Sanke vagy Showa?

Showa vagy Sanke?

A Kohaku, a Sanke és a Showa gyűjtő néven a gosanke csoport tagjai. Ebben a szóban a „go” nem 5-öt jelent ( mert egyébként azt is ), hanem három nemesi családra utal.  A legmagasabb minőségű bőrminőség, szín és mintázat ezek közül a halak között található, ezért általában a grand champion halak is ezek közül a variánsok közül kerülnek ki.

A Showa és Sanke is 3 színű koik: piros, fekete és fehér. A Showa és a Sanke is általában megtalálható a hobbisták tavaiban, főleg azoknál, akik versenyeztetni is akarják a halaikat. Nem könnyű találni, és felnevelni egy igazán kiemelkedő 3 színű halat, de akinek ez sikerül, megvan rá az esélye hogy díjakat hozzon el a nagy nemzetközi versenyekről.

A hobbisták közül még manapság is sokan nehezen döntik el egy halról, hogy az Showa vagy Sanke. Gyakran mondják hogy a Sanke egy fehér koi, piros és fekete foltokkal, a Showa egy fekete koi, piros és fehér foltokkal a testén. Ez igaz is,  de azért árnyaltabb a kérdés eldöntése.

Dr Takeo Kuroki könyvében arra utal, hogy az első Sanket 1915-ben tenyésztették ki. Az első Sanke variáns a Japán császár, Yoshihito uralkodása idejére eredeztethető ( 1912-1926 ). Ezt az érát Taisho-nak hívják. A taisho „nagy igazságosságot” jelent. A Sanshoku 3 színt jelent, és a Sanke tökéletes neve Taisho Sanke vagy Taisho Sanshoku.

 

A Showa pontos neve Showa Sanshoku. Ez a variáns kicsit később fejlődött ki, Hirohitó uralkodása idején. A Showa jelentése „felvilágosodás és harmónia”. A feljegyzések szerint Jukichi Hoshino tenyésztette ki az elsp Showat, 1927-ben, egy Ki Utsuri-t felhasználva az egyik szülőnek. Ez a korai Showa gyenge minőségű volt. A ma ismert Showa-t csak sokkal később, az 1960-as években tenyésztették ki.

  1. A színek

Mindkettő 3-színű hal – fehér, piros, fekete.  Minden színnek élénknek és jól elhatárolhatónak kell lennie egymástól.  A színmélység is nagyon fontos tényező: minden színnek egyöntetűnek kell lennie, és mentesnek minden más egyéb színtől.

Sanke: fehér hal, piros és fekete mintákkal

  • Fehér, vagy shiroji az alapszíne a Sanke-nak. Az orrtól kell hogy kezdődjön, a mellúszókon át a farok úszóig. Tisztának kell hogy legyen, világítónak és mentesnek minden más színtől.
  • A piros neve „hi” vagy „beni” Japánul. A beni inkább narancssárga árnyalatú, mint az igazi tűzpiros hi. a Sankenak általában nagy pirosas-narancssárga foltjai vannak amik megalapozzák a hal mintázatát a fehér alapszínen.
  • A fekete vagy sumi, kiegészítő szín a Sanen. A fekete foltok a Sanken sokkal kisebbek, mint a piros foltok. A Sanke fő színei a beni ( narancs ) és a shiroji ( fehér ).

Showa: fekete hal, piros és fehér mintákkal

  • A Showanak vastag fekete foltjai vannak, fényes megjelenéssel. A fekete szín az egész halon végigfut, és néha az úszókra is ráhúzódik. A masszív fekete szín a Showa egyik fő jellegzetessége.
  • A beni ( piros/narancs ) foltok általában nagyok a Showan. Az erős és sűrű piros szín a kívánatos, ideálisan a fejen,   a háton és az úszók közelében.
  • A fehér foltok mintegy egymásba fonódnak a halon a feketével, érdekes mintázatot létrehozva ezzel.
  • A mintázat

A mintázat elhelyezkedése is alapvető fontosságú a variánsok helyes megítélése szempontjából. A Sankenak és a Showanak is jellegzetesen különböző mintázata van. Először is határozzuk meg, hogy a mintázat csak a hal hátán van-e, vagy körbeöleli az egész testet. Általában csak az oldal vonal felett van, vagy van a hal hasán is?

A Sanke mintázata általában a hal hátán helyezkedik el, és az oldalvonal felett. Egyébként a beni foltok néha le is húzódhatnak az oldalvonal alá.  Ellentétben a Showaval, ahol az erőteljes mintázat körbeöleli a hal egész testét, le a hasig, átfogva a teljes testet. Amikor látunk egy olyan 3-színű halat, aminek a mintázata körbeöleli a hal teljes testét, biztos lehetünk benne hogy Showaval van dolgunk.

  • A sumi ( fekete ) foltok: kis foltok vagy széles sávok?

A fekete pigmentáció mérete és formája további segítség abban, hogy el tudjuk különíteni ezt a két halat. Amikor azt próbáljuk eldönteni, hogy Sanke vagy Showa a hal, nézzük meg a fekete foltokat a testén.

Kis, ritka vagy elhatárolt fekete foltok egyértelműen Sankera utalnak. Az egyedülálló, kerek fekete foltok, a hal hátán, random módon az oldalvonal felett helyezkednek el.

Nagy, széles fekete foltok vagy szalagok a testen, ez a Showa. A fő fekete minták nagyon figyelemre méltóak a halon. A sumi ( fekete ) foltok a Showa egész testét uralhatják. A sumi foltok gyakran összeolvadnak és villámformát mintáznak a halon. Ha a sumi minták erőteljesek vagy összekapcsolódnak a halon, szinte biztosak lehetünk benne hogy Showaval van dolgunk.

  • Nézzük meg a fejét

A két hal feje is különbözik. A legszembetűnőbb különbség a Sanke és a Showa között a sumi ( fekete ) folt jelenléte vagy hiánya.

Alapvetően a Sankenak csak két szín lehet a fején – fehér és piros, fekete NEM. A fejnek fehérnek kell lennie, piros foltok megengedettek.

Ellentétban a Showaval, ahol mindhárom szín megengedett a fejen  – piros, fekete, fehér. Egy jó Showanak erős showa mintával kezdődik a feje, a sumi gyakran kezdődik a szájnál, le a tokáig, sokszor kapcsolódva a mellúszó feketéjével.

  • Vizsgáljuk meg a mellúszókat

Általában a Sanke mellúszói tiszták, világosak, fehérek, bár néhány sumi vonal megengedett.

Ellentétban a Showaval, ahol a sumi gyakori a mellúszókon. Ezt a mintát Motogoro-nak nevezzük. Néhány Showan masszív Motogoro blokk van a mellúszók tövénél. . Néhányuknak pedig tűzlobogásra emlékeztető sumijuk van, egy masszív folt helyett. Ez a minta szép kiegészítője lehet az erőteljes Showa mintázatnak. Nem minden Showa.nak van Motogoroja egyébként.

Egy új megközelítése a Showanak manapság a Kindai Showa ( kindai > modern ), amiben több a fehér mint a hagyományos Showaban.  

Ez az 5 általános szabályszerűség, ami megkülönbözteti a Sanket a Showatól. Egyébként nem minden hal fogja mutatni pontosan ezt a karakterisztikát. A kor, a vízminőség, a vérvonal meghatározó szerepet játszanak ezeknek a jellemvonásoknak a fejlődésében.

 

Forrás: https://www.pondtrademag.com/five-tips-identifying-sanke-showa-koi/

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás