, megjelenjen a  pofa két oldalán, a hasi részen és az úszókon. A piros színnek világos pirosnak kell lennie. A piros mellúszókat „Shusuibire”-nek is hívják. A kéknek  és a pirosnak tisztán elhatárolhatónak kell lennie.  A barnás-piros leminősíti a koit. Ahogy a koi öregszik, a piros szín elkezd terjedni fölfelé,  az oldal-vonal fölé, ami általában nem kívánatos.  Fekete foltok a piros színben szintén nem kívánatosak. A hasnak tejfehérnek kell lennie.

 

Az Akebi  Asagit néha Mizu Asaginak ís hívják, ezek  világos kék koik. A Taki Asaginak van egy fehér sávja a kék hát és a piros has között. Az Asagi Sanshokunak tipikus Asagi-kék háta van, de vannak piros részek a fején, az oldalán és  tejfehér  a  has része.  

 

Forrás : http://valentinac.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás