Utsurimono


A koiknak ebben az osztályban fekete a testük,  Shiro ( fehér ), Hi ( piros ), vagy Ki ( sárga ) mintával. Az Utsurumono-nak menware-ja van, ami egy fekete minta, ami kettéosztja a fejet, illetve kiterjed egészen a hal szájáig és a mellúszók tövéig ( motoguro – fekete mellúszó alap ).

A fekete szín minősége nagyon fontos. Lakk-feketének kell lennie, homályos részek, és elszórt, fekete pöttyök nélkül. A Shiro Utsuri értékesebb mint a Hi vagy Ki Utsuri ( néha az ő sumi-juk ugyanis elmosódott ).

Utsurimono : fekete koi nem fémes fényű,  egyféle színű foltokkal . A fekete sávoknak körül kell ölelniük az egész testet, eltérően a Bekko-tól, ahol a fekete inkább a test tetején helyezkedik el. Ideális esetben a fekete foltoknak a fejtől az uszonyokig kell húzódnia.

Hi Utsuri: fekete testű koi , piros foltokkal a testén

Ki Utsuri: fekete testű koi, sárga foltokkal a testén

Shiro Utsuri: fekete testű koi fehér foltokkal a testén

 

UTSURI

Az Utsurik fehér, sárga, vagy piros alapszínű koik, fekete,  zászló-mintázattal a testen,  ami felül kezdődik és az oldal vonal alá is benyúlik. Az Utsuri 1925 körül kezdett el  stabilizálódni, mint új minta.  Csak úgy mint a korai Showák alakultak ki, a régi sötét, nehéz mintákból, a mai, modern Sowa-vá, ugyanígy az új Shiro Utsuri egészen az utóbbi időkben ( 1990 ) fejlődött ki és nyerte el a mostani arányos fekete/fehér mintázatát és a régi, mosott fekete szín, lakk-feketévé változott.

A Ki és a Hi Utsuri vérvonalak általában nem  fejlődtek ki ilyen szép, arányosan. Ennek eredményeként, a Ki és Hi Utsurik nem olyan értékesek, és az ő sumijuk ( fekete ) hajlamos eltűnni ha a fekete aljzatú tóból áthelyezzük egy kék bemutató tartályba. Szintén hajlamosak arra hogy elszórt fekete pöttyök legyenek rajtuk és ez a halnak ad egy fajta piszkos kinézetet.

Az Utsuriknak lehet motogoro-ja a mellúszó alapjánál és sumi a többi úszón. Az Utsurinak fején kell lennie fekete mintának, ami általában elhalványul ahogy lefelé megy a testen. Mint a modern Showa, úgy csak a az új Shiro Utsuri versenyezhet a Gosanke-val.   A Shiro Utsurinak előnye van a Showa-val szemben, abban hogy csak két színt kell tökéletesen kifejlesztenie, míg a Showa-nak hármat. A Showa-nak viszont az előnye a nehézsége, a ritkasága és az ára! Sok nagydíj győzelmet várok a jövőben a Shiro Utsuri-tól.

Az Utsurimononak három típusa van : Shiro ( fehér ), Hi ( piros ), és a Ki ( sárga ) Utsuri. Az Utsurimono nagy fekete foltjai olyanok mint a Showa Sanshokué. A fekete túlsúlya a kontraszt színek felett, ad az egész halnak egy sötét tónust. A sumi-nak ugyanolyan karakterisztikájúnak kell lennie mint a Showa Sanshoku esetében. Shiro Utsurinak kell hogy legyen fekete folt a fején, és az orrán és néha ez Y-formájú.  A villám-formájú fekete minta, ami ketté választja a fejet, kívánatos. A Showának is hasonló mintázatúnak kell lennie, viszont a nagy, impozáns fekete foltok preferáltak a kisebb, zászlós mintázattal szemben.

A Shiro Utsuri egy koi nagy fekete-fehér foltokkal. Sokak szerint a Magoi vonalból eredeztethetőek. A fehérnek tisztának kell lennie, és tiszta kontrasztot kell alkotnia a feketével.  Az impozáns fekete elképesztő kontrasztot alkot a fehér színnel. Az Utsuri teste mintegy feketébe van csomagolva, a mellúszóknak a Showa Motoguro karakterisztikáját kell mutatnia.

Ki Utsuri fekete-sárga hal az Utsurimono csoportból. Fekete vonalak kívánatosak a mell úszókon. Sötét és V-alakú sumi( fekete ) minták előnyösek a Ki Utsurin. A világos narancs illetve sárga illik a legjobban hozzá. Pici fekete foltok lehetnek az alap sárgán, ami nem kívánatos.

Hi Utsuri piros vagy sötét narancssárga és fekete mintás hal az Utsurimono csoportban., és mint a Ki Utsurin, itt is kívánatosak a fekete foltok a mell uszonyokon. A kontrasztnak a piros és a fekete között nagyon határozottnak kell lennie. Mint a Ki Utsurinál, itt is sok fekekte pici folt lehet a piroson, ami nem kívánatos hiba.

 

Koik a Fekete koi kínálatában!

 

Forrás : http://valentinac.com

Fordította éps szerkesztette Gulyás Tamás