Fekete koik és variánsaik

Karasugoi

A Kurasu japánul varjút jelent.  Ez a koi tökéletesen fekete. A Karasugoi egy egyszerű hal. Mivel egyszínű fekete, ezért a tóban alig látható a sötét aljzat miatt, szinte csak az etetések alkalmával pillantható meg. Egyébként a Karasugoi jelenléte annak is a bizonyítéka, hogy a fekete szín útja az összes többi variánsba a Karasugoitól származik.

Mivel a Karasugoiból hiányzik a látványos színezet, ezért a Japán tenyésztők létrehoztak két különböző alfajt, amelyek csak az eltérő  fehér rajzolataikban térnek el egymástól.  Ezek mint nem teljesen beazonosítható Doitsuk ( pikkelytelen ) vagy Wagoi-okként ( pikkelyes ) fordulnak elő. Ismertségüket a nagyon népszerű Kumonryu és Wagoi-okról kapták, de fontos még megemlíteni a kevésbé ismert Matsukawa-bake-t is. A Kumonryu utódai lehetnek sima Kumonryuk, vagy ha a rajzoltuk más, Matsukawa-bake-k is. Itt van például a Hajiro, ahol például a mellúszók külső része fehér, vagy a Hageshiro, aminek a mellúszói és a  feje is fehér. 

Kumonryu

Egy éjfekete színezetű hal ami egy Japán sárkányról kapta a nevét – ez a hal úgy változik át, mint ahogy az életben változnak a körülmények, folyamatosan és kiszámíthatatlanul.

A Kumonryu egy  Doitsu, aminek a  testén a fekete mintázat úgy bukkan elő, mint a fehér háttér előtt gomolygó fekete felhők. A fekete mintázat változatos és instabil, hirtelen eltűnik, hogy majd újra megjelenjen  egy teljesen új minta formájában.

A Komunryu név egy legendából ered, ami egy sárkány átalakulását írja le, amint felhővé válik és átvitorlázik a kék égbolton.

A Komunryu a Shusui és a Matsukawa Bakke keresztezéséből származik.

Az állandóan változó mintázata teszi ezt a halat olyan jó érzéssé birtokolni.

Amikor a sumi ( fekete ) mintázat a fehér alá kúszik, és ott egyesül, kékes árnyalatot kap ott a hal bőre.

Láthatunk olyan Kumonryu-kat is, ahol a mintázat olyan lassan változik, hogy azt hinnénk hogy ez egy majdnem stabil minta, hogy aztán néhány hét alatt radikálisan megváltozzon az egész.

A Beni Kumonryu egy ritka formája a Kumonryunak, ahol is a piros minta beékelődik a fekete és fehér közé. Ezek a halak pikkely nélküliek és a mintázatukat folyamatosan változtatják az évek folyamán. A Beni Kumonryu például fekete a tél folyamán. A fehér és piros foltok csak tavasszal illetve nyáron jönnek csak elő.

Kikokuryu

Ha szereted a Kumonryu, szeretni fogod a Kikokuryu-t is. A Kikokuryu a Kumonryu esszenciája, fémes színben.  Ez a hal igazi kihívást jelent azoknak akik elkezdik a tenyésztését.  Fellendíthetjük vele az eladásainkat, mivel nincs két egyforma példány, és nagyon ritkán elérhetőek még a hal-piacokon.

Az állandóan változó természete ennek a halnak már önmagában is izgalmas. A metálos ragyogás hozzáadása a genetikai mixhez még sokkal-sokkal nehezebbé teszi ezen halak tenyésztését.

Nagyon sokféle típusú Kikokuryu létezik a standard,  fehér/fekete  metálos kinézetűn kívül. Ez a koi nagyon egyedülálló hal, a hátán végigfutó  pikkelysor miatt is. Ezt a halat el kell különítenünk a Gin Matsuba Doitsu-tól, mégpedig a plusz fekete szín miatt, ami hal fején található. A fénylő test és fekete szín kontrasztja teszi ezt a halat igazán elképesztővé.

 

Matsukawabake

A Matsukawabake-nak változó fekete és fehér foltjai vannak és minden egyes példány változik, vagy a szezonnal ( tavasz, tél , ősz, nyár ) vagy egyszerűen ahogy öregszik a hal. Hogyha megvizsgálsz egy példányt közelebbről, te is láthatod a mintázatot a bőrön, ami idővel teljesen ellentétes színbe is átválthat ( feketéből fehérbe illetve fordítva is ).   Ezt a jellemvonását a Kumonryu-tól örökölte, amelyek  szintén változtatják a színüket a vízhőmérséklet, a pH és a vízkeménység függvényében. A legtöbb Matsukawabake-nak masszív fekete terület van a testén, ami szépen harmonizál a többi hozzá kapcsolódó, fekete és fehér folttal. Azt is megfigyelheted hogy a Matsukawabake vonalak legtöbbjénél az egyszínű fekete foltok és csíkok az állat fején, orrán és tokáján is végigfutnak.

 

Shiro Utsuri

A Shiro Utsuri egy koi nagy fekete-fehér foltokkal. Sokak szerint a Magoi vonalból eredeztethetőek. A fehérnek tisztának kell lennie, és tiszta kontrasztot kell alkotnia a feketével.  Az impozáns fekete elképesztő kontrasztot alkot a fehér színnel. Az Utsuri teste mintegy feketébe van csomagolva, a mellúszóknak a Showa Motoguro karakterisztikáját kell mutatnia. Az Utsurimono nagy fekete foltjai olyanok mint a Showa Sanshokué. A fekete túlsúlya a kontraszt színek felett, ad az egész halnak egy sötét tónust. A sumi-nak ugyanolyan karakterisztikájúnak kell lennie mint a Showa Sanshoku esetében. Shiro Utsurinak kell hogy legyen fekete folt a fején, és az orrán és néha ez Y-formájú.  A villám-formájú fekete minta, ami ketté választja a fejet, kívánatos. 

 

 

Shiro Bekko

A Shiro Bekko testszíne tökéletes fehér kell hogy legyen. Többüknek van enyhén sárgás feje, ami nem kívánatos. A Sumi-nak pedig lakk-feketének kell  lennie. Úgy gondolom, hogy a Bekko  nincs megfelelően értékelve manapság, mivel sokan a Sanke-tenyésztés melléktermékének tekintik. Az elfogadottságuk azért is szenved szintén sokszor csorbát, mivel nem rendelkeznek olyan szép fejmintával mint pl a Shiro Utsuri.

 

 

Vízminőség 

A vízminőség nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy ezek a halak hogy néznek ki a tóban. Csak úgy mint a Kumonryu feketéje, a Kikokuryu feketéje is a kemény és hidegebb  vízben mutat jól. Tavaszi hidegebb időszakban látszik a legszebben ezeknek a halaknak a lakk-fekete fekete színe. Egy jó módja ezt elősegíteni,  a víz keménységét 180 mg/l-re vagy többre beállítani. Egyike a legjobb módja ennek, ha tartunk a vízben egy zsákban kagyló héjat, ami folyamatosan oldódik, ezzel keményítve a vizet.

Mint a Showa  esetében, a fekete hajlamos a hal korával egyenes arányban fejlődni, stabilizálódni. Mindig tartsuk észben hogy a vízhőmérséklet és a vízkeménység nagyon nagy szerepet játszik ezeknek a halaknak a kinézetében és megítélésében.  Ha pl épp egy meleg vizű tóból vesszük ki őket, valószínűleg nem a legjobb formájukat fogják mutatni.

 

Koik a Fekete Koi kínálatában!

 

Forrás: https://www.cennil.com/the-black-koi-fish/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás