Vízinövények a kerti tóban

A vízi növények mindig hasznos és szép összetevői egy kerti tónak.  

A vízi növények oxigént termelnek a vízbe, segítenek árnyékolni a tavat, és segítenek az algákat is kordában tartani. Az ikrázó halak ikráit is elrejthetik.

A legjobb, ha a tó szélén kialakítunk különböző mélységű ültetési zónákat, és oda ültetjük a növényeket.

Természetesen közvetlenül a tóba is ültethetünk növényeket. Többféle lehetőségünk van egy tavat vízi növényekkel betelepíteni. A vízi növényeket 4 fő kategóriába soroljuk:

  1. Úszó növények
  2. Sekély vízi, mocsári növények
  3. Mélyvízi növények
  4. Tavirózsák, lótuszok

Úszó növények

Ezek a típusú növények a víz felszínén úsznak, és a gyökerük belelóg a vízbe, de vannak olyanok is, amelyek a tómeder aljához kapcsolódnak. Előnyük, hogy árnyékolják a tavat és rengeteg ásványi anyagot ( nitrát, foszfát ) felhasználnak a tóból, az algák elől, így gyakorlatilag szűrik a vizet.

Kagylótutaj. Meleg vízben nagyon gyorsan szaporodik, sűrűn befedi a vízfelszínt, jól elrejti a halakat a ragadozóktól. Jó vízszűrő növény. Hátránya, hogy nyilvános vizekben kontrollálatlanul el tud szaporodni, és elnyom más fajokat.

Kolokán. Tavasztól késő őszig úszik a víz felszínén, télen lesüllyed a tó aljára. Vízbe nyúló gyökérzetével elvonja a tápanyagokat a vízből és levélzetével árnyékolja a víz felszínt.

Rucaöröm. Hazánkban is honos páfrányféle. Melegigényes. Tavasszal spóráiból hajt újra. Jól kordában tartja az algát a tóban!

 

 

 

Sekély vízi, mocsári növények

Ezeket a növényeket tipikusan a tó szélére, sekély vízbe ültetjük.

Írisz fajok.  Az írisz fajok rendkívül népszerűek és sok fajuk ismert. Hosszú leveleik vannak, és sárga, kék, lila, fehér virágaik. A tó szélére is ültethetjük, de félig elmerítve is. Szép formájú növény, rengeteg tápanyagot eltávolít a vízből. Kontrollálatlanul hagyva nagyon gyorsan el tud szaporodni.

 

Vízimenta.  Mocsarak lakója. Virágzása idején kellemes mentaillatot áraszt. Tavasszal vágjuk vissza.

 

Lizinka fajok. Tóparton, sekély vízben is szépen fejlődik, gyors fejlődésű növények. Árnyékkedvelők, a túlzott napfényt nem kedvelik.

 

Tömött sellővirág. Sekély állóvizet és tápanyagban gazdag virágföldet igényel. Dús virágzásra csak kellően napos helyen számíthatunk. Erőteljesen fejlődik és terjed a tóban. Gyönyörű kék virágait egész nyáron, sőt kora ősszel is hozza.

 

Mocsári gólyahír. A vízpartok, sekély vizek lakója. A tavasz második felében hozza látványos sárga virágait. Bármilyen fényviszonyokat elvisel. Igénytelen növény.

 

Nyílfüvek.  Kiváló díszítő elemei lehetnek a tó szélének. Melegigényes növény, május környékén hajt ki. Napos, félárnyékos helyet kedvel.

 

Sás fajok. Korán kihajtó növények. Sűrű tömött állományt alkotnak, hajlamos a túlszaporodásra. Kiváló segítség az algák elleni harcban. Napos, félárnyékos helyet szeret.

 

Vízi lófark. Csoportosan ültetve érvényesül igazán a szépsége. Gyorsan terjed a tóban. Napos helyre ültessük. Jól alkalmazkodik a különböző vízmélységekhez, a meder aljáról is felnő a vízfelszínre. A víz alatti része kiváló oxigéntermelő. Egészen a fagyokig zöldell.   

 

Gyékény fajok. Alapvetően a sekély vizek, a lápok, mocsarak lakója. Virágzatát buzogánynak is hívják, hengeres buzogány formája miatt. Télálló, mutatós növény, gyöktörzzsel szaporodik, igénytelen növény. A törpe gyékény például kis tavakba is való, kis helyigénye miatt. Rengeteg tápanyagot kivon a tó vizéből.

 

Mélyvízi növények

A mélyvízi növények általában jó oxigén termelők, és jó munkát végeznek a tápanyagok vízből való eltávolításában is.

 

Hínár félék. Nagy termetű növény, jó oxigéntermelő, jó búvóhelyet biztosít a halivadékoknak. Rengeteg tápanyagot kivon a tó vizéből, ezért nagy szerepe lehet az algák elleni harcban.

 

Fehér vízigyömbér. Fagyérzékeny növény, teleltessük mély vízben, minimum 40-50 cm mélyen. Ibolya kék virágait július augusztusban hozza.

 

Érdes tócsagaz. Gyökere nincs, vízben lebegve fejlődik. Sűrű telepeket alkot a vízben. Jó oxigéntermelő. Tisztítja a vizet, mivel sok tápanyagot elvon a vízből.

 

 

Tavirózsák, lótuszok

Tavirózsák. A tavirózsák az egyik legnépszerűbb tavi növények a világon, amelyek nagy leveleikkel befedik a felszínt, hűtik a vizet, rengeteg tápanyagot elvonnak a vízből és nem mellékesen gyönyörű virágaikkal díszítik a tavat.

 

Lótuszok. Hasonlóan néznek ki mint a tavirózsák, tipikusak a nagy leveleik, amelyekkel nagyszerűen árnyékolják nyáron a vízfelszínt. Gyönyörűen néznek ki a kois tóban. Hátrányuk, hogy rengeteg napfényt igényelnek, kevés napfényben csak vegetálnak. Csak nagy tavakba való.

 

 

Megeszik a halaim a tavi növényeket?

Röviden, igen, de legalábbis megkóstolják őket.  Egyébként vannak növények amik ízletesebbek a koiknak, mint mások. Például a koik nagyon szeretik rágni a vízi jácint gyökereit, néha a tavi rózsa leveleit, és a kagyló tutaj gyökereit is. Ez lehet akár jó is, ha kontroll alatt akarjuk tartani egyik másik növény növekedését.

Megpróbálhatjuk a növényeket ültető edényekbe a víz alá ültetni, és a tövükhöz nagyobb köveket rakni, hogy legalább a gyökereket védjük a kitépéstől. Biztosíthatunk a halaknak extra adag tápot is az étvágyuk csökkentésére, illetve különböző összetételű tápokat kínálhatunk nekik, hátha elkerülik a növényeket.

 

Maximalizáljuk a növények növekedését és egészségét

Bár a növények növelik a tó esztétikai szépségét és oxigénnel látják el és szűrik a vizet, nem mondhatunk le a tökéletes biológiai szűrésről és a tó megfelelő karban tartásáról sem. A tószűrők, levegő kompresszorok, és a tó állandó karbantartása biztosítja számunkra hogy a halak és a növények is tökéletes egészségben éljenek a tavunkban.

 

Tavi növények ültetése, tápanyag ellátása

A tavi növények ültetése  árpilis-májusban a legideálisabb.  Tavirózsát gyakorlatilag az év bármely időszakában ültethetjük. Ültetésre használjunk speciális tavi ültető földet. Általános virágföld nem alkalmas tavi növények ültetésére, mivel annak műtrágya tartalma azonnal a vízbe oldódik, algavirágzást okozva. Cserépbe vagy kosárba ültetéskor használhatunk a föld fedésére kavics, vagy nagyobb kő réteget. Ez megakadályozza a föld kimosódását a cserépből, illetve védelmet nyújt a halak ellen is ( a nagyobb kövek ). 

Fontos, hogy a tó föld csak a kezdeti növekedést segítse, amint a növény megerősödött, elkezdi használni a tó vizét ( illetve az abban lévő nitrogén és foszfor vegyületeket ), mint tápanyag forrást. Ez is a célunk. 

A növényeket lehetőség szerint ültessük nagyobb edénybe, a boltból kapottnál, mivel az általában kicsi, és ezért visszafogja a növény növekedését a későbbiekben. Az ültetés során adjunk sapeciális tápanyag granulátumot vagy tablettát az ültető földbe. Új tó építésénél mindenképpen adjunk az új növényeknek plusz tápanyag utánpótlást, mert a tiszta tóvízben éhezni fognak és el is pusztulhatnak. 

 

Fekete Koi tavi növények, a gondozás és ápolás eszközei

 

Tavi növények

Tavirózsák és lótuszok

Ültető kosarak és tápanyagok

Professzionális tavi olló

 

Forrás: https://pondinformer.com/best-plants-for-koi-ponds/

https://koi-care.com/importance-aquatic-plants-koi-pond-choose/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás