Goromo


Kohaku és az Asagi keresztezéséből jött létre  a Goromo, tiszta fehér alapszínnel, Asagi- szerű, hálós mintával a piros foltokon.

Néhány Goromo variáns:

  • Aigoromo – kék hálós minta a piros foltokon belül, a fehér testen, viszont a fej Hi-n ( piros ), nincs meg ez a hálózatos minta
  • Sumi Goromo – ugyanez a hálós minta van a piros pikkelyeken,  csak ebben az esetben ez fekete. A háló megjelenhet a fej Hi-n is.
  • Budo Goromo – lilás háló van a piros foltokon, szőlőfürt-szerűen elszórva a testen
  • Goromo Sanshoku – Aigoromo és Taisho Sanshoku keresztézéséből  létrejövő hal, piros foltokkal, kék szegélyű pikkelyekkel. Taisho Sanshoku-féle Sumi ( fekete ) foltjaik, és Goromo-szerű  Ai ( kék ) színük is van.
  • Ai Showa vagy Goromo Showa – Aigoromo és Showa Sanshoku keresztezéséből  létrejövő hal

A különféle típusú Goromo-k neve japánul „köpenyes”-t jelent. Ezek a halak az Asagi és más egyéb fajták keveréke.  Ezen reprezentatív típusok közül az egyik az „ Aigoromo” amelynek  kék-szegélyű pikkelyek vannak a piros foltjain, de a fej Hi ( piros ), teljesen mentes a kék színtől. Az „Ai” japánul indigó-kéket jelent. Ezek a halak hím Kohaku és nőstény Asagi keresztezéséből jöttek létre.

Az első alapkövetelmény a mély piros szín ( Hi ), és a Kohaku-szerű foltok a testen. A második, a kék szegélyű pikkelyek szabályos elrendeződése a piros foltokon. Fontos hogy ne legyen kék szín a fej Hi-n. Néhány Aigoromo-nak kék szín határolja, körben  a piros foltokat, ami nem kívánatos.

Egy koi sumi-val ( fekete ), Ai ( kék ) helyett, a „ Sumi-Goromo”. Ebben a típusban a fekete szín, nemcsak a testen jelenik meg, hanem a fej Hi-n is. A „Budo ( szőlő ) Sanshoku” ritka esetben található meg a Kohaku x Asagi keresztezésekben. Nagyon ritka és egyedi típus, a lilás színű Hi ( piros ).  Ez a mintázat megtalálható pl a Doitsu Budo Sanshoku-nál is. A „Hagoromo” nagyon hasonlít az „Aigoromora”, de a feje két oldalt, illetve a mellúszói egy része  is pirosak.

A Goromo Sanshoku, az Ai-goromo és a Taisho Sanshoku keresztezéséből származik, és piros foltjai vannak kék-szegélyű pikkelyekkel. Taiso Sanshoku-féle feteke ( Sumi ) foltjai ugyanúgy vannak, mint Goromo-szerű  kék színe ( Ai ). Az előzőt „Hon Sumi”-nak hívják, az utóbbit „Goromo Sumi”-nak.

Az  „Ai Showa” vagy „ Goromo Showa” az Aigoromo és a Taisho Sanshoku keresztezéséből jön létre. Van nekik Goromo Sumi-juk ( fekete ), de a Hon Sumi ( eredeti fekete szín, ami a fekete Sanke foltokra utal a Goromo Sanken ) ebben az esetben a Showa  Sanshokutól  jön.

Forrás: http://valentinac.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás