Madarak a tó körül

A madarak szeretik a vizet, és szükségük is van rá ahhoz, hogy igyanak belőle, lehűtsék magukat és tisztán tartsák a tollaikat vele, lemosva a port és esetleg egyes parazitákat is.

Egy igazi madárfürdő nem csak szép és bájossá teszi a kertet, hanem oda vonzza a vizet különösen szerető madár fajokat a környékről.

Válasszunk megfelelő madárfürdőt. A jó választás fontos dolog. Olyat válasszunk, aminek van sekély része is, ahol a kis madarak is bele tudnak állni, és nem süllyednek el. Ha picit kreatívak akarunk lenni, tegyünk a fürdő közepébe egy nagyobb követ, ahová ki tudnak ülni száradni a madarak. Vannak talapzaton álló fajták, illetve sima tál formájúak is és a hidegebb klímához alkalmazkodva, vannak fűthetőek is.

Mozgassuk a vizet a madárfürdőben. A mozgó víz hangja odavonzza a madarakat. A csobogó víz hangja azt jelzi a madaraknak, hogy víz van a közelben. Egy kis szivattyúval ( akár napelemessel is ) meg tudjuk picit mozgatni a vizet.

A madárfürdő helye. Helyezzük a fürdőt a kert egy nyitott részére. Minél nagyobb a szabad hely a fürdő körül, annál több madár fogja azt felkeresni.

A következő „vizes” helyekkel tudunk kedvezni a madaraknak a kertben:

  • madárfürdők
  • víz-porlasztók
  • vízesések
  • patakok
 

Fontos hogy időről időre tisztítsuk a madárfürdőket, mivel a madaraknak tiszta vízre van szüksége!

 

Cuki madárfürdők érkeztek a Fekete Koihoz!

Madárfürdő, vörösbegy mozaik

Madárfürdő, függő üveg

Madárfürdő, pillangó fagyálló

Madárfürdő, talapzatos fagyálló

Madárfürdő, levél formájú, fagyálló

 

Forrás: https://thebirdfoodstore.com/2014/07/31/how-to-attract-birds-with-water/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás