Doitsu koik

Doitsu koi

A legtöbb ember nagyon szereti a Doitsu koikat, mivel sokak szerint úgy néznek ki mint egy festmény. Néhányan viszont nem szeretik őket, mivel szerintük nagyon furcsán néznek ki.  De bárhogyan is van, a Doitsu variánsok nagyon szép és egyedi halak. Mindenképp különleges lakói a tónak.

Mi a Doitsu jelentése?

A Doitsu egy olyan koi, aminek nagyon kevés vagy egyáltalán nincsenek pikkelyei. Egy régi, de mégis új variánsa a koi történelemnek. Az első Doitsu több mint 100 éve lett kitenyésztve, de újabb és újabb variánsok jönnek elő, mivel szinte már az összes színváltozatból van Doitsu variáns is. Hasonlóan a ginrin halakhoz.

A Doitsu variánsok ezért gyakorlatilag megduplázták a koi variánsok számát, mivel már szinte minden variánsnak van Doitsu változata is.

A Doitsu története

A koi egy ponty-féle. A pontyok sok országban kiváló élelmiszer források voltak, és ma is azok. A pikkelytelen pontyot Németországban tenyésztették ki, a könnyebb konyhai feldolgozhatósága miatt. 1904-ben, a pikkelynélküli pontyot Japánba importálták, szintén mint élelem forrást. A doitsu szó innen ered,  a Japán Deutsch-ból ( dojcs ).

Kichigoro Akiyama, egy Japán tenyésztőnek jött az az ötlete, hogy a pikkelytelen pontyokat keresztezze a pikkelyes koival.

Kitaláljátok, hogy melyik Japán pikkelyes fajtát keresztezte először a pikkelytelennel?

A jó válasz az Asagi!  1908-ben sikeresen keresztezte őket, és kifejlesztett egy új fajtát a Shusui-t.

Hogyha összehasonlítunk egy Asagit egy Shusival, akkor láthatjuk a hasonlóságokat:

  • kék pikkelyek
  • kékes alapszín
  • piros foltok a hal oldalán

Magától értetődő hogy a Shusui, az Asagi  Doitsu verziója.

A Doitsu koik értékelése

  1. Pikkelyek

Furcsán hangozhat a pikkelyeket figyelni, egy olyan halon, amelyen nincsenek, vagy alig vannak pikkelyek. De mivel a Doitsun alig vannak pikkelyek, fontos azoknak az elhelyezkedését figyelembe venni. Egyetlen rossz helyen lévő pikkely is elronthatja a hal szépségét.

A Doitsu variánsokon leginkább a hát vonalon, a hátúszó mentén futnak a pikkelyek, két vonalban, illetve az oldal vonal mentén, a hal mindkét oldalán. Ha vannak ilyen pikkelyek, azoknak egyformának kell lenniük és szépen vonalban kell futniuk végig a halon.

Elég nagy kihívás a pikkelyek tökéletes elrendezését elérni egy Doitsun. Lényegtelen hogy mennyire szép egy Doitsu, akár egyetlen rossz helyen lévő pikkely is elronthatja az egész hal szépségét. Ezeket a rakoncátlankodó pikkelyeket „muda goke”-nak hívják. Manapság egyébként a tenyésztők a minél kevesebb pikkellyel rendelkező halakat tenyésztik inkább, mivel ez könnyebb feladat, mint tökéletes elrendezésű mintázatot elérni.

  • Az eredeti pikkelyes változatok vizsgálata

Miután megvizsgáltuk a Doitsu pikkelyeket, vissza kell térnünk az alapokhoz, az eredeti pikkelyes verziókhoz. Például, ha egy Doitsu Kohaku a példány, meg kell vizsgálnunk az eredeti pikkelyes változat ismérveit: megvizsgálni a Hi ( piros ) és Shiroji ( fehér ) foltok minőségét, és a két szín egyensúlyát a halon.  A pikkelytelen változatnak is hoznia kell a pikkelyesek minőségét.

A legutóbbi Doitsu variánsok egyike a Doitsu Goshiki és a Doitsu Metallic Ochiba. Ezek a fajták még fejlesztés és stabilizálás alatt vannak.

Híres Doitsu tenyésztők Japánban

A Koshiji Koi Farm jó hely kezdésnek. Mindig találunk ott szép Doitsukat. Koshiji úr is részt vett a Doitsu Goshiki és a Doitsu Ochiba kitenyésztésében.

Az Aokiya Koi Farm egy kötelező helyszín, ha szép Doitsu szaporulatot szeretnénk látni. Az ő Doitsu Lemon Hariwake-ja egyszerűen lélegzet elállító.

A Marusaka Koi Farm Niigata-ban mindig szép Doitsukat tenyészt, méltányos áron.

A Hiroi Koi Farm és a Shinoda Koi Farm kitűnő minőségű Doitsu Showa-kat tenyészt.

Érdekesség, hogy kiállításokon, pontegyenlőség esetén ( pikkelyes vs. pikkelytelen verzió ) a pikkelyes verziót hozzák ki győztesen.

 

Koik a Fekete koi kínálatában.

Természetesen Doitsu koik is!

 

Forrás: https://www.kodamakoifarm.com/doitsu-variety-beauty-no-scales/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás