Koi etetési tippek, trükkök

Mit és hogyan etessek a halaimmal?

Hogy mit etessek a halaimmal, az függ a koruktól, a nagyságuktól és az évszaktól is. És természetesen attól is függ, hogy mennyit vagyunk hajlandóak költeni minőségi tápokra. Alapvetően egyébként amit az aranyhal megeszik, azt a koik is, mivel mindkettő ponty rokonságú. Megesznek mindent, amit kapnak illetve találnak maguknak: tápot, zöldségeket, rovarokat, rákokat, planktont, stb.

Ha tápot veszünk, mindig olcsóbb, ha nagy tételben vesszük. Egyes tápok színfokozókat, mások vitaminokat, vagy egyéb immunerősítőt tartalmaznak. Ezenkívül egyéni ízlés és döntés kérdése, hogy milyen tápot etetünk a halainkkal.

Legyen itt pár további tipp a halaink etetéséről.

A koitartás legjobb része, a koik etetése. Ekkor látjuk őket teljes pompájukban, mivel feljönnek a víz felszínére, sőt egyes halak annyira megszelídülnek, hogy kézből esznek. Az etetések alkalmával kerül közvetlen kontaktusba a hal és a gazdája.

Kutatások azt mutatták, hogy a koi memóriája körülbelül 3 percig képes emlékezni, ennek ellenére gyorsan megtanulják felismerni a gondozójukat. Ezt nevezzük szelektív memóriának.

Legyen itt 10 tipp azért, hogy még jobban szeressenek a halaink.

  1. Etessük a halakat 3-4-szer naponta, ez felel meg legjobban az emésztő rendszerüknek, és szolgálja legjobban a fejlődésüket. Annyit adjunk nekik, amennyit kb 5 perc alatt elfogyasztanak.
  2. A koik gyakorlatilag megesznek mindent: tápot, rovarokat, növényeket, egyes zöldségeket gyümölcsöket, a tó aljára leülepedett algát, mindent, ami ehető.
  3. A koik az emberi táplálékokat is szeretik. Gabonaféléket, salátát, garnélarákot, rizst, borsót, görögdinnyét, stb.
  4. Vihar előtt ne etessük a halainkat, mivel a halaknak több oxigénre van szükségük amikor emésztik az eleséget. Esőben viszont a levegő oxigén szintje csökken, ezért nem jó ötlet ekkor etetni őket.
  5. A halaink gyorsan fel fognak ismerni, ezért rövid idő elteltével gyakorlatilag üdvözölni fognak, ahogy a tóhoz közeledünk, vagy odaérünk. Szinte ki akarnak majd jönni a vízből.
  6. Ha vannak kisebb halak is a tóban, vegyük figyelembe ezt, és szórjunk a vízbe kisebb szemcse méretű tápot is. A nagy halak nagyobb pelletet kapjanak. Figyeljünk arra is, hogy a kis halaknak is jusson táp, amit megehetnek. A nagyobbak hajlamosak ellökni őket a táptól.
  7. A halaknak tavasszal magasabb szénhidrát tartalmú tápot adjunk, majd ahogy melegszik a víz, növelhetjük a táp fehérje tartalmát. Ősszel újra csökkentsük a táp fehérje tartalmát, és adjunk újra magasabb szénhidrát tartalmú tápokat, az etetési szezon befejezéséig.
  8. A koik etetése nagyszerű foglalatosság. Élvezzük ki a velük töltött időt.
  9. A koik télen egyáltalán nem esznek ( mérsékelt égövön, ahol van rendes tél ), mivel az emésztésük gyakorlatilag teljesen leáll. Ha van lehetőségünk temperált helyen, bent tartani őket, etethetünk egész évben.
  10. A koik etetését függesszük fel, ha áramszünet van, vagy tönkrement a szivattyúnk. A halak extra oxigént igényelnek a táp megemésztéséhez.

A Fekete Koi tápkínálata itt található!

 

Forrás: https://koistory.com/koi-fish-feeding

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás