Téli halelhullás

Téli halelhullás

Télen a víz lehűl és a jég/hó miatt ez a periódus akár hosszabb is lehet. Ebben az időszakban megnőhet a halelhullások száma.

A téli halelhullást a legtöbbször az oxigén hiánya okozza. A víz alatti növényzet és az algák oxigént termelnek a tóban a fotoszintézis által. Télen a jég és a hó miatt ez az oxigén termelés csökken a kevesebb fény miatt. A kicsi és sekély tavakban az elérhető oxigént a halak és a vízben lévő baktériumok gyorsan elfogyasztják éjszaka. Amikor az oxigén szint csökken, a kevésbé toleráns halak elkezdenek „fulladozni”.

Minél nagyobb és mélyebb a tó, annál kevésbé alakul ki a téli halelhullás. A tó alján lévő iszap mennyisége is kritikus kérdés. Ha a tó meder levelekkel és elhalt növényi részekkel van teli, nagyobb az esély az elhullásra, mivel metán keletkezhet a bomlás során, ami mérgező a halak számára!

A halak megfelelő száma a tóban, szintén befolyásolja az elérhető oxigén mennyiségét.  Még ha a halak nem is táplálkoznak télen, azért szükségük van kevés oxigénre. Minél több hal van a tóban, annál több oxigénre van szükségük.

A hirtelen hőmérséklet változások, le és fel, szintén stresszt okozhatnak a halaknak és hősokkot, és akár elhullást is okozhatnak az erre érzékeny halaknak.

Mit tehetünk ellene?

  • Elsősorban, folyamatosan levegőztetni kell a tavat a tél folyamán is, és folyamatosan biztosítani kell léket a jeges tavon. Ha jeges és havas is a tó felszín, biztosítsunk minimum 30% tiszta felületet a jégen, amin átjuthat a fény.
  • Ősz folyamán távolítsunk el minden iszapot és vízbe hulló falevelet, elhalt növényeket a tóból.
  • A hidegek beállta előtt juttassunk be minél több hasznos baktérium kultúrát a tóba, az egészséges víz érdekében. Tegyünk iszapfaló baktériumokat is a tóba, az iszap káros mértékű felszaporodása ellen.
  • Telepítsünk megfelelő mennyiségű és minőségű vízi növényeket ( víz alatti, vízen lebegő és vízparti ) a tóba, az egészséges tavi ökoszisztéma és oxigéntermelés érdekében.
  • Állítsuk be a tó méretéhez megfelelő hal létszámot. Kerüljük a túltelepítést!
  • Fedjük le a tavat a belehulló falevelek, és egyéb hulladékok ellen.
  • Végezzük el rendesen az őszi tó karbantartást.
  • Ne tegyünk új halat a tóba a téli szezon kezdete előtt.
  • Végezzünk 2-3x, 10% vízcserét a tél folyamán is, ez felfrissíti a vizet és csökkenti a káros toxinok mennyiségét is.
  • Végezzünk ősszel parazita gyérítést a megfelelő szerekkel, így a tél folyamán és kora tavasszal kevesebb parazita fogja gyötörni a halainkat.

Amit ne tegyünk: ne használjunk gyógyszereket 10 C fok alatt, mert károsak vagy akár veszélyesek vagy halálosak is lehetnek a halakra nézve! A gyógyszereket a használati utasításukban szereplő hőmérséklettől és módon kezdve használjuk!

Hogyha esetleg piros vagy fehér foltokat látunk a halakon, az a jéghideg vízben sokszor normális jelenség, el fog múlni. A víz melegedésével ( 15 fok fölött! ) figyeljük tovább ezeket a halakat, és ha kell, a későbbiekben kezeljük őket a megfelelő gyógyszerrel.

FONTOS!

! TÉLEN NEM GYÓGYSZEREZZÜK A TAVAT !

A cikkben előforduló termékek, termék csoportok linkjei:

 

Forrás: Winterkill in Ponds (psu.edu)

Irta és szerkesztette Gulyás Tamás