Tavaszi tóápolás

Ahogy az idő melegszik, a jég elolvad, a halak egyre aktívabbak, biztosak lehetünk benne, hogy a tavasz közeleg – de vajon fel van készítve tökéletesen a tavunk az új szezonra?

Nem meglepő módon, a tavaszi tótakarítást nagyban befolyásolja a téli tótakarítás / ápolás precízsége. Valójában a tó téliesítése az egyik legfontosabb aspektusa a tó tavaszi állapotának, amely biztosítja a halak és a vízi ökoszisztéma egészséges életét a tóban. Ha a halak egészségesen telelnek át, ha a tómeder iszaptól mentes, tiszta, nagyobb az esélyünk egy problémáktól mentes tavaszi kezdésre. Alapvetően, ha rendesen téliesítve van a tó, a tél folyamán csak a léktartásra kell figyelnünk, semmi másra.

Ha a téliesítés nem volt megfelelő ( nagy mennyiségű iszap maradt a tóban, sok levél hullott a vízbe, stb ) akkor a víz melegedésével különféle gondokkal szembesülhetünk. Alacsony oxigén szint, betegeskedő halak ( külső/ belső paraziták ), az anaerob baktériumok térnyerése, „fekete-víz” a tóban.  Szerencsére vannak lépések amellyel visszaállítható a tóvíz egészsége. Legyen itt pár tanács erre vonatkozóan:

 

Mikor és hogyan takarítsuk ki a tavat?

Ahogy azt már korábban említettem, a tavaszi tótakarítás gyakorlatilag már ősszel elkezdődik, amikor téliesítjük a tavat. Tavasszal az egyik nagyon fontos szabály, az az, hogy addig ne bolygassuk a tavat, amíg jég van rajta. Ne próbáljuk meg kézzel eltávolítani a jeget, illetve ne próbáljuk meg különféle eszközökkel meggyorsítani az olvadás folyamatát. Ha jég van a tóban, az azt jelenti, hogy a tó még „téli üzemmódban” van, tehát még picit várnunk kell a felmelegedésre. Bár minden tótulajdonos másképp gondolkodik, de van két pont amit igazán ajánlunk betartani ha közeleg a tél vége:

 

  1. Van még jég a tavon? Ha igen, várjuk meg amíg magától elolvad és csak utána kezdjünk a takarításhoz.
  2. A vízhőmérséklet 10 C fok alatt van? Ha igen, várjuk meg amíg a hőmérséklet picit emelkedik és a halak aktívabbak lesznek és elkezdenek enni. Ezt tóhőmérővel ellenőrizhetjük.

 

Ha a jég elolvad, a hőmérséklet ( a vízé! ) tartósan 10 C fok fölé emelkedik, lassan a halak aktivitása is nő, ekkor elkezdhetjük a tavaszi tótakarítást elvégezni. Ezen a ponton újraindíthatjuk a tavi felszereléseinket ( szűrők, szivattyúk, vízesések ) eltávolíthatjuk a léktartó eszközöket, az esetleg lerakódott iszapot és belehullott leveleket. Erre a munkára nagyon jó megoldás lehet a különféle tóporszívók használata. Most már hasznos baktérium kultúrákat is tehetünk a szűrőkbe, ezekkel elősegítjük a biológiai szűrés beindulását és hatékony működését. Lassan, ahogy nő a hőmérséklet, elkezdhetjük a halakat etetni alacsony fehérje tartalmú tápokkal , 2-3 naponta 1x. Ahogy nő a hőmérséklet, az etetések száma is nőhet és a táp fehérje tartalma is.

 

Tótakarítás a tó teljes leengedésével

A kerti tavak tavaszi takarításakor figyelembe kell venni az ősszel és télen (falevelek, víznövények, egyéb szerves anyagok) bomlásából keletkezett iszapos ürüléket, valamin a tó vízének nagyobb mértékű elszíneződését. Ezért olyan jellegű takarításba kell kezdenünk, ami legkedvezőbb feltételeket teremti meg a kerti tónak, valamint a benne levő élőlényeknek.

Nagyobb iszapolódásnál érdemes leüríteni a tavat és teljes takarítást végezni.

Kisebb elszíneződés vagy szennyeződés esetén csak részletes vízcsere javasolt, ami a tó 1/3 vagy akár a fele is lehet. Nagyon nagy segítség lehet a tóporszívók használata, hiszen kiválóan alkalmasak az üledék eltávolításában.

 

Teljes tótakarításnál a következőkre kell figyelnünk

– Biztosítsunk egy olyan kádat, amiben nem lesznek a halak túlzsúfolva, biztosítani kell nekik légkompresszor segítségével oxigént a kád vízébe, és készüljünk fel arra is, ha esetleg több napon keresztül történik a takarítás vagy karbantartás esetleg bővítés, akkor érdemes egy szűrőt is elindítani a kádban.

– A kádat félig a tó vízével majd a másik felét a feltöltésre szánt vízből töltsük.

– Ne rakjuk ki napos helyre a kádat (mert a hosszabb ideig tartó takarítás során a kádban lévő víz hőmérséklete jobban megemelkedhet, mint az új tóba szánt vízé ).

– Mindig fedjük le a kádat, pl raschel zsákkal vagy valamilyen hálóval, mert ilyenkor a halak stresszes állapotban vannak és ugrálni kezdenek, valamint könnyebb célpontok a macskák számára is.

– A kádba helyezés során figyeljünk rá, hogy minél kevesebbet „törjük” a halainkat, ne okozzunk nekik sérüléseket. Érdemes kisebb víznél kezdeni a hálózást, de azt se várjuk meg, hogy a víz olyan mértékig lemenjen, hogy már csak az iszapos vízben rekedjenek, mert ilyenkor már a felkeveredett üledékek és gázok károsíthatják a halak kopoltyúját.

– A halak visszahelyezése is épp olyan gondos figyelmet igényel, mint a kifogásuk. Ilyenkor nagyon fontos hogy az újonnan feltöltött kerti tó vizébe nem szabad azonnal belerakni a kihelyezett kádból a halakat. Csap víz feltöltése esetén érdemes Ph regulátort használni, ami elősegíti a legmegfelelőbb Ph értéket beállítani a kerti tó vízében. Mielőtt kivennénk a halakat a kádból, rakjunk a vízbe már előre feloldott tavi sót, aminek az aránya 1kg/m3 legyen, és ebben öt-tíz percig hagyjuk őket. Majd ezután eresszünk rájuk ugyanolyan hőmérsékletű vizet, amit a kerti tóba engedtünk. Ezt kb 5-10 percen keresztül tegyük a kád méretétől függően, vagy legalább addig, amíg a kád vizének fele le nem cserélődik. Ezzel a folyamattal próbáljuk hozzászoktatni a halakat az új víz hőmérsékletéhez.

Nagyon fontos!

Soha se rakjuk vissza a halainkat azonnal a frissen feltöltött tó vízbe, mert akár olyan kárt is okozhatunk ezzel nekik, amitől megfázhatnak, károsodhat a kopoltyújuk és akár el is pusztulhatnak. Ez a tok és keszegfélékre különösen vonatkozik!

 

Tavasszal felhasználható hasznos termékek (teljes és fél víz cserénél)

Halaink fertőtlenítésére Aquamor multi vagy Fmc használata.

A tó vízének beállítására:

– Használhatunk különféle víz-teszteket

Ph regulátort

– Szűrőbe filter startert

– Osaga Bio starter a tó vízének biológiai beindításához – Osaga biológiai vízbeállító – Osaga iszap gátló – Alga gátló szert (ha nincsen uv-c lámpa) ezek az alga gátlók akkor tudnak megfelelő védelmet biztosítani a túlzott algásodás ellen ha már akkor használjuk amikor még nem szaporodott el az alga nagy mennyiségben.

– UVC lámpa esetén érdemes ellenőrizni az uv-c izzót és évente cserélni.

– Fonalas algák ellen ( csak ha már a tó vize meghaladja a 6-8 fokot )  osaga fonalas alga irtó,vagy a bio-algex fonalas alga irtó.

Vízi növényeknek: bio booster és növényi tápsót valamint tavi földet és megfelelő növénykosarakat.

Halak etetése: magasabb beltartalmú táppalvitaminos-gyógyszeres táppal.

Az etetés kisebb mennyiséggel kezdjük, és fokozatosan növeljük.

   

Összegzésképpen még egyszer a tennivalók:

  • Jégmentesítő eltávolítása ( ha volt a tavon )
  • Szivattyúk, szkimmer, UV-C lámpa átvizsgálása, elindítása ( izzó csere! ) ha kell javítása, cseréje
  • A halak etetésének elkezdése 10 C fok körüli víz(!) hőmérsékletnél wheat germ táppal
  • 15 C fok körül a tó kitisztítása ( teljesen vagy részlegesen )
  • Halak közeli megfigyelése a telelés után, betegségek után kutatva
  • A halak és a tó lekezelése külső és belső paraziták ellen
  • Hasznos baktérium kultúrák és iszapfalók telepítése a tóba

Ha valamilyen, a tavaszi tóápolással kapcsolatos kérdésetek van, keressetek bennünket a következő e-mailen.

info@fekete-koi.com

Fordította és összeállította Fekete Róbert és Gulyás Tamás