Kohaku

 

Kohaku

 

Kohaku

 

 

A Kohaku az egyik legnépszerűbb koi színvariáns a világon. Gyakran ennek a halnak a nevét tanulják meg először, és ismerik fel a kezdő hobbi tavasok. A Kohaku egy kétszínű hal, nem metál fényű fehér testen, piros vagy narancssárga foltok, minták találhatók rajta.

Ha egy hobbi haltartó el akar kezdeni halazni, biztos hogy szeretne a tavába legalább egy Kohakut, mivel viszonylag egyszerűen néz ki, és mint mondtuk, rendkívül népszerű.  Egyébként sokan térnek vissza a Kohakuhoz, mivel idővel megértik hogy ez a kétszínű hal egy rendkívül elegáns szépség. Megtanulják tisztelni és szeretni ezt a fajtát.  A Kohaku a koik tiszteletének az alapköve. Amint megtanuljuk tisztelni és méltányolni ezt az egyszerű színezetű, de elegáns halat, ezután alkalmazhatjuk ezeket az alapelveket a többi halra is.

Kohaku mintázat – az alapok

Két fajta minta létezik: a folyamatos és a lépcsőzetes, több részből álló. Mindegyiknek specifikus jegyei vannak és a bírálatuk is ennek megfelelően – szigorú szabályok szerint – történik.

A Kohaku esetében a mintázat, piros-narancssárga foltokat jelent. A Hi ( piros ) foltok a fehér alapszínen helyezkednek el. A foltoknak a hal fejénél kell hogy kezdődjenek, és a farok úszónál – egy keskeny sávban – kell végződniük.

A mintázat kiegyensúlyozottságának és szimmetriájának – a hal elejétől a végéig és a két oldalon – van a legnagyobb fontossága. A halon a minta minden eleme egységes megítélés alá esik. Ideális esetben a piros ( Hi ) foltoknak a hal teljes hosszában, szépen egyenletesen kell eloszolniuk. A foltoknak nem szabad sem a hal első részére ( feji rész ), sem a hátsó ( farki rész ) részére
koncentrálódnia. Hasonlóképpen, a foltok nem lehetnek csak a hal egyik oldalán,mert az felborítaná az egységes, kiegyensúlyozott kinézetet. Ideális esetben a mintázat a hal testének felső részén helyezkedik el, az oldal vonal fölött.

A mintázat mérete szintén fontos tulajdonság a Kohaku értékelésénél. A mintázatnak erős éshatározott benyomást kell keltenie. Nagy hal kis mintákkal, vagy határozatlan mintázattal nem kívánatos. Általánosságban elmondható, hogy a kihangsúlyozott, jól elosztott mintázat a nyerő.

A mintázatminősége gyakorlatilag a bőr minőségét/ mintázatát  jelenti ebben az esetben. A Kohaku mintázatának elbírálásához a következőket kell figyelembe vennünk:

1.Shiroji     2. Beni     3. Kiwa

Shiroji jelentia hal fehér alapszínét Japánul, és a koi fehér színére utal. A Shiroji szinte fontosabb mint a Hi, a piros szín. Ha a hal Shirojija nem jó, akkor a hal nem jó,  mivel a Hi ( piros szín ) nem fog eléggé kitűnni. A rajongók azt szeretik, hogyha a Shiroji hófehér a halon.

Ami a Beni-t illeti ( vagy Hi > piros szín ), biztosnak kell lennünk benne hogy nem színtelenedik, mosódik el a folt. A folyamatos, stabil piros nagyon fontos. Azideális Beninek ( piros szín ) az érett datolyaszilvára kell hasonlítania.

Kiwa jelenti a határokat és sarkokat a mintázaton. Ellenőriznünk kell hogy a mintázat élesen elkülönüljön egymástól. Ha ez ( határvonal ) elmosódott és nem éles, akkor a hal nem első osztályú.

 

Folyamatos mintázat

A folyamatos mintának az egyik képviselője az egyenes Hi ( Kohaku Straight Hi ). Ez egy folyamatos, szalagszerű minta a hal fejétől a farkáig. Nem törik meg, illetve nincs látható törésvonal a mintában. Sokszor a Hi befedi majdnem az egész fejet és a hal testét.

Egy másik példa a folyamatos mintázatra az Ippon Hi, ami egyszínű Hi folt,
ami szinte teljesen befedi a hal hátát, a fejétől a farok úszóig. Az
Inazuma
szintén egy folyamatos minta végig a hal egész testén, viszont
ez cikk-cakk dizájnban húzódik  végig a halon. Az Inazuma szó japánul fénylő villámot jelent.

Lépcsőzetes /több lépcsős mintázat

A többlépcsős mintázatot a halon lévő piros foltok számával írjuk le. Minden foltot megszámolunk a fejtől a farok úszóig.

 

  • A Tancho az a Kohaku, amelynek egy folt van a fején és sehol máshol nincs foltja.
  • A Nidan Kohaku 2 folt van a testén.
  • A Sandan Kohakunak 3 folt van a testén.
  • A Yondan Kohakunak 4 folt van a testén.
  • A Maruten Kohakunak van egy fej foltja, plusz vannak még egyéb foltok is a testén.

Amikor vizsgáljuk a Kohakuk mintázatát, akkor különös tekintettel kell lennünk a minták egyensúlyára és szimmetriájára. Értékeljük a minták elhelyezkedését, méretét és formáját. Sok Kohaku egyébként nem esik bele ebbe a szigorú minta-leírásba. A testforma, a színek intenzitása és egységessége, mind-mind fontos szempont egy hal megítélésében. A szép mintázat csak egy aspektusa a jó Kohakunak.

Kohaku fejminták

A Kohaku fejmintáinak nagy jelentősége van. A fejen illetve a hal pofáján kell hogy kezdődjön. A fejminta szignifikánsan befolyásolja a hal összképét. Van pár általános Kohaku fejminta, amelyeknek meghatározott mérete, szimmetriája és elhelyezkedése van a halon.

Kuchibeni

Olyan, nem hagyományos fejminták, mint például az aszimmetrikus virág alakú, sávos,  illetve horog alakú minták egyre inkább elfogadottak. Ezeket a nem szokványos fejmintákat a rajongók bájosnak és plusz értéknek tekintik a hal értékelése szempontjából.

 

Kohaku történelem

 

Az ősi fekete ponty ( Magoi ),  piros-fehér mutációját először az 1800-as évek elején fedezték fel, amikor a pontyokat élelem céljából tenyésztették a rizs termelő parasztok, Niigata tartományban, Japánban. A kíváncsiság kedvéért, – feladva  az eladásból származó jövedelmet – megtartottak pár halat, mint házi kedvencet,  és
elkezdték őket egymás között szaporítani.

 A Kohaku-szerű karakterisztika már ezekben a korai kishalakban is felbukkant – piros fej, piros kopoltyúfedők és száj, illetve kis piros foltok a hal hátán és hasán, bár ezek a foltocskák korántsem voltak nevezhetőek mintázatnak. Azután minden megváltozott 1888-ban, amikor is Kunizo Hiroi nevű tenyésztő keresztezett egy idegen, piros fejű nőstényt, a saját cseresznye virág mintázatú hímjével.  A kishalakat tovább tenyésztve más tenyésztők által is, létrejött a ma is létező Gosuke vérvonal.

Minden későbbi Kohaku vérvonal ( Tomoin, Sensuke, Yagozen, Manzo ) ebből a Gosuke vonalból eredeztethető. Ezek a halak a tenyésztőjükről voltak elnevezve, azokról, akik tovább finomították a vérvonalat és nagy gondossággal válogatták ki a továbbtenyésztésre szánt halakat. A Tomoin és a Yagozen manapság a két fő vérvonal.

 

Doitsu, Ginrin, Metál fényű és más Kohakuk

A Doitsu Kohaku mentes minden pikkelytől. Ők nagyon attraktív tó lakók, de a koi show-kon, külön Doitsu osztály nélkül, általában mindig vesztenek a hasonló képességű pikkelyes társaikkal szemben.

Ginrin Kohaku, aminek bőségesen vannak csillogó pikkelyei, ugyanabban a GoSanke csoportban versenyeznek minta a Sanke és a Showa, Kin Gin Rin.

Metál Kohaku, vagy Sakura Ogon, a Hikarimoyo csoportban versenyez. Az úgynevezett Kanoko Kohaku, könnyen felismerhető piros pöttyös pikkelyeiről. Ezek a halak gyakran elvesztik minden foltjukat életük során, de amíg nem, addig a Kawarimono csoportban versenyeznek.

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

 

Forrás:  https://www.pondtrademag.com/language-koi-understanding-kohaku-patterns/