Tófóliák

A kerti tó építésének, legfontosabb alkotóeleme és alapja a kiváló minőségű tófólia. 

A megfelelő tómeder kialakítása után, jön a tófólia.

Ezek a fóliák ellenállnak az UV fénynek és a gyökérnövekedésnek, illetve kifejezetten jól viselik a tartós hideget, miközben megtartják fix méretüket.
Két féle alapanyagú tófóliát különböztetünk meg egymástól: ezek a PVC tófólia és EPDM gumifóliák. Ezek 0,5 mm-1,02 mm vastagságú fóliák, amelyek változó szélességben kerülnek forgalomba.

Általában kétféle tófólia elérhető a piacon, Ezek a PVC és az EPDM fóliák. Mindkét fajta fólia kiegészítő tartozéka a geotextil kell hogy legyen.

 

Lássuk is őket!

 

PVC TÓFÓLIÁK

Jellemzően az olcsóbb árkategóriába tartoznak, többféle vastagságban, és szélességben kaphatóak (0,5-1 mm). Köves, kavicsos, tóépítés céljára megfelelőek.
A PVC fólia nem nyúlós anyag, ezért főleg hidegben merevvé válhat. Élettartamát az eltelt idő és az időjárás viszontagságai (főleg a hideg) hátrányosan befolyásolják. A tó karbantartásakor, tisztításakor nagyobb figyelemmel kell eljárni, mivel sérülékenyebb, mint az EPDM fólia.
A fólia anyagösszetétele miatt a javítása nehézkesen kivitelezhető. A ház körül élő állatok (kutya, macska, vakond) fogai, körmei könnyen kárt tehetnek benne.

Az anyagminőség változása miatt a bővítés és a javítás nehezebben kivitelezhető.
A mederkialakításnál és tisztításnál több figyelmet követel, mivel a tófólia kevésbé nyúlik és hideg időben rideggé, sérülékennyé válik.
A PVC tófólia két legnagyobb ellensége a hideg és az idő múlása.

A fólia leterítéséhez napsütéses, lehetőleg 15C feletti hőmérsékletű napot válasszunk, így a tófólia kellően lágy, könnyen kezelhető lesz.

 

FIRESTONE EPDM TÓFÓLIA

Többféle szélességben kapható, 1,02 mm vastagságú fólia.
A PVC fóliánál drágább, viszont az ár tükrözi a lényegesen jobb minőséget.
Az általunk is használt Firestone gumi tófóliák akár földes, kavicsos, köves tómedrekhez is jól használhatók.

Előnyös tulajdonságai a következők:

– anyaga fagy- és UV álló
– nyúlékony, rugalmas, hajlékony
– a hő tágulást jól tűri
– bővíthető, javítható
– ragasztható akár beton felülethez is
– függőleges felületen is alkalmazható
– a hideg nem befolyásolja a felhasználhatóságát
– az EPDM tófólia az egyetlen, amely hideg-vulkanizálással toldható
– több vastagságban és minőségben kapható
– egy jó minőségű és kellő vastagságú fólia teljes mértékben lépés és gyökérálló, a mederkialakítás    lehet sziklás is.
– a  gumi tófóliával akár fagypont alatt is lehet dolgozni, az anyagminőség nem hőmérsékletfüggő
– a garantált élettartama minimum 20 év és a teljes idő alatt vulkanizálással javítható, bővíthető
– a gumi tófólia különösen érzékeny olajszármazékokra, a velük való érintkezést el kell kerülni

A tófóliák közül a gumifólia a legdrágább, de minőségben és tartósságban a legjobb választás. Egyszer kell beépíteni és a tartóssága hosszú évekre garantált. Tartósságuk miatt nehezen sérülnek, de ha még is szakadás vagy lyuk keletkezik rajtuk könnyen javíthatóak.

GEOTEXTILIÁK PVC ÉS EPDM FÓLIÁK ALÁ

A geotextil vagy geotextília egy olyan filcszerű anyagból készült textilanyag, amely remekül felhasználható kerti tó építés során! Számos előnnyel rendelkezik, melyekkel megkönnyíti a kertépítési folyamatokat az Ön számára. Alapvető funkciói közé tartozik a fizikai sérülések elleni védelem, a hőszigetelés, és a gyomelnyomás. Használatával megakadályozhatja a különböző anyag összetételű talajrétegek keveredését, kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén, télen a fagy ellen is véd. 

 

PVC, EPDM fólia ragasztók, ragasztó csíkok, tószegélyek

A fólia néha javításra szorul az élettartama alatt. Ehhez elérhetőek professzionális fóliaragasztók, ragasztó csíkok ( PVC és EPDM ) a Feket Koi webáruházban.  

 

A Fekete Koi webáruházban elérhető mindenféle tófólia, geotextil, és ragasztó anyag, amire egy kerti tó építéshez szüksége lehet!

 

PVC tófólia

EPDM gumifólia

Geotextília

Fólia ragasztók, ragasztó csíkok, tóperemek

 

Összeállította Gulyás Tamás