Hány koit tarthatok a tavamban?

Az egyszerűnek tűnő kérdésre a válasz, nem is olyan egyszerű. A tó nagysága és alakja, mind mind befolyásolják a telepíthető halak számát. Ami még nagyon lényeges összetevője a kérdésnek : az alkalmazott szivattyú teljesítménye, az oxigén szint, a szűrési rendszer/ek, a vízi növények száma és fajtája, a takarmányozás metódusai, a tápok fajtája, a vízcserék sűrűsége és foka ( 10-20-30% )…és a lista még folytatódhatna.

Általában véve 2 ökölszabályt ajánlunk a haltartóknak:

Az első :  átlagos vízminőség mellett 2,5 cm halat ajánlunk minden 40 liter vízhez, más szavakkal, 250 cm halat 4000 liter tóvízhez.

A második : 4 halat ajánlunk maximum ( inkább 3-at ) minden 4000 liter vízhez, a halak hosszú távú egészsége érdekében.

Ezek az ajánlások jó kiinduló pontként szolgálhatnak a tavunk betelepítése során. De mivel mi imádjuk a halainkat, ezért mélyebb információk / megfontolások kellenek, ahhoz, hogy megértsük az igényeiket és biztosítsuk számukra az egészséges ökoszisztémát a tóban.

„Nagyok lesznek ? Igen, és nagyon gyorsan !”

Ez az ami az első kérdések egyike a tulajdonos és a szakember között. Mekkorák lesznek a halak, mennyi idő alatt, és hány kifejlett halat szeretne a tavában tartani. Ennek a beszélgetésnek jó esetben még a tó megtervezése előtt kellene lezajlania, hogy maximalizálni tudják a rendelkezésre álló környezet ( tó ) potenciálját – és élvezni a jól elvégzett munka gyümölcsét.

Túl sok beszélgetésem volt az építtetőkkel, akik így kezdték a mondandójukat : „…bárcsak a tavam nagyobb lett volna…”. Mint sokszor kiderül, ezeknek a megrendelőknek az elvárásai szinte soha nem teljesülnek, mivel sokkal több halat szerettek volna tartani a tóban, mint amennyit a tó mérete elvisel.

A koiknak nagy hely kell a növekedésükhöz, és nagy úszótér a mozgásukhoz. Nem szabad csak a tó felületét vizsgálnunk, fontos a tó mélysége is.  A mély víz fogja biztosítani számukra nyáron a hőségben a hűvösebb vizet, illetve a téli áttelelést is.  A tó teljes víztömege is fontos tényező, mivel minél nagyobb  ez a szám, annál jobban kiegyenlítődik a toxinok, a nitrát esetleges negatív hatásai, minimalizálódik a hőmérséklet változás a vízben, és több helyet biztosít a koik számára hogy úszkálhassanak a vízben és így izmot növeljenek. Személy szerint én nem ajánlom hogy 8.000 literesnél kisebb tóban koit tartsunk, mivel tényleg nem tudjuk biztosítani nekik a megfelelő mélységet és ami még fontosabb, a hosszúságot, hogy normálisan kiúszhasság magukat, mikor kifejlett 60-70 cm-es halak lesznek.

 Vízmozgatás, levegőztetés

A megfelelő vízmozgatás és levegőztetés ugyanazt a fő célt szolgálják a tóban – hogy tartsuk a vizünket nyáron minél hűvösebben és minél több oldott oxigén legyen benne. A több oxigénnel a tavi ökoszisztéma egészségesebb lesz. A halak könnyebben úszhatnak, mivel könnyebben lélegezhetnek, és a hasznos nitrifikáló baktériumok is könnyebben elszaporodnak az oxigéndús vízben.

Ökölszabályként azt ajánljuk, hogy a szivattyú teljesítményét úgy tervezzük meg, hogy a tó vizét, minden órában legalább egyszer teljesen át tudja forgatni a rendszer! Ezenkívül mindenképpen ajánlunk egy levegő pumpát is a tóba, amivel oxigént juttathatunk a vízbe. A légpumpa egyébként az egyik legjobb és leggyorsabb módjaannak, hogy növelhessük a halak betelepítési rátáját.

Szűrni, szűrni, szűrni…

A tóban alkalmazott szűrőrendszer a koi tartás egyik sarok pontja! A szűrő biztosítja a helyet a tóban élő baktériumok többségének, ahhoz hogy kolóniákat alkotva elvégezzék a varázslatot : a toxikus ammóniát, ártalmatlan nitráttá alakítsák. Ha tehát túlméretezzük a szűrő kapacitásunkat azzal növelhetjük a tóban a halterhelést is : több szűrő több halat képes eltartani.

A méreten kívül nagyon fontos a szűrők funkciók szerinti besorolása is. ( most nem részletezem )

Egy másik fontos része egy jó szűrő rendszernek egy jól méretezett UV-C lámpa használata. Az UV fény drámaian csökkenti a tó alga terhelését, a szűrő még hatékonyabb lesz általa.

Természetes szűrők

Egy másik fajtája a szűrőknek a szűrőtavak. Itt egy a fő tó mellett lévő szűrőtó végzi a víz szűrését, úgy, hogy kavicságyba ültetett növények veszik fel a halak által termelt salakanyagokat, kipusztítva ezzel az algákat.  

A szükséges extrák

A tó halterhelése ( a telepített halak száma ) nagyban függ a vízminőségtől, ami jó hír, mivel ezt tudjuk befolyásolni. A szivattyú, szűrő rendszer, légpumpa nagyon fontosak, de nem állhatunk meg itt.

Telepítsünk a tóba szkimmereket, alsó levezető csövet, a vízminőség növelése és a tófelület tisztasága érdekében.

Szóval, mi a végső válasz?

Tudva azt, hogy a koi tartók mindig több halat szeretnének a tavukba tenni, a legjobb amit ajánlhatunk az egy tökéletes kiszolgáló rendszer ( szivattyúk, szűrők, alsó elvezető cső, szmimmerek, légpumpák, növények, stb ) a halak számára. Az ideális az lenne, ha a tó maximális haleltartó képessége mindig nagyobb lenne, mint amennyit a tulajdonos tartani akar ( tehát több víz jutna egy halra ).

Végső soron, az a feladatunk hogy meghatározzuk a halterhelés ideális/optimális mértékét, a korábbiak figyelembe vételével.

Forrás : http://www.pondtrademag.com/many-koi-can-have-in-a-pond/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás