Tavaszi haletetési tippek

Mikor kezdjük el tavasszal etetni a halakat?

«Tavaszi haletetési praktikák»

Ahogy a hőmérséklet elkezd emelkedni, a tél lassan elköszön, és beköszönt a tavasz. Télen a halak hibernált állapotban vannak a jég alatt – pontosabban téli álmot alszanak. Erről itt egy cikk. A téli álom állapotában a halak nem keresik és nem is igénylik a táplálékot. Ebben az állapotban a koik test funkciói lelassulnak,  ezzel együtt az emésztésük és az immunrendszerünk is. Az emésztést a természetes táplálkozási ösztön felügyeli, és amíg ez a funkció ki van kapcsolva, a halak nem igényelnek táplálékot. Ha télen mégis adnánk tápot a halaknak ( pl. átmenetileg felmelegszik az idő ), az általános tévhittel ellentétben nem rothad meg a beleikben a táplálék, hanem legrosszabb esetben is, emésztetlenül áthalad rajtuk, és a tavat szennyezi. Hasonlóan a téli etetéshez, meg kell határoznunk hogy tavasszal mikor kezdjük el etetni a halakat. Ezt alapvetően a vízhőmérséklet határozza meg, de ezzel párhuzamosan figyelnünk kell a halaink viselkedését is. Tehát a vízhőmérséklet figyelése egy jó támpont, de ha meg tudunk tanulni olvasni a halaink viselkedéséből, akkor miért ne tennénk. 

Mikor kezdjük el etetni a halainkat?

Sajnos erre nincs kőbevésett szabály, hogy mikor készek enni a halak, de a következő lista biztos segítséget nyújthat:

  • a halaink viselkedése 
  • a vízminőség 
  • a vízhőmérséklet 

Először is a vízhőmérséklet követése egész évben alapvető fontosságú. Ha például hideg van, hasznos tudnunk hogy mikor fejezzük be az etetést, éstavasszal mikor kezdjük el újra. Nyáron pedig szintén fontos tudni, mivel például az ammónia toxicitása a hőmérséklettel nő. Alapvetően az egy ököl szabály, hogy 10 C fokos hőmérséklet körül elkezdenek a halak feléledni a téli álmukból és ekkor már keresik a táplálékot. Ha viszont figyeljük a halak viselkedését is,  – nem csak a hőmérsékletet -, akkor észrevesszük hogy vannak halak amelyek előbb kezdenek el táplálkozni, és vannak amelyek később. 

A halak viselkedése

Ha a vízhőmérséklet nő, a következő lépés az legyen, hogy megfigyeljük hogy hogyan változik a halak viselkedése. Amikor a koi kezd kijönni a téli álom állapotából, a test funkciói is kezdenek elindulni, úgy mint az emésztés és az immunrendszer. Ezzel a növekvő test funkció aktivitással párhuzamosan a halak természetes ösztöneire hallgatva, elkezdik keresni az élelmet. Amikor a halak éhesek kezdenek lenni, elkezdenek körbe úszni a tavon, vagy a felszínen táplálék után kutatva. Ha ezt látjuk nagyon óvatosan elkezdhetjük a tavaszi táp etetését. Amikor a halak már aktívan esznek, lassan növelhetjük a mennyiséget. Ha netalán tán maradna táp a felszínen, csökkentsük a táp mennyiséget, a felesleget pedig hálóval távolítsuk el. 

Ne féljünk elkezdeni etetni a halakat!

A táp nem rothad bele a halak beleibe, hanem helyette, emésztetlenül vagy félig emésztett állapotaban átmegy a halakon, és a tavat szennyezi. Ezért fontos az év eleji etetés körültekintő elkezdése és figyelése. Már csak azért is, mivel a tó ökoszisztémája még csak éledőben van, biológiai szűrés gyakorlatilag alig van, vagy nincs is. A túletetés tehát nagyon gyorsan tud ammónia feldúsulást okozni a tóban. Tehát csak óvatosan!

Ha túl korán etetem a halaimat akkor betegek lesznek?

Itt szeretném azt a tévhitet eloszlatni, hogyha a halak télen esznek, akkor a táp a beleikben marad és megrothad. Ez nem igaz! Sajnos ez egy eléggé elterjedt tévhit, és ez sokszor késlelteti azokat a tavasokat is az etetés elkezdésétől, ahol egyébként a kondíciók rendben vannak. 

Tehát ez a mítosz hamis, és nincs rá semmilyen tudományos bizonyíték sem. Amikor a koi téli álmot alszik, nem eszik, és nem is érdekli a táplálék. Ha a halak télen mégis esznek keveset ( tápot vagy a tó aljáról felszedett táplálékot ), azt ha lassan is, de meg fogják emészteni. A test funkcióik nagyon le vannak lassulva, viszont működnek. Hasznos baktériumok élnek a halak beleiben is, csakúgy mint a miénkben. Ez lehetővé teszi, hogy a táplálék ha lassan is, de lebontódjon a halak beleiben. Egy szó mint száz, ne féljünk teszt gyanánt szórni nekik egy kis tápot, amint a melegebb idő beköszönt.

Melyek a legjobb tavaszi tápok?

A legtöbb koi tartó szeret búzacsírás tápot etetni tavasszal, számos hasznos előnye miatt. A buzacsirás táp könnyen emészthető, és gyorsan és jól felvehető szénhidrátokat, zsírokat tartalmaz, az energia szint és a zsírdepók feltöltése miatt. A vitamin tartalom szintén nagyon fontos a téli álom utáni állapotban. 

Ellentétben sok gyártóval szemben, elkezdhetünk adni a halaknak nagyon kis mennyiségben nyári tápot is, ami köztudottan magas fehérje tartalmú. 

Mint koi tartó ( az eredeti szerző! ), én személy szerint magas minőségű nyári tápot és búzacsirás tápot használok egész évben. Azt javaslom, hogy keverjük össze ezeket a tápokat. A nyár beköszöntével aztán elhagyhatjuk a búzacsírás tápot, ha akarjuk. 

Fontos, hogy mielőtt elkezdünk etetni bármit is, győződjünk meg róla, hogy a vízminőség rendben van. Az iszapot távolítsuk el, és a szűrő anyagokat takarítsuk ki, ha ősszel nem tettük volna meg. Végül pedig inditóbaktérium kultúrával inditsuk el a szűrést.


Haltápok a Fekete Koi webáruházban!

 

Forrás: www.pondinformer.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás