Ózonos szűrés a tóban

Az ózonos szűrés előnyei

Az ózonos szűrő rendszer egy nagyon erős és hatásos eszköz a koi tartók kezében. Kétségkívül az ózon az egyik legerősebb baktericid és vírusölő hatású anyag, amit ismerünk.

  • nagyon hatékonyan távolítja el a káros baktériumokat, vírusokat, sőt csökkenti a víz ammónia és nitrit szintjét is
  • sterilizálásra is használható
  • gazdaságos és nem szennyező
  • javítja a biológiai és a mechanikai szűrés hatékonyságát azáltal, hogy lebontja a maradvány fehérjéket, az ammóniát, a nitritet a vízben, miközben oxigénnel gazdagítja azt
  • csökkenti a víz oxigén igényét és növeli a redox potenciálját ( a víz képességét arra nézve, hogy bánjon el a patogénekkel )
  • el tudja távolítani a toxikus szennyeződéseket

A kois tavakban egy ózon generátor állítja elő az ózont a megfelelő mennyiségben. A létrejött ózon egy úgynevezett ózon reaktorba kerül, ahol is kapcsolatba kerül a vízzel. Amikor az ózon ( O3 ) kapcsolatba kerül a vízzel, azonnal elpusztítja a kórokozókat, algákat, majd visszaalakul oxigénné ( O2 ). Ez a folyamat teljesen zárt rendszerben működik, függetlenül a tótól.

                   Ózon reaktor

A fertőtlenített víz visszakerül a tóba, mind mondtuk korábban, oxigénnel dúsulva. Az ózonnak hála, a tóvíz kristály tiszta lesz egészen 180 cm mélységig, ami azt jelenti, hogy a fehér halak a tó alján is fehérnek, és nem sárgának, vagy barnásnak fognak látszani. Az ózon eltávolítja a víz sárgaságát és barnásságát okozó fehérjéket a vízből.

 Az ózon másik nagy előnye hogy csökkenti az elhullást a tavakban. Csökkenti a kereszt fertőzéseket, amiket az új halak betelepítése okozhat a tóba. Az ózon 3000-szer gyorsabban megöli a vírusokat és káros baktériumokat mint például a klór. A szerző feljegyezte hogy az ózonos kezelés évében 1 db! elhullása volt az 1000 tosaiból, míg korábban ez 40-50 db volt ( 4-5% ) volt.

Hogyan működik az ózon?

Az ózon természetes módon tisztítja a környezetünket. Az ózon gáz ( O3 ) hatása azonnali, az oxidáció után visszatér a stabil oxigén ( O2 ) állapotába, és nem hagy maga után semmiféle mellékterméket.

Hogyan mérhetjük az ózon hatását a tóvízben?

Egyrészt kristály tiszta lesz a vizünk, másrészt a red / ox potenciállal.  A normál tóvíz redox potenciálja 240 mv ( millivolt ) vagy kevesebb. A desztillált vízé 700 mv körüli. A legtöbb ózon szűrővel be lehet állítani a kívánatos redox potenciált, ami 350 és 380 mv körüli egy egészséges vízi környezetben.

Ha az ózon annyira erős vírusölő gáz, honnan tudhatom hogy a halaimat nem öli-e meg?

A válasz egyszerű: a halak soha nem kerülnek közvetlen kapcsolatba az ózonnal! Csak a víz, amit keresztül vezetünk az ózon reaktoron. Az egyetlen mellékterméke az ózonos kezelésnek a szabad oxigén atom, ami elősegíti az egysejtűek pusztulását. A halakra ez nem káros!

Használhatom az ózón gnerátort hagyományos szűrőkben?

Nem, nem ajánljuk. Az ózon szűrőknek speciális felépítése van, és a gyártó így tudas garantálni a hatékony és biztonságos működést.

Használhatom UV lámpával együtt?

Igen, viszont ha elkezdünk ózont használni, nem lesz szükségünk többé az UV-ra!

Sózhatom a tavamat ha ózont használok?

Abszolút, igen! Az ózonnak nincs hatása a sóra a vízben, sőt úgy vettük észre, hogy az ózonos szűrés sós vízzel még hatékonyabb.

A halak 180 cm mélyen úsznak

 

Ózon generátor a Fekete koi kínálatában:

ózon generátor

Forrás: https://www.koicarp.org.uk/koi_water_garden_ozoneuses.html

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás