Tófóliák

A kerti tó építésének, legfontosabb alkotóeleme és alapja a kiváló minőségű tófólia. 

A megfelelő tómeder kialakítása után, jön a tófólia.

Ezek a fóliák ellenállnak az UV fénynek és a gyökérnövekedésnek, illetve kifejezetten jól viselik a tartós hideget, miközben megtartják fix méretüket.
Két féle alapanyagú tófóliát különböztetünk meg egymástól: ezek a PVC tófólia és EPDM gumifóliák. Ezek 0,5 mm-1,02 mm vastagságú fóliák, amelyek változó szélességben kerülnek forgalomba.

Általában kétféle tófólia elérhető a piacon, Ezek a PVC és az EPDM fóliák. Mindkét fajta fólia kiegészítő tartozéka a geotextil kell hogy legyen.

 

Lássuk is őket!

 

PVC TÓFÓLIÁK

Jellemzően az olcsóbb árkategóriába tartoznak, többféle vastagságban, és szélességben kaphatóak (0,5-1 mm). Köves, kavicsos, tóépítés céljára megfelelőek.
A PVC fólia nem nyúlós anyag, ezért főleg hidegben merevvé válhat. Élettartamát az eltelt idő és az időjárás viszontagságai (főleg a hideg) hátrányosan befolyásolják. A tó karbantartásakor, tisztításakor nagyobb figyelemmel kell eljárni, mivel sérülékenyebb, mint az EPDM fólia.
A fólia anyagösszetétele miatt a javítása nehézkesen kivitelezhető. A ház körül élő állatok (kutya, macska, vakond) fogai, körmei könnyen kárt tehetnek benne.

Az anyagminőség változása miatt a bővítés és a javítás nehezebben kivitelezhető.
A mederkialakításnál és tisztításnál több figyelmet követel, mivel a tófólia kevésbé nyúlik és hideg időben rideggé, sérülékennyé válik.
A PVC tófólia két legnagyobb ellensége a hideg és az idő múlása.

A fólia leterítéséhez napsütéses, lehetőleg 15C feletti hőmérsékletű napot válasszunk, így a tófólia kellően lágy, könnyen kezelhető lesz.

 

FIRESTONE EPDM TÓFÓLIA

Többféle szélességben kapható, 1,02 mm vastagságú fólia.
A PVC fóliánál drágább, viszont az ár tükrözi a lényegesen jobb minőséget.
Az általunk is használt Firestone gumi tófóliák akár földes, kavicsos, köves tómedrekhez is jól használhatók.

Előnyös tulajdonságai a következők:

– anyaga fagy- és UV álló
– nyúlékony, rugalmas, hajlékony
– a hő tágulást jól tűri
– bővíthető, javítható
– ragasztható akár beton felülethez is
– függőleges felületen is alkalmazható
– a hideg nem befolyásolja a felhasználhatóságát
– az EPDM tófólia az egyetlen, amely hideg-vulkanizálással toldható
– több vastagságban és minőségben kapható
– egy jó minőségű és kellő vastagságú fólia teljes mértékben lépés és gyökérálló, a mederkialakítás    lehet sziklás is.
– a  gumi tófóliával akár fagypont alatt is lehet dolgozni, az anyagminőség nem hőmérsékletfüggő
– a garantált élettartama minimum 20 év és a teljes idő alatt vulkanizálással javítható, bővíthető
– a gumi tófólia különösen érzékeny olajszármazékokra, a velük való érintkezést el kell kerülni

A tófóliák közül a gumifólia a legdrágább, de minőségben és tartósságban a legjobb választás. Egyszer kell beépíteni és a tartóssága hosszú évekre garantált. Tartósságuk miatt nehezen sérülnek, de ha még is szakadás vagy lyuk keletkezik rajtuk könnyen javíthatóak.

GEOTEXTILIÁK PVC ÉS EPDM FÓLIÁK ALÁ

A geotextil vagy geotextília egy olyan filcszerű anyagból készült textilanyag, amely remekül felhasználható kerti tó építés során! Számos előnnyel rendelkezik, melyekkel megkönnyíti a kertépítési folyamatokat az Ön számára. Alapvető funkciói közé tartozik a fizikai sérülések elleni védelem, a hőszigetelés, és a gyomelnyomás. Használatával megakadályozhatja a különböző anyag összetételű talajrétegek keveredését, kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén, télen a fagy ellen is véd. 

 

PVC, EPDM fólia ragasztók, ragasztó csíkok, tószegélyek

A fólia néha javításra szorul az élettartama alatt. Ehhez elérhetőek professzionális fóliaragasztók, ragasztó csíkok ( PVC és EPDM ) a Feket Koi webáruházban.  

 

A Fekete Koi webáruházban elérhető mindenféle tófólia, geotextil, és ragasztó anyag, amire egy kerti tó építéshez szüksége lehet!

 

PVC tófólia

EPDM gumifólia

Geotextília

Fólia ragasztók, ragasztó csíkok, tóperemek

 

Összeállította Gulyás Tamás

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*