Tószivattyú választás

Nagyon sok összetevője van a szivattyú választásnak egy tóban, ezek a következők:  természetesen a tó mérete, a benne lévő patak, és vízesés kombinációk száma és mérete, az emelési magasság ( a vízszint felett ), a tószűrő típusa, a szűrő távolsága a tótól, a halak száma és fajtája, a növényesítés foka, stb.  

A szivattyú kiválasztásához kövessük a következő lépéseket:

  1. számoljuk ki a tó térfogatát
  2. számoljuk ki hogy milyen átfolyási mennyiségre van szükségünk ( szűrő típusa, stb )
  3. határozzuk meg az átfolyási mennyiségnek megfelelő csőátmérőt
  4. határozzuk meg a szükséges emelési magasságot ( a vízfelszín felett mérve! )
  5. végül válasszuk ki a megfelelő szivattyút

A tó térfogata

A tó térfogatának számítása: hosszúság  x szélesség  x  mélység x 1000

A szivattyúk teljesítménye általában liter/órában van megadva.

Tehát például egy 2 m hosszú, 1 méter széles és 0,5 m mély tó térfogata 1000 liter.

Egyenetlen alakú tónál a legjobb amit tehetünk, hogy a legszélesebb és a legmélyebb értékkel számolunk. Előnyös, ha a szivattyú vagy szűrő nagyobb ( túl van méretezve! ) mint a követelmények.

Kois tavaknál azt ajánljuk, hogy a teljes vízmennyiséget forgassa át a szivattyú 1 óra alatt. Ez egy 5000 literes tónál  5000 l/h-ás szivattyút jelent.

A szűrő rendszernek is illeszkednie kell a szivattyú átfolyási teljesítményéhez. Ha tehát például 5000 literes tavunk van, 5000 l/h-ás szivattyúval, akkor a szűrőrendszernek képesnek kell lennie 5000 l vizet megszűrnie óránként!  Fontos  tudni, hogy a szűrőbe bemenő áramlás mindig nagyobb lesz mint a kimenő ( a szűrőben lelassul a víz ).

A szivattyúk teljesítménye

A szivattyúk teljesítménye sok tényezőtől függ, ezek:

  • a vízfelszíntől  mért legnagyobb magasság, ahova a vizet kell szállítani
  • a súrlódás, ami a csőben áramló vizet éri ( csőátmérő, anyag minőség, csatlakozók alakja )
  • a különböző szűrők, vízesések, szökőkutak mind-mind csökkentik a szivattyú teljesítményét

Mint írtam, fontos tudnunk a legmagasabb pontot, ahova a szivattyúnak fel kell szállítania a vizet. Ha például 3000 liter vizet akarunk szállítani a vízesésünkhöz óránként, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy az adott szivattyú képes 3000 liter vizet például 2,5 méter magasra gond nélkül elszállítani. A szivattyúk átfolyási kapacitását a magasság függvényében minden szivattyúra  a gyártó megadja!

A csövezés  átmérője, hossza, a csatlakozók száma, ( derékszögű könyök, T-elágazó ) mind-mind befolyásolja az átfolyást.  Értelemszerűen minél nagyobb a cső átmérője, annál jobb az átfolyás. Rossz döntés venni egy nagy teljesítményű szivattyút, és hozzákötni egy alulmértezett csőre, mivel az egyrészt lecsökkenti a szivattyú teljesítményét, másrészt visszanyomást alakít ki a szivattyú felé, ami hosszú távon károsítja azt. A megfelelő csőválasztás tehát nagyon fontos összetevője a szivattyú tényleges teljesítményének.

Szivattyú teljesítménye / ajánlott csőátmérő

(közelítő adatok)

500 liter/h       – ½”

1200 liter/h     – ¾”

4000 liter/h     – 1”

6000 liter/h    – 1 ¼”

12000 liter/h  – 1 ½”

A szivattyú és a szűrő rendszer  összeillesztése

Ha kiválasztottuk a biológiai szűrő rendszerünket ( nyomás alatti, vagy átfolyós rendszerű ), ezután választanunk kell egy ehhez passzoló szivattyút. Ha a szivattyúnk nem elég erős a tó méretéhez képest, a szűrés nem lesz hatékony, a szűrő nem fogja kellő mértékben megtisztítani a vizet. Ha túl erős szivattyút választunk a szűrőrendszerhez, akkor viszont a víz túl gyorsan áthalad rajta és szintén nem kapunk megfelelő szűrést. Átfolyó rendszerű szűrők esetében sokszor túlcsordulás figyelhető meg ebben az esetben, a szűrő vizének egy része nem a tóba folyik vissza, hanem ki a kertbe.

A szivattyú maximális kapacitásának egyezni kell tehát a szűrő maximális vízátengedő képességével ( liter / óra ).  Ezt a gyártók jelezni szokták a szűrők dobozán ( ajánlott maximális szivattyú méret ).  Sok esetben egyébként a patakokhoz és vízesésekhez külön szivattyút szoktunk használni, mivel ezek általában nagy teljesítményű szivattyúkat igényelnek, és nem üzemelhetnek együtt a szűrő szivattyújával.

A szivattyú használatának költségei

Mivel a szivattyúknak a nap 24 órájában, egész szezonban menniük kell, ezért ez akár tetemes költségeket is róhat a tulajdonosra. Ezt tehát mindenképp vegyük figyelembe a tóépítés kezdetekor ( villanyszámla összegének emelkedése ).

Ez például egy 70 wattos szivattyú esetében körülbelül 2.000 Ft  plusz költség havonta!

Tippek a szivattyú teljesítményének és élettartamának növelésére

  • ne fogjuk vissza semmivel a szivattyúnk teljesítményét – megfelelő csőválasztás!
  • ne az elektromos kábelnél fogva húzzuk ki a tóból a szűrőt!
  • legalább 6 havonta tisztítsuk le a forgó részt és a tengelyt ( vízkő ! )
  • ne rövidítsük meg a szivattyú elektromos kábelét, veszélyes és garancia vesztéssel is jár!
  • ne a tó legmélyebb pontjára helyezzük a szivattyút, hanem picit feljebb, így nem szívja állandóan a sűrű üledéket
  • ne futtassuk a szivattyút szárazon!

Tavi szivattyúk a Fekete Koi kínálatában: 

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás