Békák a kerti tóban

Beszéljünk egy kedves ( egyeseknek nem kedves ) tólakóról, a békákról. Sok tótulajdonos talál békákat a tavában, és csodálkozik azon, hogy hogy kerültek oda. Még hogyha olyan helyen is építünk tavat ahol nincsenek is békák, ők odajönnek, ha hívod őket ha nem! 

A békák jelenléte a tóban új dimenziót nyit meg a tavi ökoszisztéma életében, és valahogy a békákkal megnő a tó személyes varázsa is. A békák mindig megtalálják az utat a tóhoz, de hogyan ? A békák nemcsak jópofa brekegő lények a tóban, jóval többek annál: növelik tavunk faji  sokféleségét, a halakkal, növényekkel, rovarokkal és egyéb fajokkal együtt. Segítségükkel a tavunk még összetettebb ökoszisztéma lehet. Szóval végül is mit várhatunk ezektől a betelepült tólakóktól? Néhány béka szívesen látott vendég a tóban, néhány viszont nem.

A békák története az ősi időkre nyúlik vissza, és ez a történet összefonódik az emberrel. A békák velünk vannak ősidők óta, és ez nyomon követhető a régi történetekben, mesékben, mítoszokban is.

A békák ezernyi mintában, színben és méretben léteznek a földön. Minden béka a vízben kezdi az életét, mint ebihal, de gyorsan megtalálja az utat a tavon kívülre, a föld alá, a víz alatt vagy fölött, a fákon, a fűben, a dzsungelben, a városokban, és még számos különböző helyen; de mindig közel a vízhez. A békák manapság a túlélésükért harcolnak, az élőhelyek csökkenése miatt, az egyre növekvő növényvédő szer használat miatt. A kerti tó lehet az egyik mentsvára a jelenlegi béka populációnak a földön. A realitás hogy a békák 190 millió éve a földön vannak és a szemünk láttára halnak ki, sokkoló felismerés. Hagyjuk a békákat a tavunkban, ameddig csak lehet…!

A békák kétéltűek, nem csak kis lusta brekegő lények a tóban, hanem nagyon is ellenálló, túlélő állatok. A békák könnyen átalakulnak víz alatt úszó bajnokokká, könnyen alkalmazkodnak bármilyen környezeti viszonyokhoz, könnyedén úsznak le hosszú távokat, és gyorsan. Sok béka képes a színváltoztatásra. A békák ezt a veleszületett tulajdonságukat vadászáshoz használják. Igen, a békák mohó ragadozó állatok és hosszú izmos nyelvük segíti őket elkapni a prédát. Mint egy vérbeli ragadozónak, a békáknak is 360 fokos a látótere, mindig és mindent látnak. Tökéletes hallásuk, nem csak a fejükön lévő nagy dobhártyák miatt van, hanem a békák a bőrükön keresztül is hallanak! Mivel nincs foguk, ezért egészben nyelik le az áldozatot. A kifejlett békák rovarokat, lárvákat, csigákat, szitakötőket, szúnyogokat és tücsköket esznek. A nagyobb testű békák szívesen elkapnak kisebb állatokat is,mint az egér, kisebb kígyók, madarak, más békák, kisebb teknősök, és a kisebb-nagyobb halakat is. Az ilyen halak általában legyengültek vagy betegek. A béka nem igen tud elkapni egészséges halat. Viszont amit sokszor láthatunk, hogy a béka lovagol a nagyobb koikon 🙂 

A békáknak is van félnivalójuk egy tóban, pl a nagyobb békák meg akarják enni őket. Nem számít hogy mennyire toxikus a bőrük, és mennyire szörnyű az ízük. Gémek, kócsagok, gólyák, kígyók, teknősök, rókák, nagy halak akarják megenni őket. A kutyák és a macskák csak játszani szeretnek velük…de halálig! 🙂

A békák nagyrészt magányosan élnek, csak szaporodáskor gyűlnek össze, hogy párt találjanak maguknak.  A hímek ekkor védik a területüket és veszettül 🙂 brekegnek! Rengeteg béka válaszol a hívásra brekegéssel és ez nagyon hangos is tud lenni. Minél nagyobb a tó, annál több béka fog vartyogni. Ha egy béka elfoglalt egy tavat és képes volt szaporodni is benne, akkor évről évre visszatér oda. Más békák és természetesen is imádják a békapetéket megenni. A békapetéket könnyen fel lehet ismerni a gyöngyszerű, zselés anyagról. A szkimmerek előszeretettel szívják be ezeket a „láncokat”. Kb 10 nap múlva a petékből kikelnek az ebihalak és elúsznak. Hogy béka-baráttá tegyük a tavunkat, növényesítsük be, és a partot is, főleg fűvel. Legyen a tavunkban viszonylag nyugodt terület is. A békák szeretik az állóvizet. Biztosítsunk nekik a tavon belül búvóhelyeket, mint pl egy egyszerű agyagedény. Ha igazán béka barátok vagyunk, tehetünk a tóba egy tartó edénybe 20 cm mély földet kaviccsal letakarva, ebben át tudnak telelni.

Tavasszal a békák vidám brekegése jelzi a jó időt, és jelzi, hogy a tó éledezik téli álmából. A nyár a béka-les fő szezonja! Az ugrándozást soha nem hagyják abba. Ősszel figyeljünk hogy a békák ne akadjanak bele az esetlegesen odafeszített hálóba. Az ott telelő békák télen gyakran bemásznak a szkimmerbe egy picit felmelegíteni magukat. A szkimmer tetejét óvatosan távolítsuk el, nehogy megijesszük a békákat. A megrémült béka eltömheti a szivattyúcsövét  és nagy gondot okozhat ezzel.  Néhány béka a föld alá fészkeli be magát a téli hónapokban és itt telel át.

Békát tartani a kerti tavunkban több szempontból is hasznos dolog, nagyszerű szórakozás a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, és ha csak kicsit is, de tudunk nekik segíteni a túlélésükért vívott harcukban.

 

Forrás: http://fullserviceaquatics.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás