Mikor és hogyan használjuk a sót a koi tartásban?

Cuttlebrook Koi Farm, Anglia

 

Mi csak akkor használjuk a sót a hal tartó medencékben, amikor arra szükség van, de van pár ok arra, hogy ezt tegyük. Amikor a koik a természetes tavakban fejlődnek, olyan vízben élnek, ahol természetes ásványi sók vannak a vízben – ez az ő természetes környezetük, ahol nagyon szépen fejlődhetnek és növekednek. Amikor ősszel kifogjuk őket a természetes tavakból, és átszállítjuk a benti tároló medencékbe,  sót  kell adnunk a rendszerhez. Ha ezt nem tennénk, a hirtelen sókoncentráció-változás a koiknak ozmoregulációs problémákat, és végső soron lappangó betegségeket okozna.

A dózis ebben az esetben 6 kg / m3 víz szokott lenni, bár a legtöbb hal esetében felmegyünk a 7.5 kg / m3-es szintre. A 0.75%-os sókoncentrációnak két feladata van: egyrészt segíti a hal ozomoregulációját, amikor átrakjuk a természetes tóból a medencékbe, másrészt eltávolít sok külső parazitát a halról. Szóval a só ebben az esetben szinte gyógyszerként viselkedik.

A koi saját belső sókoncentrációja 0.9%, ezért az ennél magasabb koncentrációk mindenképp kerülendők. Érdekességképpen megemlítem, hogy néhány Izraeli és Európai koi farmon brakk vízben ( a brakkvíz egy literjében 0.5-30 gramm só található – wikipédia ) nevelik a halakat, ez az mutatja hogy a koik egészen magas sókoncentrációkat is tolerálnak. A 0.3%-os sókoncentrációt nevezném én az arany középútnak. Amikor a koikat bármiféle stressz éri, ez az a koncentráció, ami lenyugtatja őket. Ez szintén elősegíti a nyálka képződését – ez tulajdonképpen a hal külső immunrendszere.

Mint más kemikáliák, a só sem párolog el a vízzel a tóból, szóval csak vízcserével csökkenthető a szintje a vízben!  A só egy olyan természetes ásványi anyag, aminek meghatározott szintjének kell lennie a kois medencékben, és a magasabb só-szintekhez is könnyen hozzászokik a hal.

Ha sót adunk a tóhoz, először mindenképp oldjuk fel azt vízben, mert a fel nem oldott só megégetheti a halakat. Ha karantén medencében vagy kezelő medencéban használunk sót, bizonyosodjunk meg róla hogy mindenképp fel legyen oldódva a só a vízben.

Azt találtuk az utóbbi időben, hogy a Costia csak 0.9%-os sóoldatban megy le a halról. Ehhez a hatáshoz a halakat 3 napig kell tartani ilyen sűrűségű vízben.

 

A só használatának néhány szabálya

  • Ne használjuk, ha nem muszáj
  • Csak gyógyító célzattal használjuk
  • Mindig oldjuk fel vízben, mielőtt a vízbe tesszük
  • Állítsuk vissza a vízben a só koncentrációt amilyen gyorsan csak tudjuk 0.02-0.03%-ra ( 2-3 kg só 10 m3 vízhez ), amennyiben a hal meggyógyult
  • Ha sót használunk a vízben, mindenképp legyen sókoncentráció mérő eszközünk
  • Ha még sincs ilyen mérőnk, úgy kalkuláljunk, hogy 1 kg só hozzáadása 1 m3 vízhez, 0.1%-os sóoldatot jelent
  • Ne használjunk a sóval egyéb gyógyszereket, főleg formalint ne!
  • Mindig megfelelő, jódmentes sót használjunk. Az egyéb összetevői a sónak károsíthatják a halakat

 

Tavi só a Fekete Koi kínálatában!

 

Forrás: Koi Net – online koi magazin

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

Ajánlott cikkek