Érdekességek a koik világából

 

Manapság az egyik legkedveltebb díszhal a dísztavakban a koi ponty. Mint ilyen, nagy érdeklődésre tart számot a története, a mítoszok, amik körül veszik. Összegyűjtöttem nektek párt tényt, és érdekességet a koik világából.

  1. A koit Kínában háziasították a 4. században. A ponty háziasítása a 4. század táján kezdődött el Kínában. A modern koi kitenyésztését Japánból eredeztetik. Japánban a pontyot “goi”-nak hívják. A koi jelképezi a barátságot, szerelmet és kedvességet.
  2. A modern koi elődje a ponty. Általánosan elfogadott tény, hogy koi elődje, a ponty, Kelet Ázsiából származik. DNS vizsgálatok azt mutatják, hogy a nagyobb pikkelyű ponty tenyésztése és háziasítása Kínába nyúlik vissza egészen időszámításunk előtt 6000 körülre. Ezeket a koikat általában elajándékozták és így kerültek Európába illetve Amerikába.
  3. A koi simán megérhet 50 évnél is magasabb kort. A koik képesek megélni az 50, vagy annál több éves kort is, amennyiben tökéletes tápanyagokon nőnek fel, a vizük tiszta, erősen szűrt, a pH 7.5-8.0 között van, illetve nincs túltelepítve a tó. Sajnálatos módon a tények azt mutatják, hogy a ma tartott koik ritkán élnek 10-12 évnél tovább. Az okok a tartásban és a táplálásban keresendők. Állítólag a legöregebb koi 226 évet élt meg Japánban!
  4. Jelenleg már bőven 100 felett van a koi variánsok száma a világon. Több mint 100 variáns, 13 osztályba sorolva. A nagyságuk és a formájuk hasonló, viszont a szín és minta variációk száma gyakorlatilag korlátlanul sok.
  5. Néhány koi nagyon értékes. A legtöbb kishal pár ezer forintba kerül a kereskedésekben, de a komoly tenyésztők néha hajlandók kifizetni pár ezer, vagy tízezer dollárt is egy-egy reményteljes kifejlett koiért. A legdrágább koi 1.8 millió dollárért kelt el a 2017-es Japán Koi Shown.
  6. A koik, csakúgy mint a pontyok, fenék lakók. Ott is táplálkoznak legszívesebben. A felszínre a táp miatt jönnek csak fel. Ezt tulajdonképpen a tótulajdonosok miatt van így. Ekkor láthatjuk a halakat teljes pompájukban.
  7. A koi eszik algát és rovar lárvákat is. Mivel mindenevők, és a fenéken szeretnek alapvetően táplálkozni, nem idegen tőlük néha algát és rovar lárvákat enni. Néha esznek csigákat, vízbe eső rovarokat, kis halakat vagy vízi növényeket is.
  8. A koik méretét nem csak a tó mérete határozza meg. Ez egy általános félreértés, hogy a koik méretét csak a tó mérete befolyásolja. Ezzel szemben a koik, körülbelül 10 éves korukig folyamatosan nőnek.
  9. A koik általában véve, nem szeretik a tavi növényeket enni. Egy másik mítosz, az az, hogy a koik állandóan eszik a növényeket. Ez akkor lehet ha: a.) nem kapnak elég jó minőségű tápot b.) csak pár növény van a tóban. A koik kíváncsi állatok, ezért szeretik megvizsgálni a növényeket és néha kárt is tesznek bennük. Ha sok és sokféle növény van a tóban, akkor nem mutatnak akkora érdeklődést a halak irántuk.
  10. A koit a Japán legendákban a bátorsággal és a sikerrel azonosítják. Az a képességük hogy tudnak árral szemben úszni, vagy épp egy vízesésre is felúsznak, a bátorsággal, sikerrel, erővel azonosítják őket. A koik sokszor a gazdagság jelképei is.
  11. A vad ponty mára nagyon sebezhető faj lett. A vad koi a túlhalászás és a túltenyésztés miatt igen sebezhetővé vált, mint faj. Éppen ezért soha ne engedjünk háziasított koit a természetes vizekbe!
  12. A koinak vannak fogai. A koinak vannak pici fogai a torkában. A tápot lenyelve megroppantják a szemeket, de ez nem igazi rágás. Érdekesség, hogy ezeket a fogakat időről időre váltják is.
  13. A koi is le tud sülni a napsugárzás miatt. A koiknak nagyon érzékeny a bőre, és ha sokáig éri őket a napfény, le tudnak “égni”. Ezek általában, pici rózsaszín foltok a hal bőrén. Ezt elkerülendő a tó mélysége legyen minimum 100-120 cm, és biztosítsunk a halaknak elegendő árnyékot a napfénynek kitett helyeken ( 40-50%-a a tófelületének legyen árnyékos).
  14. A koik néha megeszik az ikrákat és/vagy az ivadékokat. A koiktól nem idegen, hogy néha megegyék a lerakott ikrákat és/vagy a kikelt ivadékokat. Éppen ezért, ha szeretnénk kishalakat nevelni, ki kell vennünk az ikrákat a tóból. Valószínűleg ez a viselkedés onnan ered a természetben, hogy megakadályozzák a túlnépesedést, illetve a táplálék forrásokat megóvják. A kannibalizmus miatt csak pár kishal éri meg a felnőtt kort a természetes vizekben.
  15. A koi felismer téged. A koik okos állatok, ezért egy idő után felismerik a gondozójukat. Ha elég kitartóak vagyunk, megtaníthatjuk őket kézből elvenni a tápot.
  16. Télen a koik téli álmot alszanak. A koik télen egy átmeneti hibernációs állapotba kerülnek,  amit téli álomnak is nevezünk. A téli álom alkalmával – ami hetekig is eltart – a halak élet funkciói nagyon lelassulnak, gyakorlatilag nem esznek, néha mozognak picit a tó fenekén. Érdekesség hogy általában a halak kisebb csoportokban, egymáshoz érve melegítik egymás testét.
  17. A koi tulajdonképpen a ponty egyik alfaja. A koi nem sokban különbözik genetikailag a pontytól. Az alfajok szín és minta alapján lettek kitenyésztve az idők folyamán. Épp ezért, ha nem szelektív tenyésztést folytatunk a koival, az pár generáció alatt újra leromlik, és visszatér a szürkés-barna ponty szín.
  18. A koik 1.5-2.0 cm-t is nőhetnek havonta. A legtöbb koi megfelelő táplálással ennyit nő havonta, es 9-10 évesen éri el a kifejlett kori súlyát. A növekedési hajlam egyébként a korral lelassul.
  19. Az átlagos kifejlett koi körülbelül 6 kilósra nő meg. Az átlagos kifejlett koi körülbelül 6 kilósra nő meg, és 60-90 cm hosszat ér el. A legnagyobb feljegyzett koi 120 cm és 45 kg-os volt! 17 évet élt meg.
  20. A koi nagyon jó úszó. A koi elképesztően jó úszó. Ezt nyilván nem tapasztalhatjuk meg egy kis kerti tóban, de ha kiengedünk egy példányt a nyílt vízbe, képes több száz kilométert is leúszni pár hónap alatt. A koi teljesítménye hasonló a szintén nagy távokat leúszó lazacéval.

Fekete Koi Webáruház

Forrás: pondinformer.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás