Tippek fürdőtavak építéséhez és üzemeltetéséhez

Posted on 2019.02.26.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 21. 175947

Először is el kell döntenünk, hogy csak egy kemikáliáktól mentes természetes tavat szeretnénk építeni, vagy egy fürdő tavat.

Ha sok növényt szeretnénk, szabad úszkálást a természetben, kevés tó technikát, és tószerű kinézetet, akkor számunkra a fürdő tó a megfelelő választás. Ez utánozza legjobban a vad vízi úszást, viszont elég bonyolult a tó struktúrája, és speciális tervezést igényel a megépítése, például a növényekkel beültetett regenerációs zónának az kiépítése.

 Néhány tipp a megvalósításhoz

  • Legyen a tónak egyszerű a dizájnja.

Néha igaz a mondás: a kevesebb több. Miközben a sekély víz, a természetes kőfalak és vízesések jól néznek ki egy fürdő tóban, ezek mind-mind növelik a tó költségeit és bonyolulttá teszik a tó kivitelezését.

  • Lehetőleg legyen sima és egyenes a tómeder alja.

A sima, egyenes felületű medence, egyszerűbb ásást igényel, a falai merőlegesek, amit szintén könnyebb kialakítani és sokkal könnyebb is takarítani.

  • Az egyszerű doboz-forma a legjobb.

A legtöbb úszómedence is doboz-formájú. Ezeket viszonylag olcsó megépíteni. Egyes tófólia kereskedő cégek helyben is meghegesztik neked a fóliát, ami nagyon költséghatékony módszer, mivel nagyon minimális a veszteség. A megásott gödörbe tehetünk előre gyártott medencét is.

  • Kerüljük a túl sok csövet, szerelvényt a tóban.

A bemeneti és kimeneti csöveket is lehetőleg ugyanott vezessük ki és be. Próbáljuk ezeket elrejteni, mert elég csúnyán elrontják a tó természetes megjelenését.

  • Ne legyen túl mély.

Míg a normál úszómedencékben fontos a megfelelő mélység a stabil úszáshoz, addig a fürdő tavunk lehet „bármilyen” mélységű.

 A maximum 180 cm-es mélység megfelelő lehet. A 200 cm vagy mélyebb oldalfalak nagyon komoly megerősítést igényelnek az építés során.

Ha nem fontos a nagy merülési mélység, a 150 cm-es tómélység komfortosnak tűnik. Ezt a mélységet könnyű tisztán tartani, az oldalfalak megerősítése még viszonylag egyszerűen és olcsón megúszható. Ne habozzunk egy statikus segítségét kérni, ha kétségeink támadnának pl a tartó falak és a medence padlózatának találkozásánál. Itt keletkeznek a legnagyobb erők, ezt a részt mindenképp erősítsük meg beton-acéllal. Néhányan megfontolják szigetelt falelemek használatát a víz kihűlésének minimalizálására.

  • Ne ragadjunk le a beton vagy előre gyártott fal elemek használatánál

Egy stabil betonos aljzatra készíthetünk homokzsákokból vagy kövekből vagy akár kemény fából is oldalfalakat. De legyünk óvatosak, mivel jó szemre és kézügyességre lesz szükség ennek a pontos kivitelezéséhez. A nem elég körültekintő munka, gyakran csúnya kinézetet kölcsönöz a tónak, sőt előrevetítheti a bontás szükségességét is.

  • Használjunk kutat vagy fúrt kutat a tó feltöltésre

Használjunk kutat vagy fúrt kút vizet a tó feltöltéséhez, ha vagyunk olyan szerencsések hogy van ilyenünk. A kutak vize gyakran igényel kémiai beavatkozást mielőtt használatba venné ka tavat. Teszteljük le a vizünket. Összegyűjtött esővízzel is feltölthetjük a tavunkat.

  • Használjunk fekete fóliát a tó kibéleléséhez

fekete tófólia olcsó és nagy passzív hő nyereséget eredményez, ha süti a nap, így a tó fűtése akár el is maradhat.

  • Mindig legyen egy lecsapolási tervünk

Dolgozzuk ki hogy hogyan tudjuk veszély esetén elvezetni a vizet a tóból. Soha ne legyen a tó a kert legmélyebb pontján. Biztosítsunk a tó körül egy jó vízelvezető csatornát vagy csatornákat.

  • Hogyan marad tiszta a víz a tóban?

A fürdőtavakhoz jó esetben nem használnak semmiféle aktív szűrő technikát a tulajdonosok. Az összes munkát a növények végzik el.  A jó fürdőtó két kiegyenlített részből áll: fele rész növénnyel beültetett, fele rész pedig az úszó terület. A növények megállítják az algák szaporodását azáltal, hogy felveszik előlük a nitrogén és foszfor vegyületeket. Így tóvíz tiszta és egészséges marad.

  • Fürdő tavunk hosszú távon olcsóbb lesz mint egy hagyományos medence

Bár az építési költségei picit magasabbak lehetnek mint egy hagyományos medencének, nagy mennyiségű fenntartási költséget spórolunk meg vele az évek folyamán. Nincs szűrőrendszer, nincsenek kemikáliák, nincs állandó vízcsere!

  • A fürdőtó biológiai szűrése

A fürdő rész és a növényesített rész, mint korábban mondtuk, 50:50% arányú. Ez a két rész fallal el van választva egymástól. A növény-zóna fala viszont 10-15 cm-rel lejjebb van mint az aktuális vízszint, ezért a víz folyamatosan tud cirkulálni a fürdő rész és a regenerációs zóna között. A tóban van egy központi szkimmer a tó egyik oldalán, ami összegyűjti a vizet egy szivattyú segítségével, és áramoltatja a vizet az úszó rész és a növényesített rész között. A vízi növények folyamatosan elfogyasztják az algák elől az ásványi anyagokat ( nitrogén és foszfor vegyületek ), így az algák éheznek, majd elpusztulnak. A kövek pedig úgynevezett „baktérium házak”, amiken sok milliárd hasznos baktérium végzi a nitrogén vegyületek elbontását.  

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 21. 172641
A növény-zóna egy lehetséges megoldása
Gondolatok a fürdőtóról

Egy fürdőtó, vagy ahogy néhányan nevezik, organikus medence, az egyik legvarázslatosabb építménye lehet a kertünknek. Gyönyörű hely megfigyelni a folyamatosan változó természetet, ahogyan az évszakok átmennek egymásba, úgy a tó is változik. Az állat sereglet, ami a tóban él, folyamatos és vég nélküli látnivaló az egész családnak. Elég megemlíteni a madarakat, amelyek reggel és este is meglátogatják a tavat, isznak, fürödnek benne. Szitakötők járőröznek a víz felett. Amint az est leszáll, denevér szárnyakat tükröz vissza a víztükör. Helyi flóra és fauna jön létre, ami virágzik és utat tör magának a természetben.

Az algákra visszatérve: ha elegendő mennyiségű és fajta-összetételű növény van a tóban, akkor ezek sikeresen versenyeznek a tápanyagokért a tóban, ennek az eredménye tiszta víz lesz. A növények mellett milliárdnyi mikroorganizmus él a tóban, többek között a daphnia ( vízibolha ). A vízibolhák nagy szerepet kapnak a víz tisztításában, mivel algát esznek. Ezért nincsenek halak a fürdőtóban: megennék a vízibolhákat!

Azt tudni kell hogy az algák soha nem fognak teljesen eltűnni a tóból, mivel részei az ökoszisztémának. Egy jól működő fürdőtóban azonban alig látható a jelenlétük.

Mint korábban említettem, a fürdőtónak fele-fele arányban kell fürdő részből és növényesített részből állnia. A tónak a mély fürdő részét, körülveszi a széleken a sekélyebb regenerációs zóna. A víznek folyamatosan áramolnia kell a tóban. Ha a tó elég nagy, akkor a természetes keringési áramlatokra és a felszíni szélmozgásokra is támaszkodhat a víz szűrése érdekében a tó. Természetesen, általában szivattyú is segíti a megfelelő vízmozgást a fürdő és a növényes rész között. A fürdőtónak megvan az a nagy előnye a hagyományos medencével szemben, hogy a vizet gyakorlatilag soha nem kell leengedni, kicserélni, mivel a tó saját ökológiai rendszere elvégzi a szükséges bio-kémiai folyamatokat.

Regeneration area

 Sematikus ábra a fürdő tó biológiai szűréséről

Teljes képernyő rögzítése 2018. 11. 21. 184627

Fürdőtó felülről. A medence körül látható a maximum 60 cm mély tavirózsás tórész ( lily pond ), és kijjebb a maximum 15 cm-es sekély mocsár zóna ( shallow aquatic planting ), szintén növényekkel. Ez a két terület végzi a tó biológiai szűrését: a növények és a kavicsokon élő baktériumok.

Fordította és szerkesztette: Gulyás Tamás