Kujaku

A Kujaku esetében a következő fontos jellemvonásokat kell tisztáznunk :

  •  fény és ragyogás a testen
  •  tiszta hálózatos pikkely-minta
  •  tiszta fehér alapszín
  •  szépen, arányosan elosztott piros foltok a testen
  •  mély piros szín
  •  szép, tiszta úszók

Fény és ragyogás

Mivel a Kujaku egy fémes koi, a fény és ragyogás a testen, alapvető kritériuma a halnak. Nem lehet homályos, a szemet azonnal vonzania kell, világosnak és fényesnek kell lennie.

Tiszta hálózatos pikkely-minta

Ez a hálózatos pikkely-minta egy háló minta, amit a halak hátán láthatunk, más alapszínekkel együtt a Kujakun és még pár egyéb halon is. Ez a hálóminta lehet könnyed és világos, vagy sötét és nehéz, vagy bármilyen más is, a kettő között. Ha minden pikkely ugyanolyan nagyságú, és a fekete minta bennük ugyanolyan mélységű, ha a pikkelyek gyönyörű sorban futnak a testen, akkor ez egy nagyon szép hal. 

Tiszta fej

A tiszta fej is egy olyan tulajdonság amiről beszélhetünk a különböző koi variánsokkal kapcsolatban. A Kujaku esetében a koszos fej, kis fekete pöttyöket jelent, ami nem túl attraktív. 

Tiszta fehér alapszín

A Japánok a fehér bőrt – a foltok vagy minták között – alapnak hívják. A Japánok ezt „shiroji”-nak hívják. Kujakun minél fehérebb ez, annál jobb. Ha úgy néz ki mint a porcelán, az a legszebb.

Arányosan elhelyezkedő Hi ( piros ) foltok a testen

A Hi  vagy piros foltok a Kujakun olyanok mint pl egy Kohakun, csak a Kujaku egy fémes koi. Akkor néznek ki a legjobban, ha picit nagyobbak az átlagosnál, elölről hátra és jobbról balra, szépen el vannak osztva a hal hátán. A piros-fehér  fej,  szintén nagyon attraktívvá teszi a halat.

Mély piros szín

Lehet különbség azzal kapcsolatban hogy mennyire masszívak, vagy vastagok a foltok a Kujakun. A piros szín akkor a legimpresszívebb, ha nincsenek vékony felszínű területek, ha olyan a felszín, mintha ecsettel festették volna.

Tiszta mellúszók

Ha a Kujaku mellúszói pirosas-feketék, az rontja a koi általános kinézetét. Ha az úszók, tiszták és fehéren csillognak, az drámaian emeli a hal értékét.

 

Más variánsok

Piros vagy narancssárga

A Kujaku-piros lehet egészen  sötét, vagy világos is, vagy közel sárga, és minden ami ezek között van. Ők mind Kujaku-k. Az egyenletes szín a lényeg. 

Doitsu

A Doitsu a pikkelytelen hal szakszava a koik világában. A legtöbb koi variáns, Doitsu variánsa, nem jelent túl nagy különbséget a megjelenésükben, nem úgy a Kujaku esetében. Itt hatalmas a különbség. Míg a Doitsu jelentése pikkelytelen, a Kujaku egyik legjellemzőbb tulajdonsága a háton lévő hálóminta, hogyan lehetséges akkor a Doitsu Kujaku, mint fajta? A fekete megjelenhet a bőrön, ami még mindig a Kujakura jellemző, de általában nem túl vonzó. Ami viszont nagyon vonzóvá tesz egy Doitsu Kujakut, az a hát két oldalán futó pikkely-sor, ami a hátúszónál kettéválik. Ha ezeken a pikkelyeken fekete szegély van, nagyon szép Doitsu Kujakunk van.

A Doisu Kujaku nagyon feltűnő hal lehet. Tényleg egy teljesen különböző halnak néz ki, mint egy „sima” Kujaku. A legfontosabb és legszembetűnőbb dolog amit megfigyelhetünk, az a szimmetrikus pikkelyezettség.

A Kujaku meghatározása

A Kujaku egy fémes vagy  Ogon koi, hálós, Asagi-szerű mintázattal a hátán. Ezt befedi egy arany, sárga, piros vagy narancssárga Kohaku-típusú minta, ami elképesztővé teszi ezeket a halakat.

A Kujaku a Goshiki és a Hikarimuji keresztezéséből jött létre, a teljes neve Kujaku Ogon, angol neve pedig a „páva”. A magas minőségű Kujaku fejlődése azt eredményezte, hogy megteremtette a saját kategóriáját a koi show-k világában.

Az 1960-as évek elején, Mr. „Nishi” Hirasawa a Hiranishi farmról tenyésztette először. A mai Kujaku ( szószerint páva ) egyre több figyelmet kap és egyre népszerűbb is a gyűjtők szemében.

Mivel fémes koiról beszélünk, a fény és csillogás az egyik legfontosabb tulajdonságuk.

A feje lehet színes vagy nem, a lényeg hogy tiszta legyen és ne zsúfolt-kinézetű. Az úszóknak vibrálóaknak és hibátlannak kell lenniük.

A hálómintának ( fukurin ) is tisztának kell lennie, bár az teljes szépségében csak a hal 2-3 éves korára fejlődik ki.

A fedő foltokat, legyenek azok arany, sárga, narancs vagy piros színűek, beni-nek hívjuk ( szó szerint piros ).  A Kujakun lévő beni-nek egységesnek kell lennie, de lehetőséget kell adni arra, hogy a hálós minta kilátsszon alóla.

Nagyon sok Kohaku variáns létezik, és mindnek van 1-2 hibája, mivel tökéletes hal nem létezik. Amikor halat választunk, jobb ha az erősségeikre koncentrálunk, a gyengeségeik helyett.

 

Kujaku és egyéb halak a Fekete Koinál, Mezőhegyesen!

 

Forrás: http://www.koi.com/reference/encyclopedia/kujaku.php

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás