A kerti tó ragadozói

 

Nincs is annál lehangolóbb látvány, amikor reggel kimegyünk a tavunkhoz, és azt látjuk, hogy pár hal hiányzik a tóból, vagy éppen hal tetem maradványok vannak a tó partján. Ekkor cselekednünk kell, mivel – ragadozótól függően –  nagyon gyorsan kiürülhet a tavunk.

Ebben a cikkben megpróbálok áttekintést adni a tavainkat-halainkat veszélyeztető állatokról, és az ellenük való védekezés lehetőségeiről.

 

Lássuk is őket!

 

Gém:  Nappal és éjjel is vadásznak. Néhány faj kivételével táplálékuk szinte csak vízi állatokból áll, de kicsiny részt egyébből is, mint például halakból, kétéltűekből, hüllőkből, kis emlősökből, rovarokból, kagylókból és rákokból. Egy gém átlagos napi élelmiszer szükséglete 330–500 gramm. Mint a többi gázlómadár, általában csendben figyelve majd gyorsan lecsapva az áldozatra vadásznak. Gyakran fészkeket is fosztogatna, esznek tojásokat és fiatal madarakat.

Jégmadár: Igazi halivadék-pusztító. A kis halakat leginkább az ágakról lesi. A vízparton, ahol a bokrok, fák a víz fölé hajlanak, egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen, mozdulatlanul lesi a vizet és a benne folyó életet. Amint a pisztráng, vagy más hal ivadéka a víz felületét megközelíti, a jégmadár lecsap, csőrének késéles káváival megragadja a prédát.

Kócsag: A nagyobb termetű, társas gázlómadarak közé tartozik. Élőhelyét sziki és nádas, mocsarak, brakkvizes ( sós és édesvíz keveréke ) lagúnák, árterek képezik. Halakat, kétéltűeket, bogarak, vízi rovarokat, kisemlősöket fogyaszt a többi gémféléhez hasonló, kivárásra és villámgyors lecsapásra épülő vadászstratégiájával. Alapvetően magányosan táplálkozik, bár nagy bőség esetén több példány is összeverődhet.

Gólya ( fehér gólya ):Legjellemzőbben emberi környezetben fészkel ez a vadászó életmódot folytató ragadozó madár. Valaha magas fákra, később kéményekre, itt-ott templomtoronyra, ma leginkább oszlopokra építi fészkét, amelynek helyét mindig vizes élőhelyek közelében választja meg. A nedves réteken, tarlókon keresgél nagyobb rovarok, ebihalak, békák után, de elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat is.

Vízisikló: A faj ügyesen közlekedik kígyózó mozgásával mind a vízben, mind a szárazföldön. Hüllő lévén elsősorban nappal aktív, ilyenkor vadászik. Táplálékát kisebb termetű gerincesek képezik, elsősorban különféle halak és kétéltűek, kiváltképpen békák. Rajtaütésszerűen elkapott áldozatát elevenen fogyasztja el. Mérget nem termel.

Mocsári teknős: Szeret a vízből kiálló tuskókon, köveken pihenni. Nagyon jól úszik. Táplálékuk vízi eredetű: különféle ízeltlábúak, kétéltűek, puhatestűek és férgek kifejlett és lárvaállapotú egyedeit, dögöket is elfogyaszt. A halak közül csak a beteg példányokat képes elfogni. A zsákmányt éles csőrkávái segítségével darabolja fel.

Kacsa-fajok: egy eléggé általános lakói a tónak, vagy a tó környékének. Férgeket, kisebb halakat, csigákat, füvet, vagy különféle vízinövényeket eszik. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e kacsákat a tavára.

Béka-fajok: A kifejlett békák rovarokat, lárvákat, csigákat, szitakötőket, szúnyogokat és tücsköket esznek. A nagyobb testű békák szívesen elkapnak kisebb állatokat is, mint az egér, kisebb kígyók, madarak, más békák, kisebb teknősök, és a kisebb halakat is. Az ilyen halak általában legyengültek vagy betegek. A béka nem igen tud elkapni egészséges halat.

Házi macska: A macskák az egyik leggyakoribb ragadozói a tavaknak a városi, falusi környezetben.

Vidra: A vidrák nagyon okos, játékos, kedves állatok, egészen addig, amíg ki nem takarítják a kerti tavunkból az összes halat. Nagyüzemi tavakban is nagy kárt tudnak tenni.

A védekezés lehetőségei

Villanypásztor felállítása a tó köré – A villanypásztor elrettenti a kutyát, macskát, ragadozó madarakat, és a vidrát a tó környékéről.

Búvóhely ( barlang ) építése a halaknak a tóban – Ezek a barlangok lehetőségek adnak a halaknak arra, hogy elbújjanak valahova a tóban, ha veszélyben érzik magukat. 

Víztakaró növényzet a tóban – A tavi rózsa és még számos víztakaró növény, lehetőséget biztosít a halaknak arra, hogy beússzanak a levelek alá a ragadozók, vagy a direkt napfény elől.

Kutya – Egyes kutyafajok képesek elüldözni a ragadozókat a tó környékéről.

Élve fogó csapdák telepítése – Ezekkel a csapdákkal elfoghatjuk például a macskát vagy akár a vidrát is.

Takaróháló telepítése a tó fölé – A tó fölé feszített háló elriasztja a ragadozókat illetve így nem férnek hozzá a halakhoz. Egyetlen hátránya, hogy elrontja a tó gyönyörű látványát.

Mozgás szenzoros riasztó készülékek – ezek a készülékek az állat mozgására reagálva víz és/vagy hanghatással üldözik el a ragadozókat a területről. 

Madzag kifeszítése a tó felszínén – egy erős madzag kifeszítésével,- cikk-cakk vonalban -, meg tudjuk akadályozni ( legalábbis meg tudjuk zavarni ) a gémet és egyéb ragadozó madarakat abban, hogy könnyedén rárepülhessenek a tóra.

A cikkben szereplő hasznos termékek elérhetősége:

Összeállította és szerkesztette Gulyás Tamás