Tóvíz-minőség

Állandó víz paraméter tesztelés nélkül nem fogjuk tudni hogy mi a gond a vizünkkel,  vagy hogy van-e egyáltalán gond, és hogy hogy tudjuk ezeket csírájukban elfojtani. A korai észlelés lehetővé teszi, hogy megelőző intézkedéseket tegyünk, és amilyen gyorsan csak tudjuk, visszaállítsuk az ideálishoz közeli víz paramétereket. Ha a vízminőség mutatói tartósan eltérnek a normálistól, szélsőséges esetben elpusztulhatnak a halaink.

Vízteszt-kitek és mérők

Azt javasoljuk, hogy vásároljon mindenki egy komplett vízminőség teszt kitet, amivel tesztelhető a pH, az ammónia, a nitrit, a víz állandó és változó keménysége. Ezek a legfontosabb tesztelendő paraméterek. Aztán ott van még a só tartalom mérése ( ha sózzuk a tavat ), a víz oxigén tartalmának a mérése, nitrát mérés. Ezek a kitek általában cseppentős tesztek, ahol a kapott színt kell egy kontroll táblázattal összehasonlítani.  Fontos hogy minden évben friss teszteket vegyünk mert ezek élettartama, a reagensek miatt ( pl pH mérés ) véges. Olcsóbb venni minden évben ezt, mint gyógyszerelni az egész tavat, vagy pótolni az elhullott halakat.

Víz sótartalom-mérés

A só tartalom mérő elég fontos eszköz, ha sózzuk a tavunkat. Például, ha 0.05%-on akarod nyáron tartani a sótartalmat a vízben, tudnod kell azt mérni. Télre a 0.15-0.20% az ajánlott érték az ozmózis reguláció csökkentéséhez. Ha pl a halnak nagy fekélyei vannak, a sótartalmat felvihetjük 0.50-0.60%-os szintre is, ezáltal csökkentve a hal puffadását illetve elősegítjük ezzel azt is, hogy a hal a regenerálódásra tudja az energiáit fordítani, ne pedig a vízhajtásra ( vesék kímélése! )

ORP mérése

ORP méter ( oxidációs-redukciós potenciál ) szintén eléggé népszerű a komolyan tavazók körében. Ez is pontos képet adhat a víz pillanatnyi állapotáról. Minél magasabb az érték annál jobb a víz oxidációs potenciálja, és ezáltal annál tisztább, jobb a vizünk. Alacsony oxigén szintnél, rossz szűrési potenciálnál alacsony ORP értékeket fogunk kapni ( <200 mv ). Az ORP méter még nagyon hasznos tud lenni pl  a kálium permanganátos kezelések (protozák ellen, különféle mételyek ellen, bakteriális fertőzések ellen ) során, főleg a második és harmadik kezelésnél, ahol a hatóanyag tartalmat nehéz megítélni a víz színe alapján.

ORP mérés mindenképpen fontos és szükséges, ha ózonnal szűrjük a tavunkat!

 

AMMÓNIA

NH3, túlnyomórészt a halak termelik ( vizelet, ürülék,  kopoltyúkon át származó,  a fehérjék bontásából származó ammónia ), de a rothadó anyagokból is származhat. Toxikus, már egészen pici mennyiségben is ( 0.25mg/liter ), roncsolja a kopoltyúkat, a halak bőrét, a vörös vértesteket ( ezek szállítják az oxigént a vérben ) és növeli az ozmoregulációs igényt. Csöndes gyilkosnak is hívják, mivel láthatatlan és szagtalan a vízben. Hideg vízben 2-3x kevésbé toxikus, ez hozzásegíti a halakat a téli hibernációs időszak túlélésére is ( tudniillik ekkor a nitrifikáló baktériumok nem dolgoznak ). Ionos formája az ammónium, NH4+, nem toxikus. Magasabb pH-n kevesebb hidrogén+ ion van jelen a vízben, ezért kevesebb NH3 ( ammónia ) ionizálódik NH4+-vá ( ammónium ionná ), ezáltal több a szabad ammónia a vízben. Ezzel magyarázható hogy magasabb pH szinten veszélyesebb a magas NH3 szint ,mivel a kevesebb hidrogén ion kevesebb ammóniát semlegesít ammóniummá. Csak is tökéletesen működő biológiai filterrel leszünk képesek, nulla ammónia szintet tartani a tóban!

NITRIT

NO2-, a nitrit makacs probléma lehet a tóban, mivel a körforgása hosszú időt vesz igénybe, 8 hetet! Nem lehet jelen a tóban !  A nitrit bontó baktériumok melegebb -15 fokos – vizet igényelnek és jobban fejlődnek magasabb pH-n és alacsonyabb sótartalomnál. Viszonylag sok foszfort is igényel az átalakulásához. Láttam már 12 fokos szűrőben is tökéletes nirtifikálást. A nitrit mérgezés methemoglobéniát ( vér oxigén szállítási probléma ) illetve barna vérűséget okoz. Ez elég rosszul hangzik, és valójában az is. Kis mennyiségű nitrit mérgezés tünete, a felhajló kopoltyú fedő, ami nem simul vissza a hal testére.

NITRÁT

NO3-, a nitrát sokkal kevésbé toxikus mint a nitrit, minimális a hatása a halakra. Egyébként immun szupresszáns hatású ( immun rendszer csökkent működése ) ezáltal hajlamosít a betegségekre, vagy akár a hal pusztulását is okozhatja, ha nagy dózisban van jelen a vízben. Visszaveti a halakat a növekedésben, sárgaságot okozhat,, vagy vakságot ha nagyon magas a vízben a szintje. A csapvíz körülbelül  12-13 mg/ liter nitratot tartalmaz. Az 50-es érték nem ideális, de nem okoz nagy problémát sem.

pH szint

Egyszerűen szólva a pH vízben lévő savas és lúgos alkotórészek egymáshoz viszonyított arányát jelenti. Lényeges a tó pH szintjének monitorozása. A koik számára a legideálisabb a pH 7.0-8.5, tehát a semleges vagy enyhén lúgos kémhatású víz. Hozzá kell tennem hogy a 6-9 -es pH a koi számára még elfogadható.

A víz színét okozó anyagok

A víz színét okozó anyagok a természetes vas, mangán ionok, lebomló növényi részek, tanninok, algák, ipari vagy házi szennyeződések. A színes tavakban magasabb ásványi anyag tartalmat mérhetünk, alga boom nélkül. Ez a csökkent fényviszonyokkal magyarázható. A színt okozó anyagoknak nincs egészséget károsító hatása.


Foszfát

A foszfát elősegíti az vizek algásodását.  A vizek egyik nagy foszfát forrása a frissen vágott fű. Kerüljük hogy a vízbe jusson.

 

 

Mit tehetünk ha mégis elromlik a víz minőségünk ?

 

Maximáljuk a tó levegőztetését.

Az ammónia és a nitrit kapcsolatba lépnek a  halak kopoltyújával és a vérével, csökkentve a vér oxigén szállító kapacitását. Melegebb vízben még jobban megnövekszik a halak oxigén igénye.


Adjunk sót  a vízhez

Sózással elősegítjük, hogy az ammónia, ammónium ionná alakuljon, ami már nem annyira veszélyes, és azt is elősegítjük hogy a nitrit ne jusson be a halak véráramába. A só szint legalább 0.12% legyen. A kívánatos érték a 0.20%. A sózás nem egy igazi kúra, de időt nyerünk a használatával. Ne feledjük hogy a 0,10% fölötti sótartalom károsíthat néhány érzékeny növényt a tóban. Mindenképp végezzünk só tartalom mérést  a vízben.

Csökkentsük az etetések számát

A halak takarmányozása közvetlenül növeli az ammónia NH3 szintjét a vízben. A rosszul megemésztett illetve magas fehérje tartalmú táp jobban növeli. Ha átmenetileg visszatérünk a heti 1-2-szeri  etetésre, alacsony 25%-os fehérje tartalmú táppal, akkor nagyon sokat tehetünk az ammónia szint csökkentéséért.


Ammónia semlegesítő anyagok használata

Vannak olyan szerek, amelyek azonnal eltüntetik az ammónia egy részét a vízből. Ezek rövid távú, gyors kezelések, és figyelnünk kell arra is hogy a magas ammónia szintet nem tudják teljesen megszüntetni csak csökkenteni. A halaknak életmentő lehet !


Növeljük a szűrés erősségét / csökkentsük a halak számát

A halak folyamatosan ammóniát eresztenek a vízbe, légzésük és ürülékük segítségével. A tóban lévő ammónia 60%-a a halak kopoltyúján keresztül kerül a vízbe. Ha növeljük a szűrés erősségét és csökkentjük a halállományt, azonnali jó hatást érünk el a vízminőség szempontjából.

Végezzünk részleges vízcserét

Nem találtak szignifikáns javulást a vízminőségben 100%-os vízcsere után sem. A nitrit szint alig változott 100%-os vízcsere után, 5 perccel újramérve.


Figyeljük a víz hőmérsékletét

21 fokos víznél a hasznos baktériumok szépen szaporodnak és a koiknak is szépen beindul az immun rendszere. De legyünk óvatosak, mivel a magasabb hőmérsékleten magasabb az ammónia toxicitása is. Szóval kiegyensúlyozott cselekvésre van szükség, amivel stimuláljuk a hasznos baktériumok növekedését viszont kordában tartjuk az ammónia veszélyes toxicitását is. A nitrogén körforgás ( nitrifikáció ) 13-15 fokos vízben indul meg érdemben a tóban. Ezt mindenképp vegyük figyelembe a tavaszi etetések dinamikájánál!


Új tó „szindróma”

Normális folyamat az amikor az új tóban hirtelen felugrik az ammónia és a nitrit szintje. Ennek oka a szűrő alacsony hatásfokában keresendő. 6-8-10 hét szükséges a szűz tónak hogy jó paramétereket mérjünk és beálljon a tó. Ezt elősegíthetjük a tó beoltásával baktérium kultúrával vagy működő tóból való, vízzel való beoltással, közvetlenül a szűrőbe rakva. Ha a második módszert választjuk, várjunk 20-30 percet, a szűrő újraindításával, hogy a baktériumok megtelepedhessenek a szűrő szivacson. Ezzel a módszerrel nagyon jó eredményeket lehet elérni.


Hagyjuk hogy zöld maradjon a víz

A zöld, algás víz az egyik legjobb kúra a rossz minőségű víz ellen. Az első lépés tehát az hogy kapcsoljuk ki a UV lámpát. Sokszor kapjuk azt a kérdést a tavasoktól, hogy a nitrifikáló baktérimukat megöli-e az UV lámpa. A válasz : NEM ! Mivel a nitrifikáló baktériumok NEM LEBEGNEK a vízben, hanem a felszínhez vannak fixen rögzülve. Tehát csak a lebegő alga esik áldozatul az UV lámpa hatásának.

A fő oka annak hogy az alga növekedés beinduljon az az ( a vízminőség javítása a cél ), hogy az algák nem csak a nitrátokat fogyasztják el,  hanem az ammóniumot is. Létezik egy dinamikus egyensúly az ammónia és az ammónium között a vízben, eszerint NH3+H2O=NH4++OH-…ez azt jelenti hogy az ammóniából a vízben ammónium ion lesz, ami már nem káros a halakra. Amikor az algák tehát ammóniumot fogyasztanak, akkor az egyensúlyra törekvés elve miatt,  egyre több ammónia „akar” ammónium ion lenni, ezáltal csökken az ammónia szintje a vízben. A szép az a dologban hogy nem csak az ammónia szint csökken, hanem vele párhuzamosan a nitrit szint is.

Víztesztek a Fekete Koi kínálatában!


Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás

Forrás : http://www.clarkekoi.com/water-quality.html