Koik kézből etetése – tippek trükkök

 

 

Hogyan szelídítsük meg a halainkat – kézből-etetési útmutató

 

A koi mint sok más hal is, nagyon intelligens élőlények. Sokszor lenézzük őket, mondván, ők csak halak, nem okosak, csak úszkálnak a tóban. De ha jobban szemügyre vesszük őket egy tóban, rájövünk mennyire okos állatok ők.

Kutatások úgy találták, hogy sok halfajnak jól működő hosszútávú memóriája van, amellyel fejlett szociális életet tudnak élni, felismerik például a csapatban betöltött hierarchikus viszonyaikat és alkalmazkodnak hozzá.

Korábban azt hittük, hogy erre csak az ember és egyéb olyan értelmes fajok képesek, mint a majmok, a kutyafélék, vagy a madarak. De nem, a koik is képesek rá. Képesek a csapatban a viselkedésüket módosítani, sőt személyiségük gyorsan tud változni a külső körülmények hatására. Személyes igényeik kielégítése is befolyásolja viselkedési mintáikat – táplálkozás, szaporodás, egyebek.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, rájövünk, hogy a koinak hatalmas agyi kapacitása van gondolkodni és tanulni.

Először félénkek lehetnek velünk, de ha adunk nekik elég időt, és türelemmel bánunk velük, kifejlődik valódi személyiségük és bizalmuk irántunk. A koi nagyon játékos tud lenni, és megtanulhat akár a kezünkből is enni!

Mi teszi a koikat félénkké, és barátságtalanná?

Amikor elkezdjük tanítani a koikat kézből etetni, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a tóban és környékén, nincsenek zavaró, vagy a halak számára stresszes körülmények.

Személyiség

Csak úgy mint nekünk embereknek, a koiknak is nagyon különböző a személyiségük. Egyesek bátrak, mások félénkek. Így a kézből etetést, a halaink személyisége fogja meghatározni.

Ne akarjunk túl sokat, túl hamar

Ha túl hamar akarjuk kézből etetni a halainkat, sokszor épp ellentétes eredményt fogunk elérni. Szóval legyünk türelmesek, figyeljük a halaink viselkedését, főleg az új halaknak adjunk időt, hogy megszokják a környezetüket és a társaikat a tóban. Az hogy mikor fognak kézből enni abszolút kiszámíthatatlan – napok, hetek, hónapok is lehetnek. Attól függően hogy milyenek a halaink, milyen a tó és környezete.

Ragadozók és a stressz

Érthetően, ha ragadozók látogatják a tavunkat, a halak kevésbé fognak a felszínre jönni és kézből enni.

A stresszes hal nemhogy kézből nem akar majd enni, hanem egyáltalán nem akar majd enni. A stresszes hal fel-leúszkál a tóban, nekidörgőlődözik a köveknek, vagy a tó aljának, letargikus, elveszti a színét, úszói szakadozottak, levegő után kapkod, vagy épp bujkál a meder alján. Ezt persze okozhatja más is – oxigén hiány, küldő paraziták, gyenge vízminőség, bakteriális vagy vírus fertőzés, stb.

Az év egyes időszakai

Az egyes évszakok és a hőmérséklet nagyban befolyásolják, hogy a halak hogyan viselkednek. A hidegebb vízben, – 15 fok alatt – kevésbé fogják keresni a táplálékot. Ne próbáljuk télen tréningezni a halakat kézből etetésre!

Gyenge vízminőség

Ha kevés az oxigén, vagy túltelepített a tó, a halak stresszesek lesznek, nem fognak szívesen kézből enni.

 

Hogy alakítsuk úgy a körülményeket, hogy a halak könnyebben egyenek a kezünkből – tippek, trükkök

 

Használjunk minőségi tápokat

Etessük a halainkat ízletes, tápanyagokban gazdag tápokkal, ez növelni fogja annak az esélyét, hogy a halak odaússzanak a kezünkhöz és elvegyék az ételt. Amit még kínálatunk nekik: nagy szemű pelletet, spenótot, narancsot, dinnyét, rákocskákat, málnát, selyem hernyó bábot, stb. Vannak direkt erre a célra fejlesztett tápok is. 

Tegyük a tavat biztonságosabbá

Használjunk élvefogó csapdákat, tóhálót, különböző hang- és fénykeltő eszközöket a ragadozók ellen. Alkalmazzunk különféle rejtekhelyeket a halainknak a tóban – hal alagút, különféle barlangok, stb tehetik a tavat biztonságosabbá a halaink számára.

Maximalizáljuk a vízminőséget

Teszteljük a vízminőséget időről időre – ph, vízhőmérséklet, vízkeménység, ammónia, nitrit, nitrát, oxigén szint.

Tegyünk a tóba több halat

Hacsak nem túlterhelt a tavunk, tegyünk új halakat a tóba. A koi csapat hal, így nagy csapatban érzi komfortosan magát, így nő az önbizalma. További előnye a csapatnak, hogy a bátor halakat követik a kevésbé bátrak 🙂 így könnyebben szoktathatók kézhez a halak!

Hogyan etessük kézből a koikat?

Amikor etetési idő van, lassan, napról napra menjünk közelebb a tóhoz, a vizfelszinhez. Távolodjunk viszont el, ha a halak még idegesnek tűnnek.

Ha ezt a metódust türelmesen követjük, lassan kész vagyunk a halakat kézből etetni!

Kezdetben etessük a halakat ahogy szoktuk, de üljünk le a tó közvetlen közelébe. Ha még félnek, és nem szedik össze a tápot, távolodjunk picit hátrébb. Ezt ismételjük addig, amíg a halakban kiépül a bizalom, és már láthatóan felismernek bennünket. Próbáljunk nagyobb darab rákot, vagy gyümölcsöt adni nekik. Ezt össze fogják kötni a jelenlétünkkel – ha a gazdi jön, finom falatokat kapunk! :))

Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, es próbáljuk az etetést a nap mindig ugyanazon időszakában végezni!

Válasszuk mindig ugyanazt a helyet az etetésre vagy használjunk etető gyűrűt

Amikor kézből akarjuk etetni a halakat, azt akarjuk, hogy a tó mindig azonos pontján vegyék el az élelmet.

Lehet kapni úgynevezett etetőgyűrűt a kereskedésekben. Tegyük ezt a tó ugyanazon helyére, és etessük abból a halakat. Idővel megszokják, hogy onnan eszik meg a tápot. Üljünk a tóhoz minél közelebb. Ha a táp elfogy, tegyünk oda újabb adagot és üljünk le. Ismeteljuk ezt addig, amíg a halak nem ijednek meg tőlünk. Ha ez megvan, etetéskor tegyük a vízbe a kezünket mozdulatlanul. Hagyjuk ott pár percre.

Lassan elkezdhetjük kézből etetni a halakat

Amikor a halak már nem félnek – vagy legalábbis pár darab már elég bátor – akkor elhelyezhetünk egy ízletes falatot a kezünkben és vízbemeríthetjük azt. Fókuszáljunk a láthatóan bátor halakra! A tápot, vagy bármi mást, lassan mozgassuk jobbra-balra a víz alatt. Ezzel a módszerrel a bátrabb halak előbb-utóbb elveszik a felkínált falatokat!

Ha ezt folyamatosan így csináljuk, a halakban lassan kiépül egy reflex – a tápot a gazdi kezéből kapjuk meg!

Ha pár darab hal már elveszi a táplálékot a kezünkből, tegyük mélyebbre a kezünket a bátortalanabb halak odacsalogatása miatt.

 

A teljes folyamat heteket, vagy hónapokat is igénybe vehet.

 

A jelszó – mindig légy türelmes!

 

Hasznos linkek:
Tápok
Koi csemegék
Etető gyűrű
Állat riasztók
Vízteszterek

 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás
Forrás: https://pondinformer.com/koi-hand-feeding-guide/