Bekko


Három típusa van a Bekko-nak : Aka ( piros ), Shiro ( white ), és a Ki ( sárga ) Bekko.

A Bekko-nak egyszerű sumi ( fekete ), foltjai vannak, a piros, fehér, vagy sárga alapszínen. Fontos hogy a Bekko-nak nem lehet a fején fekete folt, minta, tisztának kell lennie. A fekete foltoknak jól kiegyenlítetten, ideális esetben szimmetrikusan  kell megjelenniük a testen. Az úszókon lehet némi fekete.

A Bekko  varinánsok kicsit úgy néznek ki mint a Dalmata, egy állat, pici fekete foltokkal az egyszínű testén.  Nem úgy mint egyes divatos japán fajták,  a Bekko nem számít annyira felkapott fajtának,  de nekik is megvan a maguk rajongó tábora a maguk egyszerűségével,  eleganciájával.

Bekko:  egyszínű test, fekete foltokkal a testen. Az Utsurikat gyakran tévesztik össze velük, viszont az Utsuri alapvetően fekete hal, nagy piros, sárga, vagy fehér mintával.  A Bekkonak gyakorlatilag csak a hátán vannak fekete foltok ( teknősszerűen ),  ezzel ellentétben az Utsurimono-nak körbeölelik a testét a fekete sávok.  A Bekko fejének fekete színtől mentesnek kell lennie, és ugyan olyan tónusúnak kell lennie a fejnek, mint a test színének.  A Bekko-k úszóin lehet némi fekete szín, ugyanúgy,  mint a Sanke-nak.

Aka Bekko – piros koi fekete foltokkal

 

Ki Bekko – sárga koi fekete foltokkal

 

Shiro Bekko – fehér koi fekete foltokkal

 

A BEKKO-k  fehér ( Shiro ), sárga ( Ki ), illetve piros ( Aka ) alapszínűek,  lakk-fekete foltokkal a testükön, hasonlóan a  Sanke-khoz.  Igen, láthatjuk hogy a Japánoknak több szavuk is van a pirosra. A Shiro Bekko-k gyakran születnek Sanke párosításokból,  vannak koik amelyeknek soha nem fejlődik ki a piros színe illetve vannak olyanok is, amelyek elvesztik a piros foltokat. A legnehezebb kihívás a Bekko-nál hogy szép tiszta, hibátlan színű, fekete foltoktól  mentes legyen a feje. Az úszói ugyanolyanok mint a Sanke-é.

A Ki és Hi Bekko-knak sokszor ugyan az a hibája, mint az Utsuriknak, még pedig az, hogy sokszor kis fekete foltokksl van zeli a teste. Úgy gondolom, hogy a Bekko  nincs megfelelően értékelve manapság, mivel sokan a Sanke-tenyésztés melléktermékének tekintik. Az elfogadottságuk azért is szenved szintén sokszor csorbát, mivel nem rendelkeznek olyan szép fejmintával mint pl a Shiro Utsuri.

A Shiro Bekko testszíne tökéletes fehér kell hogy legyen. Többüknek van enyhén sárgás feje, ami nem kívánatos. A Sumi-nak pedig lakk-feketének kell  lennie. Az  Aka-Bekko-nak a  fehér helyett, piros az alapszíne.  Ezeknek a halaknak a piros színe  1-2 éves korukban még gyönyörű, viszont ahogy nő a hal, ezt hajlamos halványodni, világosodni. A különbség az Aka Bekko és az Aka Sanshoku között az hogy, míg az Aka Bekko-n nincs fehér szín, addig a Sanshokunak a hasán, orr részén, illetve az úszók tövénél van fehér minta.

A fekete foltok elrendezése a Bekko-n  és a Sanke-n  is különböző. A Bekko fekete foltjai  inkább kerekek és jól eloszlanak a hal hátán, mindkét oldalon.  Piros hal, ilyen fekete foltokkal lehet Aka Bekko is, ha csak kicsi fehér minta van a hasán, illetve ha ez a fehér szín nem látszik felülről. A Ki Bekko sárga koi, kicsi fekete foltokkal,  hibátlan halat találni nagyon nehéz, ez egy ritka hal.

A jól elrendezett, fekete, kicsi, elszórt, fekete foltok, az egyszínű fehér, piros, vagy sárga alapon alapvető fontosságúak.  Egy nagy, fekete folt, valamelyik vállon, sármossá teszi a Bekko-t.  Bár a fekete minta a fejen  nem túl jó, ha nem nyom  el más mintákat ( nem bontja meg a hal egyensúlyát ), megengedett.  A többitől elszigetelt fekete foltok a testen, nem kívánatosak. Fekete csíkok általában találhatók a Bekko-k mellúszóján, de néhányuknak nincs ilyenje.

 

Koik a Fekete koi kínálatában!

 

Forrás : http://valentinac.com

Fordította és szerkesztette Gulyás tamás