Az aranyhalak 22 fő típusa

 

 

Posted on 2019.02.26.

 •   A közönséges aranyhal – öreg, de még mindig jó

 

Mint ahogy a neve is mutatja, ezt a halat a legkönnyebb beszerezni.  Gyakran kapnak díjakat hal-kiállításokon, vagy épp ellenkezőleg, olcsó horgász hal válik belőlük, hüllők, vagy más halak számára. Igen, a közönséges aranyhal az egyik leginkább alábecsült hal, az aranyhalak között.

 

Nagyon kemény halak. A szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat, vagy az elégtelen  vízminőséget gond nélkül elviselik. Akarjátok tudni hogy miért?

 

Ők vannak a legközelebbi hasonlóságban a testük alakját nézve a nagyszüleikhez. A közönséges aranyhal általában világos narancssárga, de lehet egyéb más színű is. Ha van benne például fekete szín, az a Shubunkin.

 

Feszes úszóik vannak.  A farok úszó enyhén elágazó, a kopoltyú lemezek rövidek és kerekek.  Kevesen tudják, hogy ezek a halak elérhetik a 30 cm-es hosszt is.

 • Az üstökös farkú aranyhal – farka hosszú mint egy kamion szerelvény

 

Az üstökös farkú aranyhal nagyban hasonlít rokonára, a közönséges aranyhalra. Egyedül hosszú úszói különböztetik meg őket. Az üstökös farkúnak sokszor olyan hosszú a farok úszója, mint a teste. Egyébként ők is nagyon gyors és atlétikus halak. Érdekes tény, hogy az üstökös farkú aranyhal az egyetlen, amely az USA-ból származik. Elterjedése ugyanolyan általános mint a közönséges arany halé. Nagyon sokféle színben és mintázatban elérhetők: találunk közöttük metál pirosat, vagy egyéb szokatlan szín variációt és mintázatot is. Ez a fajta az egyik legnagyobbra megnövő: a 35-40 cm-es példányok sem ritkák.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 29. 152609
 •  A Shubunkin aranyhal – karcsú és pöttyös

 

Mi különbözteti meg a Shubunkint a közönséges és az üstökös farkú aranyhaltól ?  Egy dolog, mégpedig a színezettsége.

 

Szinte mindig van benne fekete minta, metál fényű pikkelyekkel borítva. Egy jó vérvonalban sok kék keveredik a pirossal és a fekete tónusokkal.

 

Valójában amilyen mintát látunk ezeken a halakon, az a tiszta és átlátszó pikkelyek alatti bőr színe.

 

Három fő típusa van:

 • Amerikai – hosszú elágazó farok úszó
 • Bristol – lekerekített „B-alakú” farok úszó
 • London – rövidebb, kerekebb farok úszó
Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 29. 154542
 •   A Wakin – az újjászülető Wakin

 

Ez a fajta korábban elveszett, de szerencsére visszahozták a tenyésztők az aranyhal tenyésztés vérkeringésébe.

 

Ennek a fajtának a teste kissé vaskosabb mint a közönséges aranyhalnak. Egy farok úszója helyett osztott, dupla farok úszója van. Technikailag ő egy díszes testű aranyhal ( két fajtába osztják az aranyhalakat: karcsú testű és tojás-alakú díszes testű aranyhalak ), de minden egyéb jellemvonásában a karcsú testűekhez tartozik. Általában piros vagy fehér-piros változatban elérhető. Általában maximum 30 centisre nőnek meg. Ez a fajta segített sok mai közkedvelt díszes fajta kitenyésztésében.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 29. 160129
 • A Jikin – van egy tucat érvünk, miért szeretjük

 

Testalkata nagyon  hasonlít a Wakinéra. Hosszú test és rövid, dupla farokúszó jellemzi. Ami különlegessé teszi őket, az a mintázatuk. „12-piros”-nak is nevezik, mivel 12 helyen van piros szín a testükön: a szájukon, mindkét kopoltyúfedőjükön, hát úszójukon, minden páros úszójukon is.

 

Ha néha van egy-egy extra piros pikkely a halak testén, azt kézzel el szokták távolítani a tökéletes mintázat megtartásáért!

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 29. 161048
 • A Watonai – sem ez sem az

 

Ez egy üstökös farkú aranyhal? Nem. Ez egy Wakin? Nem.

 

Nem, ez egy Watonai!

 

Úgy néz ki mint az üstökös farkú, viszont neki dupla farokúszói vannak, mint a Wakinnak. Ezeket a halakat a Ryukin ( később tárgyalom ) és a Wakin keresztezéséből hozták létre. Ezek a halak nagyon szívósak és nagyon jól mutatnak a tóban. Sokféle színben elérhetőek.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 29. 162313

Tojás-formájú díszes aranyhal-fajok

 • Tojás-formájú aranyhalak

 

A tojás-alakú aranyhalak ( más néven díszes vagy kettős farkú aranyhalak ) csodálatosak, mivel vonzzák a tekintetet. Néha egész bizarr alakúak. Testük nem hosszú és karcsú, mint a korábbi halaké, hanem tojás formájú. Innen ered a nevük is. A módosult testalkat még különlegesebbé teszi őket. A legtöbbjüket bent akváriumban tartjuk, ahol állandó a vízhőmérséklet.

 

Már előre figyelmeztetlek benneteket…néhányuk nagyon furcsa szerzemény…készen álltok ? 

 • Ventilátor-farkú aranyhal ( Fantail )

 

Ezek az aranyhalak szuper közkedveltek a vásárlók körében. Ezek a halak a legkeményebbek a dísz aranyhalak között, tóban is tarthatjuk őket. Farok úszójuk 3-4 lebenyből áll, mint a ventilátor lapátjai. Ezért is hívják úgy őket, hogy ventilátor-farkú.

 

A jobb vérvonalakban ez a farok középen el van választva. Különféle szín és mintázatban elérhetőek ezek a halak, általában fémes narancssárga vagy gyöngyház-fényű foltosak.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 133456
 • A Ryukin – magas és büszke

 

A Ryukinnak nagyon kompakt, masszív teste van, és a fejük mögött egy púp van. Alapvetően minél nagyobb ez a púp, annál értékesebb a hal. Rövid és hosszú farok úszójú példányok vannak. Leginkább egyszínű piros, vagy piros-fehér színben pompáznak. Hosszuk 25-27 cm.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 134754
 • A Tamasaba – gyors és egyszerű

 

Ők alapvetően simpla farok úszójú Ryukin-ok.  Ugyanolyan zömök testük és ível hátuk van, viszont nem osztott dupla farkuk van. Farok úszójuk hosszú és szinte úszik a halak után. A Tamasaba testalkatához képest  meglepően gyors hal. Alapvetően piros vagy fehér mintázata van, de lehet más színű is. 24-25 centisre nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 135939
 • A teleszkóp-szemű – beszédes a pillantása!

 

Könnyen felismerhető hatalmas, kidülledő szemeiről. Ezek a szemek két oldalra állnak a hal fején, de nem lát velük jobban, mint más halak.  Sőt, ezek a teleszkópos szemek optikailag sérültek és akár teljesen vak is lehet a hal. Sok nevet adtak ennek a halnak az idők folyamán, úgy mint: Popeye, Sárkány-szem, Demekin ( Japán). Rengeteg színvariációja létezik. Például a Black Moors teljesen fekete, míg a Panda Moors fehér, fekete pöttyökkel.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 141021
 • Az angyali fátyol-farkú aranyhal

 

Nekik igazán hosszú farok úszójuk van, sokszor leér a medence aljára. Igazából az összes úszójuk nagyon hosszú. Ez nagyon lassú úszóvá teszi őket. A fátyol farok elérheti 22-24 cm-t is, a teljes hal hossza a 30 cm-t.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 141816
 • A pillangó aranyhal ( batterfly )

 

Függetlenül attól hogy ez a hal valójában egy aranyhal fajta, vagy csak mutatja az aranyhalak egyik-másik jellemvonását, még nem eldöntött tény. Mindenesetre annyira népszerű, hogy aranyhalnak tekintjük őket. Mint a neve is mutatja, az úszói vízszintesen szétnyúlnak és úgy néznek ki, mint egy gyönyörű pillangó, repülés közben. Legtöbbször teleszkópos szemeket is láthatunk rajtuk. Ezeket a halakat arra tenyésztették ki, hogy felülről gyönyörködhessünk bennük, de természetesen akváriumban is tarthatók. 20-25 cm-re nőnek meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 10. 31. 143429
 • Az Oranda – mikor szerzel be egyet?

 

Az Orandák egy népszerű aranyhal fajta, és jó okkal. Néhányan viccesen „agyas-hal”-nak nevezi őket. A fejdísz befedheti a teljes fejüket, sőt a torkukat és a kopoltyú fedőket is, így adva ezekek a halaknak olyan kedves kinézetet. Sokféle színben elérhetők. A piros sapkás Oranda teste fehér és piros sapka van a fején.

 

Érdekesség hogy az Orandák tartják a  legnagyobb aranyhalnak járó trófeát 41 cm-es testhosszal! Normálisan 30 centisre nőnek csak meg. Meglepően szívós halak.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 144759
 • A Pom Pom – üdvözöl téged

 

Egy aranyhal virágokkal az orrán ? Ő a Pom Pom. Két bolyhos csomó van az orrukon amelyek jobbra-balra ugrálnak úszás közben.  A Pom Pomnak hiányozhat a hátúszója. Színe lehet csokoládé barna vagy narancs sárga, de lehet még egyéb más is. 15-20 cm-re nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 150108
 • A kígyózó farkú Tosakin

 

A Tosakin ritka aranyhal. Ha oldalról nézzük, nem sokat látunk belőle, de ha felülről…!!!

 

Gyönyörű legyezőszerű farok úszójuk van, gyakran duplán osztott. A Tosakin nagyon érzékeny és törékeny hal.  Nem nőnek meg túl nagyra, mindössze 15 cm-esre.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 151145
 • A ragyogó Gyöngyház-pikkelyű aranyhal

 

Nem nehéz kitalálni hogy miért hívják ezeket a halakat gyöngyház pikkelyűnek. Gyöngyház formájú pikkelyek vannak a hal hasi részén. A jobb minőségű halakon ezek a pikkelyek sorokba rendeződnek. Ezeknek a halaknak a teste narancsra vagy golf labdára hasonlít. Néhányuknak van sapkája, vagy buborék a fejükön, ezt koronának is nevezik. Nagyon sokféle színben és mintázatban létezik.  15-20 cm-re nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 152107

Hátúszó nélküli variánsok

 • Az Oroszlánfejű, ami nem üvölt

 

Tudjátok hogy ez a fajta úgy lett kitenyésztve hogy úgy nézzen ki mint a Pekingi palota kutya? A fejdísz a teljes fejét befedi, ami a fejének nagyon aranyos kinézetet ad. Az oroszlánfejűnek nincs hátúszója. A halnak a háti része sima és lágy. Rövid mellúszói vannak. Nagyon sok szín és minta variációban létezik ez a hal. 15-20 cm-esre nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 152751
 • A fejedelmi Ranchu

 

A Ranchu azt jelenti, a halak királya. Valaha ez volt az egyik legdrágább aranyhal, de mostanra nőtt a számuk. ezért esett az ár is.

 

Trükkös lehet megkülönböztetni az Oroszlánfejűtől, mivel nagyon hasonlítanak egymásra. A Ranchunak meredekebb a mellúszó-tűzése a testhez, illetve íveltebb a háta, mint az Oroszlánfejűnek. 15-20 centisre nő meg. Általában piros és fehér-piros színben elérhető.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 154615
 • Poraiból újjászületett – a Főnix

 

Elég ritka fajta, a tenyésztők dolgoznak rajta hogy ez ne így legyen. Úgy néznek ki mint egy tojás, ezért is hívják gyakran tojás-halnak. Nincs fejdísze, nincs hátúszója, csak hosszú farok úszója. Kínából nagyon sok szín és minta variációban érkezik.  15-20 cm hosszúra nő meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 155239
 • A Buborék-szemű ( hólyag-szemű ) aranyhal

 

Mi vonzza a tekintetet ezen az aranyhalon? A folyadékkal teli zsákocskák a hal szeme alatt. Úgy inognak ahogy a hal úszik, mint a zselé. Nagyon vicces! Határozottan ezek az egyik legkülönlegesebb aranyhal variációk. A hólyagjaik egyébként ki tudnak pukkanni, ha éles tárgyba ütközik a hal. Erre figyeljünk a tartásánál. A fekete buborékos szemű az egyik legnépszerűbb fejta. A buborék-szemű nem nő nagyra, 15 cm a kifejlett hal hossza. Egyszínű narancssárga és foltos színben elérhetőek.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 160119
 • Az Égrenéző-szemű aranyhal egy mennyei hal

 

Ezt a halat a kínaiak csillagász halnak nevezték el, jó okkal. Nagy, égre néző szemei vannak. Ez érdeklődő, és nagyon aranyos kinézetet ad nekik. Valójában Japán tenyésztők tenyésztették ki az égre néző szemeiket. Metál piros vagy narancs-sárga színben érhetők el, de a fekete is egyre népszerűbb. 15 centisre nőnek meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 161037
 • A szerencsétlen Békafejű aranyhal

 

Nem éppen tetszetős név egy halnak, ugye? A Békafejű hasonló a Buborékfejűhöz, csak szélesebb a feje. Kevésbé fejlettek a zsákocskái, fejlettebb a pofácskája. A legtöbbjének nincs hát úszója. Néhányuknak van kis fejdísze is. 15 cm körülire nőnek meg.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 11. 161933

 

Aranyhalak a Fekete koinál itt találhatóak!

 

Fordította és összállította: Gulyás Tamás

 

Forrás : https://puregoldfish.com/types/