Az esővíz hatása a tóvízre

Az esővíz hatása a tóvízre

Először is megemlítem, hogy sokak szerint jó az esővíz a tóba, és gyűjtik is , vagy belevezetik a tóba, míg mások nem. Én nem kívánom eldönteni, hogy melyik a jó megoldás.

Ez a cikk próbálja elmagyarázni hogyan hat a tavunkra az esővíz, hogy változik a pH szint, a vízkeménység és hogy hogyan tartsuk ezeket kordában a halak érdekében.

Az esővíz jó a tavamnak?

Erről megoszlanak a vélemények.

Egyesek szerint az esővíz hasznos is lehet, mivel friss, lágy vizet ad a tónak, és mindenekelőtt mentes a klórtól ( a csapvíz nem ). Az esővíz összetétele területről területre változik, erősen iparosodott területeken akár sok szennyező anyag is lehet benne.

Mások azt mondják, hogy az esők manapság savas kémhatásúak ( pH 5.5-6.0 közötti ), a benne oldott CO2 ( szén-dioxid ) miatt. Tehát az eső tudja csökkenteni a tóvíz PH-ját, főképp kis tavakban ( 2-3000 literes ) SOK eső. Egy gyorsan, erősen savas irányba elmozduló tóvíz káros lehet a halaink számára. A tetőről összegyűjtött esővízben nagyon sok szennyező anyag ( kadminum, zink, stb ) mosódhat a vízbe, a káros baktériumokról nem is beszélve.

Fontos, hogy nagy esők után teszteljük le a tavunkat pH és vízkeménységre, és ha csökkenést észlelünk ezekben, kezeljük a vizet a megfelelő vízkezelő szerrel.

Hogyan hat ez a két fontos tényező a kois tóra?

Mi a pH és hogyan hat a tóvíz minőségére?

A pH egyszerűen fogalmazva a víz kémhatása, ami lehet semleges ( pH 7 ), savas ( pH 0-6.99 ), és lúgos ( pH 7.01-14 ).

Mi az ideális a halaim számára? A koiknak a legjobb a 7.0 és a 8.6 közötti érték. A 6 alatti ( savas ) érték legtöbbször már halálos a halak számára. A pH érték stabilitása nagyon fontos.  A halak elviselnek kismértékű napi pH ingadozást a tóban, ami egyébként természetes jelenség is tóban.

Mérjük meg néha a víz pH értékét, és tartsuk azt a megfelelő szinten.

Mi a karbonát keménység, és hogyan hat a tóvízre?

A karbonát keménység egyszerűen fogalmazva a CaCO3 ( kálcium-karbonát, mész ) mennyisége a vízben.

Miért fontos hogy elég CaCO3 legyen a vízben? Az első és legfontosabb, az az hogy, a nitrifikáló – hasznos – baktériumok elpusztulnának nélküle! Tehát ha nincs elég mész a vízben, gyakorlatilag nincs biológiai szűrésünk.  Ha tehát túl „lágy” a vizünk, meg kell emelnünk a karbonát keménységet a tóban. Erre használjuk szintén az erre megfelelő vízbeállító szereket.

Kemény víz vs. lágy víz – melyik a jobb a koiknak?

A mélyebb tudományos magyarázatot kihagyva, egyszerű a válasz: a keményebb víz kedvezőbb a koik számára.

Kicsit közelebbről megvizsgálva: a nagyon lágy vízben kevés az oldott ásványi só ( kalcium és magnézium ), ami fontos a halak szervezetében lejátszódó ozmoreguláció ( ez az a folyamat, amikor a hal megpróbálja fenntartani a megfelelő só koncentrációt a testében )  szempontjából. A keményebb vízben több a kálcium és magnézium, ami fontos a halak életfolyamatait optimális szinten tartani, összességében egészségesebb halakat nevelni.

Végül pedig, a keményebb víz nagyobb puffer kapacitást jelent a veszélyes pH ingadozások ellen, tehát minél magasabb a víz KH-ja ( karbonát keménység ) annál jobban, stabilabban ki tudja védeni a veszélyes pH ingadozásokat, vagy akár a pH-összeomlást is.  

! megfelelően kemény víz > stabil pH !

A Fekete Koi vízkezelő szerei, pH stabilizálásra, vízkeménység beállításra:

vízbeállítók

Forrás: https://pondinformer.com/koi-pond-water-hardness-guide/, http://www.koihealth.info/understanding-ph.html

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás