Fonalas algairtók

 

Mielőtt felvesszük a küzdelmet a fonalas algák ellen, meg kell tanulnunk őket felismerni a tóban. A fonalas alga a szálas növények csoportjába tartozik, és leggyakrabban a tó falán, vagy a köveken lógva élnek, illetve a tó szélén egészen be is fedhetik a víz felszínét. Nagyon gyorsan nőnek, mind súlyra, mind hosszra is, szóval a legjobb amit tehetünk hogy kontroll alatt tartjuk a növekedésüket, amint észleltük a jelenlétüket a vízben. A fonalas algák gyakran csomókban összegabalyodott szőnyegként terülnek el a vízben. Ha jobban megvizsgáljuk ezt az algaszőnyeget, felismerhetőek benne az egyes alga növények.

A védekezés lehetőségei többfélék is lehetnek, mi itt az algairtó szereket  tárgyaljuk.

 

Ezek a következők:

OSAGA fonalas algairtó

Osaga fonalas algairtó és tófertőtlenítő, jelenleg a piacon elérhető legjobb termék. 1Kg, 30 m3 tóvízhez elegendő.  8 C fok felett használjuk.

A szer bejuttatása a tóba:

Oldjuk fel a használni kívánt mennyiséget egy vödör langyos vízben.

Amikor elolvadt egy kisebb vödör vagy edény segítségével csapkodjuk szét a tó teljes felszínén.

Vízeséseknél, patakoknál, szikláknál használhatunk nagyobb mennyiséget is.

Ez egy fonalas algaromboló szer. Teljesen lebomló összetevők alkotják, hatóanyaga elnyeli az algák tápanyagait és így néhány nap alatt szétrombolják, megsemmisítik a sejtszerkezetet.


A használat megkezdésekor az UV-C lámpát 2 napig ki kell kapcsolni!

Ahhoz hogy hosszú távon is  megszabaduljunk a fonalas algától, érdemes havonta egy alkalommal megismételni a kezelést,  3-4 hónapon keresztül, vagy olyan extrém esetekben is, amikor nagyobb esőzés van. 

BIO ALGEX fonalas algairtó és tófertőtlenítő

Bio algex fonalas algairtó és tófertőtlenítő 0,5Kg (20m3 vízhez)

A szer bejuttatása a tóba:

Oldjuk fel a használni kívánt mennyiséget egy vödör langyos vízben.

Amikor elolvadt egy kisebb vödör vagy edény segítségével csapkodjuk szét a tó teljes felszínén.

Ez egy fonalas alga romboló szer. Teljesen lebomló összetevők alkotják, a hatóanyaga elnyeli az algák tápanyagait és  így néhány nap alatt szétrombolják, megsemmisítik a sejtszerkezetet.

A terméket 8 Celsius fok alatti vízhőmérséklet esetén nem érdemes használni.
A kezelést 1 hónap múlva ismételje meg.
Adagolása: 0,5Kg/20m3

 

VELDA ALGEN WEG folyékony fonalas algairtó koncentrátum

Folyékony fermentációs termék, amely természetes összetevőket tartalmaz. Hatékony a zöld víz és a lebegő algák ellen. Csökkenti a tó ammónium és nitrát tartalmát. 

Vegyszer-mentes összetevőket tartalmazó biológiai készítmény.
Használat megkezdésekor az UV-C lámpát 2 napig ki kell kapcsolni.
Teljesen ártalmatlan a halakra és a növényekre.

Elpusztítja a meglévő algát, és megelőzi az új algák kialakulását. Összegyűjti  a tó felszínén a szennyeződést, amely így könnyen eltávolítható. Oldott állapotban kell eloszlatni a vízfelszínen. (Az oldáshoz a tóból merített vizet ajánlott használni!) Pond Clear szerrel egy időben nem alkalmazható!

Mindig tartsa be a használati utasításban írtakat!

Az algairtó vegyszerek alkalmazása oxigén elvonással jár, így pótolni kell az elvont oxigént pl.: csobogó, szökőkút, vízköpő beépítésével vagy tó levegőztető készülékkel, növényekkel.

 

HOME POND ATTACK POND fonalas algairtó

Felhasználás: Az ATTACK POND készítményt nem kell vízzel összekeverni. 50 ÷ 100 g készítményt számoljon egy m2 területre, és a készítményt közvetlenül a tisztítandó helyre szórja ki (ahol a fonalas algák és az egyéb szennyeződések előfordulnak).

Ha a tó vízének a pH értéke 9 felett van, akkor a készítmény alkalmazása előtt a pH értéket csökkenteni kell. Ha a víz túl lágy (a keménység 3° dGH; 55 ppm alatt van), akkor a készítmény alkalmazása előtt a vízbe szórjon például mészkőport. A készítmény rövid időre növeli a víz pH értékét, de az eredeti érték gyorsan helyreáll.  Az ATTACK POND nagyon gyorsan hat!

A készítmény a fonalas algákkal, rothadó levelekkel, egyéb elhalt vízi növényekkel és más szennyeződésekkel érintkezve oxigént szabadít fel, mely a szennyeződést a víz színére emeli fel. A szennyeződéseket az uszadékfelfogó (skimmer) fogja fel, vagy hálóval is ki lehet szedni.
A felszabaduló oxigén támogatja a lerakódások oxidálódással történő bomlását, a nyári hónapokban csökkenti az oxigénhiány kockázatát a halaknál, hozzájárul a tavak biológiai egyensúlyához.
A készítmény hatásának a gyorsasága függ a víz hőmérsékletétől, melegebb vízben gyorsabban hat, mint hideg vízben.

A készítmény az összetételének megfelelő anyagokra bomlik szét (oxigén, víz és karbonát).

TIPP: Az algák eltávolítása előtt használja a KATA POND és a SUPER POND készítményeinket.

 

HOME POND KATA POND fonalas algairtó

A már sokszor bizonyított és hatékony KATA POND megoldja a fonalas algák okozta örökös problémát. A fonalas alga a tavak 100%-ában előfordul, nem segít semmilyen technológia sem. Az egyszerűen a víz része ( már időtlen idők óta ), az első szervezetek egyike volt a vízben. A KATA POND készítmény használata után a fonalas algák a vízben már nem jelennek meg. Az algás víz erősen csökkenti a halak életkomfortját.

Használati útmutató:

1000 l ( 1 m3 ) vízhez 1 g készítménnyel számoljon. Ha a fonalas alga elburjánzott, akkor 1000 liter vízbe 1,5 g készítményt adagoljon.

A készítményt hetente egyszer adagolja a tó vizébe. A készítményt műanyag edényben keverje össze, és öntse az algás területekre.

A feloldatlan készítményt is öntse a tó vizébe.

A 100 grammos csomagolás az egész szezonra ( április-október) elegendő egy kb. 4 m3-es tó folyamatos kezeléséhez. Tartsa be az adagolási előírást és a kezelési intervallumot! Akkor adagolja, ha a tó vízhőmérséklete 10 C foknál magasabb.

Tipp: az első adagot duplázza meg ( 2-3 g, 1 m3 vízhez ). Amikor az algák már eltűntek, akkor egy háromszoros adagot tegyen nejlon harisnyába, majd tegye a szűrőkamrába, és 3 hetente egyszer kissé mozgassa meg.

Fonalas algairtók a Fekete Koi webáruházban!

 

Szerkesztette Gulyás Tamás