Hikarimuji / Hikarimono / Ogon


Ezek alapvetően metál-fényű, egyszínű halak.

Tiszta, foltoktól mentes fejük kell hogy legyen, a pikkelyeiknek szépen elrendezettnek kell lenniük, az úszóknak fényesnek és a színüknek konzisztensnek ( egyöntetűnek ) az egész testükön. 

Ebbe a kategóriába tartozik az Ogon ( egyszínű, metál –fényű koi ) és a Matsuba Ogon ( ezeknek a halaknak a pikkelyeinek a közepe picit sötétebb, fenyőtoboz-mintát formáz, a fémes háttérrel szemben ).

Példák a Hikarimuji-ra:

Yamabuki Ogon – arany metál színű koi

Platinum Ogon– ezüst-fehér metál színű koi

Hi Ogon – piros metál színű koi

Orenji Ogon – narancssárga metál színű koi

Mukashi Ogon – sötét-arany metál színű koi

Nezu Ogon – ezüst – szürke metál színű koi

Kin Matsuba Ogon – arany-metál színű koi, fenyőtoboz-mintájú pikkelyekkel

Gin Matsuba Ogon – ezüst-fehér  metál színű koi, fenyőtoboz-mintájú pikkelyekkel

Hi  Matsuba  Ogon – piros-metál színű koi,  , fenyőtoboz-mintájú pikkelyekkel

Orenji Matsuba Ogon – narancssárga-metál koi,  fenyőtoboz-mintájú pikkelyekkel

Doitsu Yamabuki Ogon – arany-metál színű koi Doitsu pikkelyezéssel

Doitsu Platinum Ogon – ezüst koi Doitsu pikkelyezéssel

Doitsu Hi Ogon – piros-metál színű koi, Doitsu pikkelyezéssel

Doitsu Orenji Ogon – narancs-metál színű koi Doitsu pikkelyezéssel

Doitsu Kin Matsuba Ogon – arany-metál színű koi, Doitsu pikkelyezéssel de Matsuba-típusú pikkelyekkel ( aminek sötétebb a közepe )

Doitsu Gin Matsuba Ogon – ezüst színű koi Doitsu pikkelyezéssel, de Matsuba pikkelyekkel

Mizuho Ogon – narancs-metál koi Doitsu pikkelyezéssel de Matsuba pikkelyekkel

HIKARI MUJI ( Hikarimono-nak is hívják )

A Hikari metál-fényűt jelent. Ezek a koik egyszínű, metál-fényűek. 

Ebbe az osztályba tartoznak még a Platinum Ogon, Kinbo ( fénylő arany ), Ginbo ( fénylő ezüst ), Orenji ( narancs ) Ogon, Yamabuki ( sárga ) Ogon, Nezu  ( ezüst szürke ) Ogon. Ezen  összes hal, egyszínű és fémes csillogású. Mivel nincsenek minták rajtuk, alapvető követelmény, hogy a hal feje tiszta legyen, és hogy a test színe egyenletesen  homogén  legyen a fejtől a farokig. A fénylő uszonyok, főleg a melluszonyok, nagyon fontosak minden fémes-fényű hal bírálatában.

A Hikari koiknak úgy tűnik hogy több száj-,mell-, és hátúszó deformitás  problémája is van, mint a többi csoportnak, ezért vásárlás előtt nézzük meg őket közelebbről is ebből a szempontból is.

Általában így hallunk róluk hogy Ogon, Hikarimono és Hikari-mujimono. Bár gyakorlatilag ugyanazt jelentik,  a „Hikarimono” – ami fénylőt jelent – az általános elnevezésük. Ide tartoznak még a Hikari-mujimono, a Hikari Utsuri-mono és a Hikari-moyomono is, amelyek egy más csoportját jelentik a koiknak, amelyeknek tompa fémes csillogásuk van. A Hikarimono szűkebb értelemben , Hikari –mujimonot jelent.   Az Ogon kifejezés ami „arany”-at jelent, – ez egyébként  egy régebbi elnevezés -, és szűkebb értelemben egy arany koit jelent. Tágabb értelemben viszont az összes Hikari-mujimonot leírja.  Ebből adódóan a Hikari szó gyakorlatilag az Ogon szinonimája.  Például a narancssárga Hikarimono-t „ narancs Ogonnak” hívják.  A Hikari-mujimono egyébként egyike a 18 hivatalos csoport elnevezésnek.  A „Muji” jelentése „egyszínű” vagy „egyszerű”,  ez a csoport magába foglalja az egyszínű Hikarimonot is.  

Az Ogon-t sok más variánssal keresztezték már, így már rengeteg  gyönyörű Hikarimono-val gazdagodott a kois társadalom. Az Ogonoknak tiszta fénylő fejűeknek,  foltoktól és színhibáktól mentesnek kell lenniük. A csillogó mellúszók szintén alapkövetelmény. A fémes csillogásnak minden pikkelyen folytatódnia kell, és minél jobban lefedik a halat, annál jobb minőségű a hal. A Platinum Ogon odáig fejlődött hogy mára már mély, tompa fénye van az egész testének.  Ők ma  a Hikari-mujimono-k királya. A többi Hikarimono belőlük kiindulva lett kitenyésztve. Ezeknek a halaknak egyszínű fehér a teste, platina fénnyel, a fejüknek tisztának kell lennie.  A mellúszóknak és a hal testének is fénylenie kell.  A Doitsu Ogon esetében, a pikkelyek szépen helyezkednek el a háti és az oldalvonal mellett. A nagy pikkelyek ha fedik egymást a hal oldalán, hibának számítanak, hiába csillognak nagyon szépen.   A felesleges pikkelyek a hal oldalán csúnyák. A Doitsu halat, platinum csillogással,   „Platinum Doitsu”-nak, arany-sárga csillogással, Yamabuki Doitsu-nak nevezzük. A fénylő narancs színű Doitsu-t „Orange Doitsu Ogon”-nak, vagy „Orange Doitsu”-nak hívjuk, míg a piros Doitsu vonalból származó Hikarimono-t vagy „Hi Ogon Doitsu”-nak vagy „Hi Doitsu Ogon”-nak hívjuk.

A Matsuba Ogon ( Kin Matsuba ) és a Gin Matsuba, a Matsuba és az Ogon keresztezéséből származnak, az Ogon elnevezés, aranyat és ezüstöt is jelent együttesen. A Kin Matsuba egy arany Matsuba, mivel a Gin Matsuba platinum színű. Egy lényeges pontja az értékes hal kívánalmának a szépen elrendezett pikkelyek a testen. A Gin Matsuba platina fénnyel nagyon nemes megjelenést ad a halnak. Nekik is tiszta fejüknek kell lenniük,  gyönyörű mellúszókkal, és fénylő testtel. A többi Matsuba Ogon az Orange Matsuba Ogon és a Hi Matsuba Ogon.

A Doitsu Matsuba Ogonnak, Doitsu Ogon teste és színe van, de fekete Matsuba pikkelyekkel a háti részen. Ha ezek a pikkelyek szépen elrendezetten futnak a halon, és nincsenek felesleges csillogó pikkelyek, a  hal nagyon szép és értékes. A Matsuba Doitsu aranyos csillogással a „Kin Matsuba Doitsu”, amíg platina csillogással „Gin Matsuba Doitsu”. A narancs Doitsu Ogon, fekete Matsuba pikkelyekkel a háti részen a „Mizuho Ogon”.  

 

Ogonok, és más halak a Fekete Koitól, Mezőhegyesről!

 

Forrás: valentinac.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás