Ginrin koi – valami csillog a tóban

A Kinginrin „arany és ezüst pikkelyek”-et jelent. Ez az elnevezés  csillogó pikkelyeket jelent, ami a piros színen ( Kin ) aranyosan csillog, illetve a fekete és fehér pikkelyeken ( Gin ) megjelenő ezüstös csillogást jelenti.  Általában és egyszerűen csak Ginrin-nek nevezzük ezt a fajta csillogást, ami sokféle ( variánson és fajtán ) halon megtalálható : Ginrin Kohaku, Ginrin SankeGinrin Showa, Ginrin Shiro Utsuri, stb. A Ginrin minősítéshez elengedhetetlen alapkövetelmény, hogy legalább legyen 2 teljes csillogó pikkelysor a hal hátán.

kin gin rin szó szerint, arany és  ezüst pikkelyeket jelent. Egy speciális vegyi anyag biztosítja ezt a csillogást a hal minden pikkelyén. Nagyon sok koi fajtát kereszteztek egymással,  hogy Ginrin koit kapjanak végtermékként.  Ha a Gin Rin pikkelyek legalább két sorban futnak a hal hátán, a hal a Kin Gin Rin osztályba tartozik. Azok a koik amelyek kevesebb ginrin pikkellyel rendelkeznek  mint amit a  standard előír, azok nem a ginrin kategóriában versenyeznek, hanem a saját, eredeti osztályukban. Ilyenkor a bírák nem veszik figyelembe azt a néhány csillogó pikkelyt  a halon.

4-féle Kin Gin Rin pikkely van:

Pearl Gin Rin – csillogó lerakódás van minden pikkely közepén, ami úgy csillog mint a gyémánt

Diamond Gin Rin vagy Hiroshima Gin Rin – úgy néz ki mint a csiszolt alumínium csillogása ( kicsit tompább mint az előbbi )

Beta-Gin – ennél a fajtánál az egész pikkely csillog, nem csak a közepe, ez a legértékesebb fajta

Kado-Gin – ennél a halnál csak a pikkely  alsó széle csillog, a Gin Rin csillogás fehér illetve piros halon mutat a legszebben, fekete halon nem annyira. Közvetlen napfényben a legszebb.

Csillogó pikkelyek

Alapvetően ezek a pikkelyek két csoportba oszthatók, az első típusban nehéz, majdnem darabos csillogó lerakódás van a pikkelyeken, a másik típusban ez a lerakódás teljesen lapos.

Az előző típust „Pearl Gin Rin”, „ Tsubu-gin” vagy „Tama-gin”-nek hívják. A pikkely középső része kiáll a pikkely síkjából, így úgy néz ki, mintha 3-dimenziós lenne.

 

A második  típusnak  3 formája van.

Az elsőa „Beta-gin”, ahol a csillogó felület teljesen fedi a pikkelyt. Ilyen fajta pikkelyek általában a hal hasi részén vannak, az oldal vonal mentén vagy 2-3 sorban helyezkednek el az oldalvonal alatt. A csúcsminőségű Ginrin koikat szinte teljesen befedik ezek a pikkelyek.

A második, a „gyémánt Ginrin”, ahol  pikkelyek olyan briliánsan egyszerűek mint a drágakő, amiről kapták a nevüket.  Ezt a formát „Hiroshima Ginrin”-nek vagy „Hirorshima” Nishiki”. Ezek a pikkelyek nagyon szépen eloszlanak  a hal mindkét oldalán, viszont a pikkelyek felszínén látható  úgy nevezett „törött üveg” csillogás, egyeseknek  picit durvának tűnhet.

A harmadik, a „Kado-gin”, ahol a csillogó anyag csak a pikkelyek szélén található meg ( a Kado szélet jelent > valaminek a szélét ),  néha „sudare-gin”-nek is nevezik. A legrosszabb példányoknak ezüst vonalak vannak a mellúszói végén és a hosszuk is rendellenes. Az ilyen típusú pikkelyeken a csillogó rész pontszerű, ami általában nem kívánatos.

A  Beta-gin és Kado-gin pikkelyek általában keverednek a halon, random módon borítják be a hal testét.  

 

A Ginrin halak mindenképpen nagyszerű változatosságot jelentenek a koik nagy családjában. Mivel széles körben szaporítják őket, a Ginrin forma/minta szinte minden halcsoportban fellelhető. Ezeket a típusú halakat Ginrin-nek nevezzük, és egy előtaggal ilyen módon képezzük őket : Ginrin Kohaku, Ginrin Sanshoku, illetve Ginrin Hikarimono, stb.

 

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás