Shusui


Doitsu és az Asagi keresztezése : a Shusui volt az egyik legelső Doitsu variánsú koi. A Shusui-nak nagyon szépen elrendezett, sötétkék pikkely-sor van a hátán, ami alatt ott van a nagyon szép, világoskék testszín. A fej ideális esetben világoskék, és piros folt van a hal fején, kétoldalt. A has világos narancssárga színű, vagy piros, mint az Asaginál, mint ahogy a mellúszók tövénél is.

Néhány alfajt itt is találunk:

Hi Shusui – ahol a piros szín feljön a hasi részről, egészen a hátat is fedve

Hana Shusui – hasonló a Hi Shusui-hoz, viszont az oldalvonal mentén, sötétkék, tükrös pikkelyek találhatóak

Ki  Shusui – nagyon ritka hal, sárga szín található rajta a piros helyett, a háti pikkelyek általában kékek

Pearl Shusui – nagyon ritka hal ez is, ezüst színűek a pikkelyei

 A Shusui az Asagi, Doitsu verziója. Minden kritériumában és karakterisztikájában Asagi, kivéve hogy nincs a hátán égszínkék hálóminta. Nagyon fontos, hogy ne legyen  semmiféle törés a tükör pikkelyek vonalában, amik a fej felé haladnak. Szintén fontos, hogy fej tiszta legyen. Nehéz a fekete foltok megjelenését  megakadályozni  a Shusui-ban, ha  kemény, illetve  magas pH-értékű  a víz. A Shusuit aminek majdnem befedi a hátát a piros szín az oldal vonal felett, Hi Shusui-nak hívják.  Azt a  Hi Shusui-t, amelynél a további kék tükör pikkelyekkel az oldal vonal mentén, ami elválasztja a felső pirosat a hastól, Hana Shusui-nak hívjuk.

A Doitsu típusú Asagi, világoskék színű pikkelyek a hal hátán, a gerinc vonal mellett, ezt hívják  Shusui-nak. Először a tükör ponty és az Asagi Sanshoku keresztezésével hozták létre. A mélykék háti pikkely-sor, ami  a gerinc vonalán végigfut ( a hátúszónál két sorban fut  ), teszi ezt a halat olyan széppé. Ha ezek a pikkelyek szürkék,  vagy épp feketék, az levon a hal értékéből.  Foltok a háton, ez szintén csökkenti a hal értékét. Mint alapvetően Asagi, a fejnek egyszínű fehérnek, vagy világoskéknek kell lennie. Az orr, a pofa, a mellúszók alapján, szükségszerűen kell hogy piros ( Hi ) legyen. Bár a piros ( Hi ) másodrendű kívánalom a Shusui esetében, a világos piros mindenképp elvárás. A Hi hajlamos tovább terjedni a hátról, de ez a legtöbb esetben nem kívánatos. A szépen  futó pikkelysor szintén alapkövetelmény. Ez amúgy a Shusui  bírálat egyik lényeges tényezője  is. Nagy pikkelyeket egyébként találhatunk a hát és has közötti részen is, bár ezek általában zavaróak az összhatás tekintetében. Néha ezek a pikkelyek a hal vállán egy csomóba gyűlve vannak jelen, ha ezek szimmetrikusak mindkét vállon, akkor megengedett a jelenlétük.

Néhány Shusui típus a sok közül : Hana Shusui ( virág ), Hi és Ki Shusui.

Hana Shusui –  piros színű mintával mindkét oldalon, a hát és az oldal vonal között.

Hi Shusui – a koi aminek a piros színe befedi szinte az egész hátat

Ki Shusui – ugyanaz mint a Hi Shusi csak sárgában. Az ő hátpikkelyei általában kékek. Néhány Ki Shusiunak feketék ezek a háti pikkelyei  és őket Ki Matsuba Doitsu-nak nevezzük. Még nagyon sok Shusui variáns létezik, egyike ezeknek a Hikarimono csoport tagjai a Kinsui és a Ginsui. Ezek a Shusui és az Ogon keresztezései.