Goshiki

Ők fehér, piros, fekete, kék, és sötétkék színű koik, egy halon elosztva.

A Goshikit pávának is szokták nevezni. A páva elnevezés a hal 5 különböző színére utal. Az alapszín a fehér, az úszók is fehérek, mentesek mindenféle egyéb színtől. A minta a Goshikin alapvetően piros. A pikkelyek kékek, fekete szélekkel vagy háló mintával.

A leírások szerint a Goshikit először 1918-ban tenyésztették ki egy Asagi és egy Aka Sanke vagy Aka Bekko keresztezéséből.

Minden mai modern Goshikiben van egy közös pont, mégpedig a tökéletes Kohaku mintázat. Ez az a tulajdonság, aminek meg kell lennie minden Goshikiben. 

 

Néhány Goshiki variáns

Mameshibori Goshiki

A „mameshibori” a fekete pikkely mintára utal a koin. Az elnevezés utalhat a nagyon régi típusú Goshikira is. A mameshibori név a sushi séfek fejkendőjéről kapta a nevet, ami fekete pöttyös.

Kindai Goshiki

Kindai vagy modern, ennek a Goshikinek tiszta fehér az alapszíne, Kohaku stílusú beni foltokkal, és fekete vagy szürke Goshiki palásttal a háton.

Kuro Goshiki

A Kuro Goshikinek szinte fekete az alapszíne, és ezen az alapszínen helyezkednek le az élénkpiros beni foltok. Ez egy elképesztően feltűnő hal.

Nezu Goshiki

A Nezu elnevezés a szürke alapszínre utal. A szürke alapszín változhat az Asagi mintától, egészen a fénylő  fémes szürke alapszínig.

Ginrin Goshiki

Ezek ginrin pikkelyes Goshikik, amelyek elképesztően attraktív megjelenésű halak.

Doitsu Goshiki

Ezek pikkelytelen Goshikik.

 

Egyéb Goshiki fajták

Tancho Goshiki

Goshiki Showa

Budo Goshiki

Shiro Goshiki

 

 

Goshikik és egyéb halak a Fekete Koitól, Mezőhegyesről!

 

Forrás: https://www.kloubeckoi.com/goshiki-koi/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás