Tókezelés ásványi anyagokkal

 

  • Zeolit

 

 

Több mint 200-féle zeolit létezik a földön. Mikro-porózus szerkezetűek, ami azt jelenti, hogy számtalan kis apró lyuk van a felszínükön, amelyekkel különböző molekulákat tudnak „fogva tartani”.

A tavi használatra alkalmas zeolitban, ezekben a piciny lyukakban nátrium ( Na ) „parkol”. Ha ezt a zeolitot ammóniát tartalmazó vízbe merítjük, a nátrium helyét az ammónia fogja átvenni. Ez azt jelenti hogy az ammónia eltűnik a vízből, és nátriummal cserélődik ki, ami veszélytelen a halakra nézve. Fontos tudni, hogy a zeolit adszorpciós ( nátrium > ammónia csere ) képessége véges. Ha az összes nátrium kicserélődött ammóniára, a zeolit telítődik és nem tud több ammóniát eltávolítani a vízből.

A zeolitot erős só-oldattal ( NaCl ) pár óra alatt regenerálni lehet. A só-oldat erőssége nem nagyon fontos, a szokásos adagja 20 gramm / liter megfelelő. Ez az oldat egy éjszaka alatt regenerálja a zeolitot.

Egyébként nem ajánljuk a zeolit folyamatos használatát a tóban, mivel az a Nitrosomonas baktériumok (  hasznos nitrifikáló baktérium ) tápanyaga, és fontos hogy az ammónia szintje sohasem legyen 0 a tóban. Természetesen olyan alacsonynak kell lennie, amelyet egy átlagos teszt nem mutat ki. Amikor a tesztek azt mutatják, hogy az ammónia szint 0, az nem jelenti azt hogy nincs ammónia a tóban!

Fontos, hogy a zeolitot ne tegyük a biológiai szűrőnk ELÉ, mivel akkor a nitrifikáló baktériumok éhezni fognak, majd elpusztulnak, és nem lesz biológiai szűrésünk!

A zeolit szokásos adagolása: 0,8-1,0 kg / 1000 l tóvíz.

 

 

  • Aktív szén

Az aktív szén egy kémiai szűrő anyag. A ‘kémiai’ elnevezés azt jelenti, hogy azokat a káros anyagokat, amelyeket a biológiai vagy mechanikai szűrés nem tudja eltávolítani, az aktív szén kémiailag megköti, és eltávolítja. Az aktív szénnek mikro porózus a felszíne ezért hatalmas a felülete. Megvan az a fantasztikus képessége, hogy szilárd, folyékony és légnemű szennyező anyagokat is meg tud kötni.

Melyek ezek az anyagok?

Először is, az aktív szén eltávolítja a rovarölő szereket a vízből. Ha a szomszéd permetezi a fáit, vagy a rózsáit, véletlenül is átszállhat a permet a tavunkba. A rovarölő szerek megölhetik a koikat! Vagy például ha légi permetezést végeznek a szúnyogok ellen, az is megölheti a halainkat. Az aktív szén használatával legalább tehetünk valamit ezen mérgezések ellen.

Hirtelen mérgezés esetén 1,5 kg aktív szenet kell 5000 liter tóvízbe tenni. Általános használatra pedig 0.5 kg aktív szén kell  5000 liter tóvízhez!

A második ok, amiért érdemes aktív szenet használni a tóban, az a koik növekedésének elősegítése. Az aktív szén eltávolítja a tóból azokat a  feromonokat ( hormonok ) amelyek gátolják a koik növekedését.

A harmadik ok : az aktív szén eltávolítja a víz sárgás színét okozó anyagokat a tóból.  Hatékonyan távolítja el a levelek bomlásából származó tannint és a halak ürüléke által besárgult vizet kitisztítja.

A negyedik ok : eltávolítja a tóból a habos szennyeződéseket.

Az aktív szén szintén eltávolítja a vízből a klórt és az esetleges szagokat, illatokat.

Ezeket a problémákat máshogy is meg lehet oldani ( aktív szén alkalmazása nélkül is ) de néhány szituációban, az aktív szén jobb megoldás mint például egy teljes vízcsere.

Ha aktív szenet használunk, mindenképp távolítsuk el azt a vízből, mielőtt gyógyszeresen kezeljük a halainkat, mivel az aktív szén megköti a gyógyszer molekulákat is!

Az aktív szenet mindenképp mozgó vízbe (szűrő befolyás a tóban, vagy a szűrő belseje ) kell tenni, mert ez növeli a hatékonyságát!

Sokan előmossák az aktív szenet, mondván koszos. Én nem teszem, mivel az átmeneti feketeséget a szűrőrendszer nagyon gyorsan megszünteti.

Az aktív szenet pár hetente, de havonta mindenképpen cseréljük ki, mivel a szűrés alkalmával megtelnek a pórusai, és már nem képes ellátni többé a feladatát.

Mit nem tud megkötni az aktív szén?

Ammónia, nitrit, nitrát, algák

 

 

  • Lávakő

Az egyik legalkalmasabb anyag biológiai szűrők építéséhez. Üreges lyukacsos szerkezete több milliárd baktériumnak ad életteret, amelyek elvégzik a biológiai szűrés folyamatát. A lávakövek között megülepedő anyagokat a baktériumok sikeresen lebontják (feldolgozzák). Egy darab kavics és egy lávakő között a lényeges különbség a szerkezete, hiszen a kavics sima felületéhez képest a lávakő lyukacsos felülete lényegesen több baktérium megtelepedését segíti. A lávakövet használhatjuk akváriumi talajon, külső szűrőkben, kerti tavak szélében,  növényes zónák letakarására, valamint visszafolyó patakok feltöltésére. Sok esetben egy lávakővel bőségesen feltöltött patak nagyobb eredménnyel szűr, mint egy külső szűrő. Kiválóan alkalmas fürdő tavak növényes és biológiai szűrők feltöltésére is.

 

  • Tengeri szűrő szubsztrát

Üreges, lyukacsos szerkezete több milliárd baktériumnak ad életteret, amelyek nagyban hozzásegítenek a víz tisztán tartásában. A szubsztrát között megülepedő anyagokat a baktériumok sikeresen lebontják(feldolgozzák). A kavics és a lávakőhöz képest lényegesen könnyebb szerkezetű, így 1liter szubsztrát fele olyan súlyú mint 1liter lávakő. Akvarisztikai és kerti tavi szűrők felhasználásához is ajánlott.

 

  • Szűrőkerámia

A kerámia gyűrűk nagyon nagy felületet biztosítanak a nitrifikáló baktériumoknak, így hozzájárulva a tó biológiai egyensúlyához, és az ammónia hatékony és gyors lebontásához.
Szűrőben, szűrőtó növénykosarában, vagy közvetlenül elhelyezve a tó aljában (hálós tasakban) végzi el a feladatát.

 

A cikkben szereplő termékek elérhetősége :

 

 

Összeállította és szerkesztette: Gulyás Tamás