Hogyan építsünk halas tavat – az első tervektől a kivitelezésig

Szeretnél egy kerti tavat építeni teljesen az alapoktól – de nem tudod, hogy hogyan kezdj neki ? A következőkben megpróbálok pár ötletet megosztani a tóépítéssel kapcsolatban veletek.

Tóépítés az első vázlatoktól kezdve

Miért olyan nehéz megfelelő információkat szerezni egy tó építésével kapcsolatban? Bárki tud egy gödröt ásni a kertjében, de rengeteg féle tó létezik, és túl sok információ kering az interneten, ami sokszor zavaró lehet. Ennek a tetejében még ott van az emberek különböző megközelítése a témához, illetve a végső cél is mindenkinél más és más lehet.

Egy másik ok a tó építéssel kapcsolatban az a félelem is lehet, hogy elrontjuk, és az igen költséges is lehet. Senki sem akarja az építés közepén felismerni, hogy rosszul döntött, vagy akár vissza akar lépni az egész építéstől.

Egy dologban biztosak lehetünk: aki tóépítésbe vágja a fejszéjét, nagy dolgot vállal, mind a ráfordított időt, mind az anyagiakat tekintve. Számításaim szerint egy kerti tó, megfelelő szűréssel, halakkal, növényekkel betelepítve minimum 10.000 Ft-ot emészt fel m3-enként. A felső határ a csillagos ég! Lehet számolni J

Nagyon sok tervezés, idő és pénz szükséges sikeresen megépíteni egy kerti tavat. De higgyétek el, nagyon megéri a fáradtságot egy gyönyörű halas tavat építeni a kertünkben. Hosszú évekig fogjuk élvezni a befektetett energiát, pénzt.

A következőkben megpróbálok egy irányvonalat adni arra vonatkozóan, hogy lépésről lépésre hogyan tudjátok álmaitok tavát megépíteni.  Ha követitek ezeket az instrukciókat, biztosak lehettek abban, hogy hátradőlve élvezzétek majd a jól végzett munka örömét.

A legfontosabb dolog: jól tervezzük meg a tavat!

A tervezés a tóépítés egyik, ha nem a legfontosabb része. Mielőtt elkezdjük a munkát, biztosnak kell lennünk abban hogy a tó tökéletesen betölti majd a funkcióját.

Mielőtt bármit is tennénk, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

Mi lesz a tó célja a kertemben? Állatoknak, növényeknek, vagy mindkettőnek építem?

  • Ha egyszer eldöntjük, hogy melyiket választjuk, az hatással lesz a tó teljes felépítésére.
  • Ha halakat is szeretnénk tartani a tóban, vegyük figyelembe az ő speciális igényüket az építésnél.
  • Ha növényeket is szeretnénk a tóba tenni, készüljünk fel előre az ő fogadásukra is pl. ültetési zónákkal.

Vannak bármiféle akadályok, amik akadályoznák az építést?

  • Vegyük figyelembe a fák gyökereit, gáz és víz csöveket, amiket befedhet a tó, vagy az építésnél megsérülhetnek.
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy nem vágunk ketté semmilyen gáz, víz, áram csövet, vezetéket sem. Ez nagyon bosszantó és költséges is tud lenni.
  • Figyeljünk a kertbe belógó elektromos vezetékekre és a nagy faágak levágására is. Sokszor ehhez külön engedélyek kellenek.

El tudjuk vezetni a fölösleges vizet a tóból ha sok eső esik ?

  • Nagyon fontos, hogy legyen irányított lefolyónk a tóból, vízfölösleg esetén. Ne csak úgy folyjon a kertben a víz irányítatlanul.
  • Abban is biztosak kell hogy legyünk, hogy a tó ne legyen a kert legalacsonyabb pontján, mivel így az esővíz belemos minden, esetleg nem oda való egyéb kemikáliákat is.

Milyen szűrő ( minőségű és méretű ) kell majd a tavamhoz?

  • Ha van valami, ami nagy körültekintést és tervezést igényel, az a tó megfelelő minőségű és méretezésű szűrése. Nem számít mekkora tavunk van, egy mesterséges tó nem képes fenntartani önmagát ( persze van az a méret ami igen ), mindenképpen szűrni kell a vizét.
  • Tervezzük meg a víz pontos útját a tóból való kijutásától kezdve a szűrőig, majd vissza a tóba.
  • Ha pl messzebbre kell elvezetni a vizet a szűrőig, majd vissza, meg kell fontolnunk egy erősebb szivattyú használatát.
  • Ha pl sok derékszögű elágazás lesz a csőrendszerünkben, akkor szintén esni fog a nyomás a csőben. Át kell számolnunk a nyomás-esést, és ha kell, új, erősebb szivattyút kell beépítenünk a rendszerbe.
  • Ha vízesést szeretnénk építeni a tavunkhoz, szintén erősebb szivattyút kell használnunk.

A legáltalánosabban elkövetett hiba az új tó építéseknél, a nem megfelelő méretezésű és/vagy minőségű szűrő alkalmazása!

Milyen szűrőt szeretnénk? UV lámpa kell nekünk?

  • A tó mágnesként vonzza a szennyező anyagokat, ezért nagyon fontos egy kombinált – mechanikai, kémiai és biológiai – szűrő beszerzése a tóba, megfelelő méretezéssel. A szivattyú megfelelő méretezése: minimum a tó méretének a fele, de inkább a tóval megegyező méretű. Tehát egy 10.000 literes tóhoz minimum 5000 liter / órás szivattyú illik ( európa ), de   még inkább egy 10.000 liter/órás ( USA ). UV-C lámpa beszerzése is számításba jön a hatékony alga elleni védekezés esetében. Az UV lámpa méretezése tapasztalatom szerint 4-5 Watt / víz m3. Tehát egy 10 m3-es tóba 40-50 wattos UV-C izzó szükséges a megfelelően tiszta víz eléréséhez. Az UV-C lámpa méretezésénél figyelembe kell venni a növényesítés fokát is.
  • Gondoljuk át egy alsó leeresztő cső telepítését is a tóba az aljzaton összegyűlt üledék folyamatos eltávolítása érdekében. Ha ezt nem tesszük meg időben, akkor a tó elkészültekor már nagy kihívás lesz azt utólag beépíteni!

Hova helyezzük a tószűrőt?

  • Az utolsó dolog amit akarunk, áttervezni az egész tavat egy rosszul elhelyezett szűrő miatt. Ezért körültekintően gondoljuk át annak végleges elhelyezését a tó körül.
  • Olyan helyet keressünk, ahol van áram, és elég hely a szűrő elhelyezéséhez, karbantartásához, és takarításához.

Milyen mély legyen a tavam?

  • A különböző célú tavak, különböző mélységűek: ha halakat fogunk tartani benne, akkor minimum 90, de inkább 120 cm mély legyen a tó. Fontos észben tartanunk, hogy egy nagyobb és mélyebb tavat könnyebb egyensúlyban tartanunk ( vízkémiai szempontból is ).

Ha megvan a tó koncepciója, át kell gondolnunk még egyszer az esetleges buktatókat, és elkezdeni a végrehajtást, a tó elkészítését.

A tókészítés gyakorlati lépései

  1. Készítsük el a tó dizájnját, először papíron, majd kint a kertben is. A korrigálás most még lehetséges! 
  2. Vegyük figyelembe a lehetséges zavaró tényezőket a tó ásásakor ( elektromos és egyéb vezetékek, stb ) és hárítsuk el az akadályokat! 
  3. Hívjuk segítségül a családot vagy szomszédokat, barátokat. Többen sokkal gyorsabban fog haladni a              munka! 
  4. Irányítsuk a csapatunkat! Vegyük át a munkák menetét a segítőinkkel, hogy mindenki tudja, hogy pontosan mi a dolga.
  5. Jelöljük ki a tó pontos helyét, kövekkel, festékkel, madzaggal. FONTOS: vízszintezzük ki a tavat előre. Ez sok bosszúságtól fog minket később megóvni. 
  6. Ideje elkezdeni az ásást, vagy kézi erővel vagy munkagépekkel. Távolítsuk el a köveket, egyéb éles tárgyakat a munkaterületről.
  7. Figyeljünk a tóban a lejtőkre, „szögekre”: ellenőrizzük a tóban a meder esését, lejtését, a tófal lejtését, az esetleges vízesés lejtési szögét, stb. Most kell kialakítani a növényeknek az ültetési zónákat is. 
  8. Határozzuk meg a tó hosszát és szélességét a szükséges tófólia meghatározásához. Ezt legjobban madzag belefektetésével lehet megoldani a gödörbe. Mindkét mérethez ( szélesség, hosszúság ) adjunk plusz 50 cm-t !
  9. Szerezzük be a tófóliát és egyéb anyagokat, mint például nagy köveket, stb. Ha ezt még nem tettük meg, gondoskodjunk róla. 
  10. Helyezzünk a tófólia alá geo-textíliát. Ez meghosszabbíthatja a fóliánk élettartamát 
  11. Helyezzük bele óvatosan a gödörbe a tófóliát és igazgassuk el a gyűrődéseket. Ne tegyünk még köveket a fólia szélére, mivel a víz súlya meg fogja húzni befelé a fóliát. Fontos, hogy még ne vágjuk le a fölösleges fólia részeket, pont emiatt ( a víz behúzza a fóliát )! 
  12. Töltsük fel vízzel a tavat. A gyűrődéseket folyamatosan igazgassuk el, ahogy töltődik fel a tó és bizonyosodjunk meg róla, hogy  a fólia mindenhol a képzeletbeli vízszint FELETT van. 
  13. Ne távolítsuk még el a fólia fölösleges darabjait, csak azután hogy a tó teli van vízzel. Ezután elkezdhetjük körberakni kövekkel a tavat ( amennyiben ezt eredetileg is akartuk ).
  14. Helyezzük el a szivattyút a tóban, kössük össze a szűrőházzal, indítsuk el a légpumpát is. Ha van szkimmer, azt is helyezzük el a megfelelő helyre. Mindent ellenőrizzünk, hogy működik-e, és hogy nincs-e szivárgás. Nagyon gyorsan ki tud üríteni egy erős szivattyú egy tavat ! 
  15. Ellenőrizzük újra a lehetséges csöpögő helyeket, illetve, ha követ raktunk a tó szélére, a víz kifolyását. Személyes tapasztalatom, hogy a kövek kezdetben, alattomosan  lenyomják a fóliát, és szépen elkezd folyni kifelé a víz. A tó szélét egy hétig minden nap ellenőrizzétek, és a csöpögést, folyást szüntessétek meg.
  16. 2-4 hétig járassunk minden tó-technikát mielőtt növényeket vagy halakat tennétek a tóba. A friss tóban még nincs biológiai szűrés, így nagyon óvatosan szabad csak elkezdeni a halak etetését, mivel nincs ami semlegesítené a nitrogén vegyületeket. Ekkor a víz tesztelése létfontosságú lehet pl az ammónia, nitrit és pH szint hirtelen megemelkedése/ változása  miatt.
  17. Halakat csak a már beállt tóba tegyetek, előtte semmiképp!  

Forrás: https://nualgiponds.com/how-to-build-a-pond-from-scratch/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás