Vortex szűrő japán szűrő anyaggal kombinálva.


Miért olyan hatékony a Vortex + Japán szűrőanyag-kettős?

A biológiai tószűrés, nem számít hogy milyen formájú és kialakítású, a felelős az ammónia átalakításáért, végső soron nitráttá. Az ammónia lebontása nagyon sok oxigént igénylő folyamat, a specifikus szűrő anyag, – mint amilyen a Japán szűrő betét is, – a nitrifikálásért felelős Nitrosomonas és Nitrobacter fajok  otthonául szolgáló hatalmas felületű anyag. 

 

Fontos hogy a víz turbulenciája is segíti ezt a folyamatot, elősegíti hogy az ammónia-oxigén-nitrifikáló baktérium trió minél többször találkozzon, ami felgyorsítja az ammónia oxidációját/ semlegesítését.

A Vortex szűrő épp erre a feladatra lett tervezve, és a Vortex kombinálása a japán szűrőanyaggal  az egyik legjobb ma elérhető  tó szűrési lehetőség. A koi őshazája Japán,  ezáltal a legprofibb tenyésztők is Japánból kerülnek ki. Japánban a Vortex használata általánosnak mondható, hatékonysága, alacsony karbantartási igénye és megbízhatósága miatt.

Hogyan működik a Vortex?

A Vortex szűrőt, mint elsődleges szűrőt kell telepítenünk a tóhoz. A Vortex tartalmaz egy előszűrő kamrát, amibe a víz, – speciális kialakítása révén, forgó mozgást végez, – ezáltal a szilárd üledéknek van ideje leülepedni a kamra aljára. Ez az üledék a későbbiekben könnyen eltávolítható egy alsó csap segítségével. Ennek a szűrésnek az egyik nagy előnye épp az, hogy ez a szilárd mulm-réteg  bármikor eltávolítható a rendszerből, az egész berendezés szétszedése nélkül is. 

 

A Vortex további előnyei :

  • A nemkívánatos baktériumok nem keverednek a hasznosakkal, mivel az üledéket időről időre eltávolíthatjuk.
  • Az üledék nem kerül kontaktusba a japán szűrővel, ezáltal nem tömődik el olyan könnyen, ezáltal megmarad a japán szűrő hatalmas felülete a hasznos baktériumok számára.

 A Vortexet nagy tavakhoz ajánljuk, a kis tavak tulajdonosai számára inkább nyomás szűrőket, vagy egyszerű átfolyásos szűrőket ajánlunk a költségek minimalizálása érdekében.

Tehát mint említettem, az ilyen szűrő beszerzése költséges lehet illetve trükkös lehet a beállítása. 

Alapszabály az, hogy olyan Vortexet illetve olyan szivattyút válasszunk aminek az átfolyási rátája illeszkedik egymáshoz és természetesen a tóhoz is. ( tehát > tó méret/szivattyú flow rate/ vortex méret ). Ha pl túl kis Vortexet veszünk a szivattyúhoz, akkor a víz túl gyorsan  fog átfolyni az első, ülepítő kamrán, és így a szilárd komponens átjut a következő, biológiai kamrába, amit nem szeretnénk.

Ha a lehető legjobb szűrési megoldást keressük a kois tavunk számára, akkor a Vortex/japán szűrő az egyik legjobb megoldás erre, a profi tenyésztők is  szinte mind ezt használják Japánban/USA-ban. Ez a forma/dizájn könnyedén eltávolítja a tóból a szilárd üledék 80%-át is, illetve az ammónia nagy %-át is gyorsan és könnyedén  semlegesíti.

Vortex szűrők a Fekete Koi kínálatában :

Vortexek

Forrás : http://ezinearticles.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás